Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Scholz: Putinovi nejde věřit. Po plynu může zastavit i dodávky ropy

Olaf Scholz, německý kancléř
ČTK
 ČTK

Německo musí být připraveno na to, že Rusko by mohlo po dodávkách plynu zastavit také dodávky ropy. Vyplývá to podle agentury DPA z vyjádření německého kancléře Olafa Scholze.

Reklama

„Byl jsem si od začátku jistý, že se nelze spolehnout na to, že Rusko dodrží své závazky, například pokud jde o dodávky plynu,” uvedl Scholz v rozhovoru, který zveřejnila stanice Deutschlandfunk. „Stejně tak se nyní připravujeme na to, že podobně obtížná situace může nastat pro východoněmecké rafinerie, které jsou napojené na ropovod Družba,” dodal.

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Německo znárodní tamní rafinérie Rosněfti. Kvůli národní bezpečnosti

Německá vláda kvůli zajištění energetické bezpečnosti země přebírá kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a nad jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing. Oznámilo to spolkové ministerstvo hospodářství, podle kterého je svěřenská správa prozatím omezena na šest měsíců.

Přečíst článek

Německá vláda v pátek oznámila, že kvůli zabezpečení dodávek ropných produktů přebírá kontrolu nad německými divizemi ruské ropné společnosti Rosněfť. Tento krok se týká zejména rafinerie PCK ve Schwedtu, která dostává ropu ropovodem Družba a která zásobuje pohonnými hmotami velké části severovýchodního Německa. Zastavení dodávek ruské ropy by zasáhlo také rafinerii ve východoněmecké městě Leuna, píše agentura DPA.

Scholz upozornil, že provozovatel rafinerie ve městě Leuna se již dříve postaral o to, aby si mohl dodávky ropy obstarávat prostřednictvím Polska. Německá vláda nyní podle kancléře pracuje na zabezpečení dodávek ropy pro rafinerii ve Schwedtu z přístavu v německém Rostocku a z Polska.

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Ruská plynárenská společnost Gazprom začátkem tohoto měsíce uvedla, že ponechá mimo provoz plynovod Nord Stream 1, a to až do odstranění závad zjištěných během údržby. Nord Stream 1 vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německá vláda napumpuje do Uniperu miliardy a převezme v něm 30procentní podíl

Německá vláda převezme ve společnosti Uniper zhruba 30procentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku. Firmato uvedla po jednání se zástupci vlády. Uniper je v Německu největším dovozcem ruského plynu, kvůli prudkému růstu cen a omezení dodávek suroviny z Ruska se však ocitl v existenčních potížích a stal se zatím největší obětí současné krize na trhu s energiemi v Evropě.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde

Reklama

Související

Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme