Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Tento týden by Pavel s náskokem zvítězil. Volilo by ho 46 procent lidí, ukázal průzkum

Petr Pavel, kandidát na prezidenta
ČTK
 ČTK

Pokud by se tento týden konalo rozhodující druhé kolo volby prezidenta, ovládl by ho bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Určitě by ho volilo 46 procent lidí a spíše sedm procent. Pro jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO) by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů. Koho budou volit, zatím neví devět procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi.

Reklama

Pavla upřednostňují voliči vládních stran

Druhého kola prezidentských voleb by se chtělo podle průzkumu určitě zúčastnit 71 procent lidí a spíše 13 procent. K volebním urnám naopak určitě nechce přijít devět procent voličů a spíše šest procent. Jedno procento dotázaných není rozhodnuto. Účast v prvním kole voleb, které se konalo 13. a 14. ledna, byla 68,2 procenta. Byla dosud nejvyšší ve volbách prezidenta.

Průzkum také nastínil, že se preference lidí, kteří pro oba finalisty hlasovali už v prvním kole prezidentské volby, příliš nezměnily. Z voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera pak plánuje víc než 80 procent oslovených dát hlas Pavlovi. Naopak voliči Jaroslava Bašty (SPD) zase chtějí ze 70 procent upřednostnit Babiše. V případě voličů senátora Marka Hilšera by 71 procent hlasovalo pro Pavla a 20 procent pro Babiše. Z těch, kdo nebyli hlasovat v prvním kole, plánuje v tom druhém vybrat Pavla 44 procent dotázaných, Babiše 41 procent.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Policie prověřuje výhružky Babišově ženě. Pomůže mu to hrát v kampani oběť, tvrdí politologové

Policie prověřuje oznámení prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Babiš řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová řekla, že se kriminalisté zásilkou zabývají. Podle ní zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek. Zatím neupřesnila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Řekla pouze, že předmět vypadající jako náboj ještě prověří znalec. Babiš považuje zásilku za zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Babišův protikandidát ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel odsuzuje projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině. Kampaň je ale podle něj vypjatá hlavně kvůli tomu, že Babiš straší voliče.

Přečíst článek

Pavla výrazně upřednostňují voliči vládních stran, tedy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a uskupení Pirátů se STAN. Hlasovalo by pro něj ale také 13 procent oslovených voličů hnutí ANO a 20 procent voličů hnutí SPD, ukázal průzkum. Babiše plánuje vybrat 80 procent dotázaných voličů ANO a 69 procent voličů SPD. Z tábora voličů vládních stran by podle průzkumu Babiš mohl získat pouze jednotky procent.

Průzkumu se mezi 16. a 19. lednem zúčastnilo 1562 respondentů.

V neděli má zveřejnit výsledky volebního modelu pro druhé kolo prezidentských voleb od agentury STEM televize CNN Prima News. V pondělí, kdy je naposledy možné zveřejnit průzkumy veřejného mínění před druhým kolem prezidentských voleb, ho má publikovat agentura Ipsos.

Předseda ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš, 20. ledna 2023 v Liberci.

FOTOGALERIE: Předvolební kampaně – tisíce příznivců i tvrdé vzkazy „Babiše do koše“ a „Pavele, jdi do...“

Předvolební kampaně obou finalistů prezidentské volby Petra Pavla i Andreje Babiše jsou v plném proudu. Hlavní náplní kromě billboardů a diskuzí v médiích jsou mítinky s občany, na kterých bývá občas i rušno. Kromě stovek a tisíců příznivců se jich účastní i odpůrci daného kandidáta na Hrad a mnohé spojuje jedno - touha svému favoritovi i jeho protivníkovi sdělit, co si o něm myslí. A co jim vzkazují? Podívejte se ve fotogalerii.

Přečíst článek

Prezidentský kandidát Petr Pavel u studentů jednoznačně vyhrál.

Studentské volby vyhrál Pavel, Babiš u nich propadl

Studentské volby vyhrál jednoznačně bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Ve druhém kole získal téměř 86 procent hlasů. Někdejší premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se přes 20 procent dostal těsně jen ve Zlínském a Ústeckém kraji. Studentské volby zorganizoval Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme