Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci sáhli Rusům na Rosněfť. Teď čelí arbitráži

Rafinérie v německém Schwedtu patřící původně ruskému gigantu Rosněfť
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Ruská ropná společnost Rosněfť podala žalobu na německou vládu kvůli jejímu rozhodnutí z minulého měsíce převzít kontrolu nad aktivy firmy ve spolkové zemi, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Vládní koalice kancléře Olafa Scholze krok zdůvodnila tím, že je nutné ochránit dodávky energie a zajistit budoucnost rafinérie ve Schwedtu (na snímku) u polských hranic, která zásobuje palivem Berlín a velkou část východního Německa, uvedl Bloomberg.

Ropovod Družba, Maďarsko

Evropa se zbavuje závislosti na ruské ropě, dovoz je poloviční než před invazí

Méně než tři miliony barelů ropy denně vyvezlo v posledních dvou týdnech Rusko do Evropy námořní cestou. Je to zhruba polovina toho, co před únorovým začátkem ruské invaze na Ukrajinu. A s blížícím se unijním zákazem námořního dovozu ropy z Ruska od začátku prosince bude zájem dál klesat, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Rosněfť, která se do zestátnění podílela na zpracovatelské kapacitě ropy v Německu asi 12 procenty, což z ní činilo jednu z největších rafinerských společností v zemi, podala stížnost k německému Spolkovému správnímu soudu v Lipsku. Podání potvrdila mluvčí soudu.

Rosněfť: Zákon je protiústavní

Rosněfť tvrdí, že nebyly splněny požadavky pro nařízení nucené správy stanovené v německém zákoně o energetické bezpečnosti a že plně dostála svým dodavatelským povinnostem. V podání k soudu se také píše, že zákon je protiústavní.

Rosněfť vždy plnila svůj závazek v Německu a stávající smlouvy v dobré víře a bez politického vlivu, navzdory konfliktu na Ukrajině,“ uvedla firma podle Bloombergu v prohlášení zveřejněném na linkedinovém profilu společnosti Malmendier, právního zástupce Rosněfti.

Olaf Scholz, německý kancléř

Scholz: Putinovi nejde věřit. Po plynu může zastavit i dodávky ropy

Německo musí být připraveno na to, že Rusko by mohlo po dodávkách plynu zastavit také dodávky ropy. Vyplývá to podle agentury DPA z vyjádření německého kancléře Olafa Scholze.

Přečíst článek

Německá vláda převzala v polovině září kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a nad jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing. Spolkové ministerstvo hospodářství tehdy uvedlo, že svěřenská správa je prozatím omezena na šest měsíců.

Správu vláda svěřila Spolkové agentuře pro sítě, která je v Německu síťovým regulátorem. Agentura převzetím německé části Rosněfti získává kontrolu nad jejími podíly v rafineriích PCK ve Schwedtu, MiRo v Karlsruhe a Bayernoil ve Vohburgu.

Čerpací stanice ruské společnosti Rosněfť

Ruská továrna na peníze Rosněfť i přes sankce zvýšila pololetní zisk

Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 13 procent na 432 miliard rublů (177 miliard korun). Rosněfť se zároveň snaží snižovat náklady a s nimi i dluh, uvedla firma. Tržby vzrostly o 32,5 procenta na 5,17 bilionu rublů (2,1 bilionu korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme