Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

FOTOGALERIE: Předvolební kampaně – tisíce příznivců i tvrdé vzkazy „Babiše do koše“ a „Pavele, jdi do...“

Předseda ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš, 20. ledna 2023 v Liberci.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Předvolební kampaně obou finalistů prezidentské volby Petra Pavla i Andreje Babiše jsou v plném proudu. Hlavní náplní kromě billboardů a diskuzí v médiích jsou mítinky s občany, na kterých bývá občas i rušno. Kromě stovek a tisíců příznivců se jich účastní i odpůrci daného kandidáta na Hrad a mnohé spojuje jedno - touha svému favoritovi i jeho protivníkovi sdělit, co si o něm myslí. A co jim vzkazují? Podívejte se ve fotogalerii.

Reklama

Jak vypadají mítinky prezidentských kandidátů? Podívejte se ve fotogalerii:

Příznivci i odpůrci provázeli dnes celé dopoledne prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v Liberci. Vzájemně si nadávali, osočovali, překřičovali, ale kromě drobných strkanic v davu k fyzickým konfliktům situace nedospěla. Dav lidí Babiše obklopil už na vlakovém nádraží ráno po deváté ráno, vítal jej potlesk i pískot a skandování „Babiš na Hrad" a „Pavel na Hrad" současně.

Internet se baví někdy až hořkým humorem na téma obou kandidátů na prezidenta.

FOTOGALERIE: Česká předvolební soda. Internet se baví vtipy na Babiše, Pavla a další

Předvolební kampaň před prvním a zejména druhým kolem přímé volby prezidenta se podle expertů a politologů nese ve velmi tvrdém duchu, hovoří se až o „kýblech špíny“, zejména ze strany Andreje Babiše, kterému je podle odhadů dávána menší šance než Petru Pavlovi. A ohlas na sociálních sítích je jako vždy nemalý. Podívejte se na nejpovedenější internetové parodie volebních hesel či srovnávání obou kandidátů.

Přečíst článek

Dopoledne na Soukenném náměstí čekaly na prezidentského kandidáta početnější a výrazně hlasitější skupiny lidí, oba tábory ale od sebe pomyslně oddělily tramvajové koleje.

Babiš je zlo, Pavel je peklo

Lidé na na sebe přes ně opět pokřikovali a přeli se. Když Babiš přijel, lidé z obou stran ho obklopili. Policie je následně odsunula z prostoru kolejí, aby místem mohly projíždět tramvaje. Konflikty v centru města policisté řešit nemuseli, vše zůstalo ve verbální rovině. „Ať ho nechají mluvit", „Mně je bližší Brusel než Moskva", „Babiš je zlo, Pavel je peklo", „Babiš to s námi jako jediný myslí dobře," zaznělo mimo jiné od přítomných.

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Na setkání s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem dorazily ve čtvrtek v podvečer na centrální Masarykovo náměstí v Ostravě tisíce lidí. Podporu mu kromě neúspěšných prezidentských kandidátů Pavla Fischera a Danuše Nerudové přišli vyjádřit například i někteří ostravští umělci nebo rektor Ostravské univerzity Jan Lata. V krajském městě a Moravskoslezském kraji ho v prvním kole prezidentské volby předseda hnutí ANO Andrej Babiš porazil.

Prezidentský kandidát Petr Pavel u studentů jednoznačně vyhrál.

Studentské volby vyhrál Pavel, Babiš u nich propadl

Studentské volby vyhrál jednoznačně bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Ve druhém kole získal téměř 86 procent hlasů. Někdejší premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se přes 20 procent dostal těsně jen ve Zlínském a Ústeckém kraji. Studentské volby zorganizoval Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS).

Přečíst článek

Lidé na ostravském náměstí přinesli transparenty i české vlajky. Opakovaně skandovali „Pavel na Hrad" nebo provolávali „Babiše do koše". Místy byl ale slyšet i křik některých Pavlových odpůrců. Stovky příznivců poté vítaly Pavla také v hospodě Kurnik Šopa na porubském sídlišti. Hospůdka byla zcela zaplněná a bylo téměř nemožné se do ní dostat.

Davy příznivců se tísnily i na prostranství či v pivních stanech před podnikem stojícím mezi panelovými domy. Podporovatelé, mezi nimiž byli hlavně mladí lidé, se dožadovali podpisů, fotografií nebo jen natočení piva. 

Zápas v bahně. Tak svět vidí ostrou kampaň Babiše a Pavla

Českou republiku čeká před druhým kolem prezidentských voleb za necelé dva týdny ostrá kampaň, shodují se média v zahraničí. Tvrdí také, že volební souboj mezi generálem ve výslužbě Petrem Pavlem a bývalým premiérem Andrejem Babišem není zápasem o zachování demokracie v zemi.

Přečíst článek

Babiš trávil čtvrtek večer v Benešově. Na diskusi s ním dorazili příznivci i odpůrci. Před hotelem Pošta, kde se akce konala, postávalo před jejím zahájením asi 20 lidí s transparenty s nápisy jako „Benešov není Babišov" nebo „Lháře a estébáka na Hradě nechceme". Odpůrci byli pak i v sále, kde na některá Babišova slova reagovali výkřiky či pískotem. Ostatní skandovali před hotelem.

V sále však výrazně převažovali Babišovi příznivci, kteří šéfa ANO přivítali bouřlivým potleskem a skandováním „Babiš! Babiš!" Beseda trvala zhruba hodinu a půl, poté se Babiš lidem ještě dlouho podepisoval.

Zdá se, že šance Andreje Babiše v druhém kole prezidentských voleb nejsou vysoké.

Politolog Eibl: Babišovi marketéři by se měli stydět. Pošlapávají politickou kulturu

Ještě 10 dnů čeká Česko prezidentská předvolební kampaň. Ta, jak ukázala už sobotní tisková konference Andreje Babiše, bude velmi vyostřená. Jak se k negativní rétorice postaví jeho protikandidát Petr Pavel? A kdo má větší šanci zaujmout voliče Danuše Nerudové, která skončila po prvním kole na třetím místě? O tom všem v rozhovoru pro Newstream mluví politolog a odborník na politický marketing Otto Eibl z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme