Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump je na TikToku. Před lety chtěl aplikaci zakázat

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump si založil účet na TikToku. Během svého působení v prezidentském úřadu chtěl přitom prosadit zákaz této aplikace od čínské společnosti ByteDance ve USA, připomněl server Politico.

Reklama

Trump na síti vystupuje pod označením @realdonaldtrump. Jeho první příspěvek je video ze zápasu v Newarku, na němž Trump mává svým příznivcům. Podle aplikace mělo krátké video po dvanácti hodinách více než 33 milionů zhlédnutí. Za tu dobu začalo Trumpa na platformě sledovat asi 1,9 milionu lidí, píše agentura DPA.

Trump v posledních letech změnil svůj postoj vůči TikToku. Když byl prezidentem, považoval aplikaci za hrozbu pro národní bezpečnost. Před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž Trump usiluje o návrat do úřadu, se ale tato síť stala vítaným nástrojem pro oslovení zejména nejmladších voličů, píše agentura AP.

Síť TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance v květnu zažalovaly americkou vládu. Cílem je zablokovat zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Žaloba by podle AP mohla znamenat začátek vleklého právního sporu ohledně budoucnosti sítě TikTok ve Spojených státech.

Aktivní uživatelé a tvůrci obsahu na TikTok protestují před budovou Kapitolu.

Stanislav Šulc: Zákaz TikToku v USA. Skvělé opatření, které nic nezmůže

Bezprecedentní opatření reagující na bezprecedentní událost. Tak by bylo možné vnímat zákaz čínské sociální sítě TikTok v USA. Kdyby ovšem digitální technologie nefungovaly tak, jak reálně fungují, tedy bez hranic. Přesto jde o velmi důležité opatření. Které ovšem opravdu nic nezmůže. I kdyby na konci čínská společnost ByteDance své americké aktivity prodala.

Přečíst článek

Reklama

Aktivní uživatelé a tvůrci obsahu na TikTok protestují před budovou Kapitolu.

TikTok neprodáme, obvinění USA jsou absurdní, reagovala čínská ByteDance

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Američané označují TikTok za bezpečnostní hrozbu, protože v Číně existuje relativně nový zákon, na základě něhož místní firmy mají povinnost sdílet data o svých uživatelích s místními úřady, potažmo vládou.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Trump je vinen. Bude to ale pro voliče vůbec něco znamenat?

Verdikt poroty ukázal, že ani političtí lídři nejsou nedotknutelní. Donald Trump je prvním odsouzeným prezidentem ze spáchání trestného činu, což je obrovská kaňka v životopisu. Dřív by to třeba něco znamenalo, ale v dnešní vypjaté Americe nemusí. Ani vězení Trumpa od podzimní kandidatury odstavit nemůže. Jednoduše řečeno, pokud Američané Trumpa v Bílém domě nechtějí, musí se tak vyslovit u voleb.

Přečíst článek

Exprezident Donald Trump na předvolebním mítinku

Stanislav Šulc: Konečně normální volby. V USA rozhodnou o prezidentovi daně

Joe Biden vs. Donald Trump podruhé. To je pravděpodobný scénář podzimního duelu o příštího „vládce demokratického světa“. Ačkoli to ještě před pár dny vypadalo, že tématem voleb budou různé války ve světě nebo obecněji konflikt dobra a zla, nakonec se hlavním tématem stane něco prozaičtějšího – daně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme