Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Policie prověřuje výhružky Babišově ženě. Pomůže mu to hrát v kampani oběť, tvrdí politologové

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb
ČTK

Policie prověřuje oznámení prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Babiš řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová řekla, že se kriminalisté zásilkou zabývají. Podle ní zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek. Zatím neupřesnila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Řekla pouze, že předmět vypadající jako náboj ještě prověří znalec. Babiš považuje zásilku za zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Babišův protikandidát ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel odsuzuje projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině. Kampaň je ale podle něj vypjatá hlavně kvůli tomu, že Babiš straší voliče.

Reklama

Policie situaci vyšetřuje

„Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek. Jde bohužel o zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Okamžitě jsem kontaktoval Policii ČR, která věc vyšetřuje a které děkuji za její okamžitou reakci,“ uvedl Babiš. Dodal, že to vnímá jako výhrůžku své rodině, která podle něj má strach o život.

„V 08:20 jsme přijali oznámení od pana Babiše o výhrůžkách, které obdržel v písemné podobě spolu s předmětem vypadajícím jako náboj a které se vztahují k jeho rodině,“ uvedla mluvčí policie. Podle informací policistů dostal Babiš zmíněnou obálku ve čtvrtek. „Případem se od jeho oznámení intenzivně zabýváme. Z taktických důvodů nebudeme konkretizovat jakákoli opatření, která provádíme,“ dodala. Údajný náboj podle mluvčí prozkoumají znalci.

Předseda ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš, 20. ledna 2023 v Liberci.

FOTOGALERIE: Předvolební kampaně – tisíce příznivců i tvrdé vzkazy „Babiše do koše“ a „Pavele, jdi do...“

Předvolební kampaně obou finalistů prezidentské volby Petra Pavla i Andreje Babiše jsou v plném proudu. Hlavní náplní kromě billboardů a diskuzí v médiích jsou mítinky s občany, na kterých bývá občas i rušno. Kromě stovek a tisíců příznivců se jich účastní i odpůrci daného kandidáta na Hrad a mnohé spojuje jedno - touha svému favoritovi i jeho protivníkovi sdělit, co si o něm myslí. A co jim vzkazují? Podívejte se ve fotogalerii.

Přečíst článek

Babiš může hrát roli oběti

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se někteří politologové. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. 

Politolog Josef Mlejnek míní, že dopad na voliče je těžké odhadnout. Připustil, že oznámení by mohlo mít mobilizační efekt a že by mohlo přimět některé voliče, kteří by jinak volit nešli, aby dali hlas Babišovi. Babiš podle něj může nyní hrát v kampani na to, že je obětí, i když z počátku nechal vyvěsit billboardy, za které čelil naopak obvinění z agresivity, řekl Mlejnek.

Politolog Ladislav Mrklas se domnívá, že zpráva může vzbudit lítost Babišových voličů, ale protože je pro velkou část voličů Babiš nedůvěryhodný, budou si klást otázku, zda to není součástí kampaně. Podle Mrklase by to mohlo mobilizovat naopak voliče, kteří dají hlas generálu Pavlovi. Mrklas také zastává názor, že velkou míru odpovědnosti za polarizaci společnosti, na kterou si Babiš dnes postěžoval, nese Babiš sám. Oba prezidentští kandidáti i všichni politici by podle Mrklase měli apelovat na uklidnění a ve zbytku kampaně se chovat jiným způsobem, jinak se může do druhého kola stát téměř cokoli.

Internet se baví někdy až hořkým humorem na téma obou kandidátů na prezidenta.

FOTOGALERIE: Česká předvolební soda. Internet se baví vtipy na Babiše, Pavla a další

Předvolební kampaň před prvním a zejména druhým kolem přímé volby prezidenta se podle expertů a politologů nese ve velmi tvrdém duchu, hovoří se až o „kýblech špíny“, zejména ze strany Andreje Babiše, kterému je podle odhadů dávána menší šance než Petru Pavlovi. A ohlas na sociálních sítích je jako vždy nemalý. Podívejte se na nejpovedenější internetové parodie volebních hesel či srovnávání obou kandidátů.

Přečíst článek

Politolog Karel Kreml uvedl, že Babiš nepřímo obvinil svého protikandidáta z toho, že se mu lidé bojí vyjádřit podporu. To označil za úsměvné. „Je to Andrej Babiš a jeho kampaň, která cílí na nejnižší pudy, a využívá motiv strachu pro svou komunikaci,“ řekl.

Pavel i Fiala výhružky odsoudili

Atmosféra na sociálních sítích i ve společnosti se vyostřuje a radikalizuje, míní Babiš. „Včera (v pátek) mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika. Na vlastní kůži si v Jablonci zažila, jak nás dav urážel a málem umačkal,“ poznamenal Babiš. Není normální, že odpůrci narušují a rozbíjejí mítinky, uvedl. „Není normální, že se nás občané bojí podpořit, protože pak čelí sprostým nadávkám a vyhrožováním. Moji podporovatelé a voliči nic takového nedělají,“ řekl.

Premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i prezidentský kandidát Petr Pavel odsoudili agresi vůči rodině prezidentského kandidáta a předsedy ANO Andreje Babiše. Vyzývají ale současně Babiše, který se s Pavlem střetne v druhém kole volby, aby změnil styl své kampaně. Je potřeba odsoudit výhrůžky násilím, uvedl Fiala na Twitteru. Stejně tak je však podle premiéra třeba odsoudit lži v kampani.

Prezidentský kandidát Petr Pavel u studentů jednoznačně vyhrál.

Studentské volby vyhrál Pavel, Babiš u nich propadl

Studentské volby vyhrál jednoznačně bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Ve druhém kole získal téměř 86 procent hlasů. Někdejší premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se přes 20 procent dostal těsně jen ve Zlínském a Ústeckém kraji. Studentské volby zorganizoval Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS).

Přečíst článek

„Je potřeba jednoznačně odsoudit jakékoliv násilí, ať už přímé, či ve formě výhrůžek. Takové věci nemají v České republice místo. Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí,“  napsal premiér a předseda ODS Fiala na Twitteru a Facebooku.

Pavel vyzval Babiše ke stažení billboardů

Zároveň je ale podle Fialy potřeba odsoudit lži, manipulace a nespravedlivé osobní útoky objevující se v souvislosti s nynější prezidentskou volební kampaní. Nepřímo obvinil Babiše, aniž ho jmenoval, že sám rozděluje společnost a rozdmýchává vášně. „Myslím, že je zřejmé, že tyto metody vnáší systematicky do politického souboje právě jeden ze současných prezidentských kandidátů. Nelze se na jednu stranu tvářit ublíženě, a na stranu druhou šířit lži, strach a nenávist,“ uvedl premiér.

„Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky A. Babišovi a jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou AB (Andrej Babiš) vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň,“ uvedl Pavel na Twitteru.

Dalibor Martínek: Praha není proti vesnici nebo Budu spojovat společnost. Největší lži prezidentských voleb

Vyzyvatel Babiš chodí mátožně po ringu a zkouší pořád dokola stejnou kombinaci. Pravý direkt – zavleče nás do války, a levý direkt – je kandidátem vlády. Favorit Pavel jen lehce vyklusává, jednoduše chabé údery protivníka vykrývá. Dokonce má chvilkami čas se usmát či lehce pokynout do publika, které již tuší, jak tento duel dopadne. Že by ještě vyčpělý veterán před gongem vytasil nečekaný úder? Spíš to vypadá, že rezignovaně kráčí k nevyhnutelnému.

Přečíst článek

Babiš záhy po vyhlášení výsledků prvního kola voleb po Česku nechal vylepit plakáty s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš“, za které je kritizován. Kritici mu vyčítali, že voliče straší a že urazil vojáky. Babiš přiznal, že se text nepovedl. Již dříve slíbil, že text změní. Na billboardech se již objevily nové plakáty, které uvádí, že „Generál nevěří v mír“ s dovětkem „Volte mír. Volte Babiše“. Pavel používá například billboard se svou fotografií a textem „Vést zkušeně a klidně v těžkých časech“.

Babiš už v minulosti čelil výhružkám

Babiš řekl, že „není také normální, že se lidé bojí projevit svůj názor“. „Protože pokud není v souladu s pohledem vlády pětikoalice, jejího prezidentského kandidáta a jeho fanoušků, jsou okamžitě terčem útoků jak na ulici, tak na sociálních sítích,“ prohlásil Babiš. Obvinil vládu, že k tomu mlčí. „Zástupci vládních stran mluví dlouhodobě o lidech, kteří nejsou jejich voliči, jako o něčem méněcenném,“ tvrdí. Vyzval předsedy stran vládní pětikoalice a Pavla, kterého opakovaně označuje za kandidáta pětikoalice, ať vyzvou své příznivce, aby nenapadali voliče stran s jiným názorem.

Babiš už v minulosti, když byl premiérem, čelil výhrůžkám. V únoru 2021 v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News řekl, že ho policie v lednu informovala, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům a zadržela podezřelého. Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku a policie ho obvinila za vydírání. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.

Václav Sochor, Tipsport

Pokud Babiš vyhraje, sázkovky prodělají, říká mluvčí Tisportu

Klasické kurzové sázení je dominantně mužská záležitost, u politických sázek také převažují muži, ale ne tak výrazně. Klienti sázející na takzvané společenské sázky jsou oproti celkovému průměru klientely Tipsportu starší, říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Přečíst článek

Také bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) obdržel v roce 2008 dopis s výhrůžkou smrtí. Někteří zákonodárci dostali dopisy s kulkami nebo nábojnicemi v době volby prezidenta republiky v roce 2008. Šlo hlavně o ty z nich, kteří volili Václava Klause. Několik výhrůžek obdržel v roce 2007 i tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme