Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Díky členství v EU jsme dnes mnohem bohatší a bezpečnější zemí

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Členství v Evropské unii přispělo k tomu, že je Česko dnes mnohem bohatší zemí. Na konferenci 20 let Česka v EU na Pražském hradě to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Unie podle českého premiéra dává Česku také bezpečnostní garance a pevně zemi ukotvuje na Západě, kam historicky vždy patřila, kromě několika desetiletí komunistického režimu, kdy z něj byla násilně vytržena. Za aktuální výzvy Fiala považuje zejména bezpečnost a konkurenceschopnost.

Největší vliv na bezpečnost v EU má válka na Ukrajině, míní ministerský předseda. „Ukrajina bojuje za svoje právo patřit k naší civilizaci, za svoje právo být svobodná. Její boj zároveň rozhoduje o tom, v jakých bezpečnostních podmínkách budeme my v příštích letech žít,“ řekl. Připomněl českou iniciativu na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU či další evropské projekty.

Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

David Ondráčka: O co se hraje v červnových volbách do EU

EU volby jsou důležité, ovlivňují politické mantinely, ve kterých bruselská evropská politika v dalším období pojede. Výzev je spousta a složitých, ekonomických, sociálních i geopolitických, nebo řešit rozšíření unie o nové členy. Do toho se přidává nervozita z možného návratu Trumpa a spolupráce s USA, a krátkodobě třeba už v červenci, jak bude EU předsednicky řídit Orbán.

Přečíst článek

V souvislosti s bezpečností zmínil Fiala i tu energetickou, tedy potřebu diverzifikovat zdroje a směřovat k úplné nezávislosti na podle něj nebezpečných režimech. Za zásadní považuje rozvoj obnovitelných zdrojů a investice do jádra, k čemuž je podle něj nutný společný celoevropský postup. „Pokud se shodneme na společných pravidlech a standardech, reaktory bude možné produkovat ve větších sériích pro více zájemců, a budou tedy dostupnější a ekonomicky výhodnější,“ poznamenal.

Reklama

Podstatnou pro evropskou bezpečnost je nezávislost v kritických odvětvích, jako jsou léky, a v strategických surovinách a technologiích, například v čipech, míní premiér. Za důležité považuje nespoléhat na jediného dodavatele, v současnosti zpravidla na Čínu.

V projevu poukázal také na nelegální migraci, která už deset let vytváří tlak na celou Evropu. Za první, ne však plně dostatečný krok k řešení situace, považuje unijní migrační pakt. „Společné evropské řešení nelegální migrace je nutné, ale musí být odvážnější a také hlubší. Dnes řešíme jen situaci, kdy migranti přicházejí do Evropy, kdy už sem dorazí,“ konstatoval Fiala. Za nutná považuje další opatření citlivá k těm, kdo mají nárok na azyl, ale odradí od cesty do Evropy ty ostatní.

Co se týče konkurenceschopnosti Evropy, podle Fialy už několik desetiletí postupně klesá. Za nejdůležitější považuje přehodnotit přístup k regulacím. „Zde si musíme uvědomit, že pokrok a bohatství nevznikají z regulací a plánování, ale naopak vznikají z konkurence mezi firmami a ze svobodných rozhodnutí, do čeho investovat. A to platí také pro zelené technologie,“ uvedl.

Václav Klaus: Nevidím debatu o euru, jen výkřiky některých jedinců

Dvacet let v Evropské unii nepovažujeme za úspěšné období, říká Václav Klaus. Řekl to u příležitosti vydání své nové knihy s názvem O Evropě, 30 let polemiky. Knihu vydal jeho Institut Václava Klause a bývalý prezident ji veřejně uvedl před kamerami v tiskovém centru České tiskové kanceláře.

Přečíst článek

Apeloval na racionální ústup od uhlí či na nespoléhání se na masivní dotace. Změna přístupu k regulacím podle Fialy bude fungovat při výrazné podpoře inovací.

Fiala zopakoval českou podporu rozšíření EU o země západního Balkánu, Ukrajinu a Moldavsko. Stabilizuje to naše okolí a je to z bezpečnostního a geopolitického hlediska faktická nutnost, řekl. V této souvislosti konstatoval, že podle něj nemá smysl podstatně měnit evropské smlouvy.

Závěr projevu premiér věnoval roli ČR v EU. Česko podle něj musí nadále prosazovat volný trh, jaderné technologie a podporovat bezpečnost a stabilitu a širšího sousedství unie.

Reklama

Související

Unijní lídři se na jménech nových šéfů unijních institucí neshodli

Von der Leyenová ještě neslaví. Unijní lídři se na jménech šéfů jednotlivých institucí neshodli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme