Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa se zbavuje závislosti na ruské ropě, dovoz je poloviční než před invazí

Ropovod Družba, Maďarsko
ČTK
Dušan Kütner
duk

Méně než tři miliony barelů ropy denně vyvezlo v posledních dvou týdnech Rusko do Evropy námořní cestou. Je to zhruba polovina toho, co před únorovým začátkem ruské invaze na Ukrajinu. A s blížícím se unijním zákazem námořního dovozu ropy z Ruska od začátku prosince bude zájem dál klesat, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Svůj dovoz snížili zejména zákazníci v severní Evropě, který se nyní pohybuje pod 300 tisíc barelů denně. To je asi čtvrtina objemu, který byl vyvážen do regionu předtím, než Moskva koncem února poslala svou armádu na Ukrajinu. Nižší vývoz omezil příjmy Kremlu, uvedl Bloomberg.

A navíc se zdá, že začal klesat přísun ruské ropy i do Asie. Ruský export ke třem velkým odběratelům – Číně, Indii a Turecku – které původně zaplnily mezeru poté, co se evropští odběratelé začali ruské ropě vyhýbat, od poloviny srpna klesají. Kombinovaný vývoz do těchto tří zemí během čtyř týdnů do 23. září klesl o zhruba 460 tisíc barelů denně.

Budova Evropské komise v Bruselu

EU chystá další protiruský balík, bude se týkat i diamantů a luxusního zboží

Evropská unie chystá nový balík sankcí proti Rusku. Konzultace se zástupci členských států EU by měly začít během několika dní, napsal server Politico s odvoláním na čtyři diplomatické zdroje.

Přečíst článek

Kreml tak čelí dalšímu poklesu příjmů z ropy. V říjnu mají navíc opět klesnout ruská vývozní cla o 15 procent. Tím se příjem Moskvy za barel dostane podle Bloombergu na nejnižší úroveň od února 2021, což odráží jak nižší mezinárodní ceny ropy obecně, tak rozšiřující se nabídku slev na ruskou ropu v období od poloviny srpna do poloviny září klientům ze zemí, které invazi na Ukrajinu mají tendenci tolerovat.

Nižší výnosy však budou Kremlu kompenzovány výplatou dividend. Ropný gigant Rosněfť vykázal v lednu až červnu zisk připadající na akcionáře ve výši 432 miliard rublů (asi 186 miliard korun), což je o 13,1 procenta více než před rokem. Ruská federace vlastní 40 procent společnosti.

Plyn, ilustrační foto

Plyn je nejlevnější od července, hlavně díky dodávkám z Nizozemska

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh klesla na nejnižší úroveň od července, přispěly k tomu vysoké námořní dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) a růst dodávek prostřednictvím potrubí z Norska.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme