Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Václav Klaus: Nevidím debatu o euru, jen výkřiky některých jedinců

Václav Klaus: Nevidím debatu o euru, jen výkřiky některých jedinců
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Dvacet let v Evropské unii nepovažujeme za úspěšné období, říká Václav Klaus. Řekl to u příležitosti vydání své nové knihy s názvem O Evropě, 30 let polemiky. Knihu vydal jeho Institut Václava Klause a bývalý prezident ji veřejně uvedl před kamerami v tiskovém centru České tiskové kanceláře.

Reklama

„Jen jsem vyslyšel většinový názor,“ glosuje Klaus fakt, že on byl v devadesátých letech premiérem, který podal přihlášku do Evropské unie, a zároveň byl prezidentem, který v roce 2003 podepsal společně s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou v řeckých Aténách přístupovou smlouvu do EU. Kdyby to mělo být podle jeho názoru, osobně by do Evropské unie nevstoupil, jak podotkl.

„Přístup do Evropské unie byl jenom jeden z mnoha faktorů, které v uplynulých dvaceti letech probíhaly. Ať už pozitivních, nebo negativních.“ Proto je podle něj „strašně těžké“ izolovat, co bylo přínosem nebo hrůzou a negativem našeho členství v Evropské unii.

Evropa za 20 let zahodila demokratické principy

Podle něj v posledních dvaceti letech došlo k „absolutnímu zelenému poblouznění Západu.“ Před vstupem Česka do EU to neexistovalo. Další důležitou novou skutečností je podle bývalého prezidenta masová migrace. A také „genderismus“ a „multikulturalismus“. Podle Václava Klause došlo k „radikálnímu oslabení demokracie.“ Toto všechno prý znemožňuje hodnotit vliv našeho členství v Evropské unii. „Jsem zděšen z triviálních hodnocení, která kolem sebe nepřetržitě slyšíme.“ Více o jeho názorech na Evropskou unii je prý možné se dočíst v jeho nové knize.

Když Česko před dvaceti lety vstupovalo do EU, bylo jedním z hlavních témat i přijetí jednotné měny euro. Jak bývalý prezident vnímá fakt, že Česko ani po dvaceti letech nepřijalo jednotnou evropskou měnu? „Už jsem před eurem varoval dávno předtím, než euro vzniklo,“ uvedl Klaus při prezentaci své knihy na dotaz newstream.cz. Už tehdy prý podle něj byla společná měna vhodná pouze pro entitu, která měla podobnou ekonomickou výkonnost.

„O tom jsme diskutovali už v polovině devadesátých let.“ Někteří účastníci těchto diskusí podle něj už tenkrát připouštěli, že Evropská unie není optimální jednotnou měnovou zónou. A že spojení jednotlivých měn nezpůsobí zrychlený růst? Tyto úvahy trvaly prý ještě v prvních letech po vzniku eura na přelomu tisíciletí. „Homogenizace Evropské unie nenastala ani po přijetí eura,“ zhodnotil Klaus.

Co říká bývalý prezident na současné oživlé debaty o přijetí eura, které se rozpoutaly v Česku? „U nás se nerozpoutala debata. Nejsem svědkem žádné debaty. Rozpoutaly se politické výkřiky některých jedinců z některých politických stran. To s diskusí o přijetí eura nemá absolutně nic společného.“

Kurz koruny vůči euru

Firmy se vyhýbají koruně. Polovina půjček už je v eurech

Téměř polovinu firemních úvěrů již banky poskytují v eurech a tento podíl nadále roste, půjčit si ve společné evropské měně je totiž levnější. Firmy si začínají navzájem platit eurem a začíná se hovořit o „eurizaci“ tuzemské ekonomiky.

Přečíst článek

Matesová: Česko není evropskou štikou, ale vyčkávajícím černým pasažérem

Alarmující geopolitická rizika, populismus, kyberzločinnost a nezvládnutí transformace ekonomiky. To jsou podle ekonomických odborníků a šéfů tří největších tuzemských bank nejpalčivější rizika, kterým nyní čelí Česká republika. Opakovaně to zmínili v debatách odborné konference Mastercard Banka Roku a zazněla i obava z rizika znárodňování. Česko by mělo nyní intenzivně snižovat své zadlužení, smysluplně prioritizovat výdaje a maximálně podporovat vědu a vynálezy, upozornila Jana Matesová, bývalá expertka Světové banky.

Přečíst článek

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Pokud stát něco neudělá s výdaji na důchody, podle projekce Národní rozpočtové rady bude Česko za několik desítek let víc zadlužené než poškoláci Evropy, Řecko nebo Itálie. Výdaje na důchody už tvoří zhruba třetinu státních výdajů a mají dál růst. Stát a firmy přitom v situaci, kdy je schodek rozpočtu plánován ke třem stům miliardám korun, zvažují, že by dalšími desítkami miliard korun podpořily klíčové investice. „Pokud chceme vést debatu o budoucích strategických investicích, které jsou na dluh, bylo by dobré začínat s uklizeným stolem v běžném rozpočtu,“ říká Mojmír Hampl, šéf rozpočtové rady, „vrchní dozorce“ nad hospodařením státu.

Přečíst článek

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Niedermayer: Politika potřebuje otočit kormidlem. Směrem k větší odpovědnosti

V Evropské parlamentu jde o to, aby si vás ostatní všimli. Jedině tehdy, když si vás kolegové všimnou, vás začnou brát vážně, zdůrazňuje volební lídr TOP 09, trojka koaliční kandidátky SPOLU a europoslanec Luděk Niedermayer. Voličům chce nabídnout i postoje, za něž se netleská.

Přečíst článek

Zdechovský: Migraci v EU je třeba dát nějaký řád

Máme-li prosperovat, musíme se o to snažit ve společenství států, které je nám blízké. A EU vyznává hodnoty, na něž Češi slyší. Ve svém třetím období chci říkat věci jasně. Když uvidím, že je něco blbost, servítky si brát nebudu, říká lídr KDU-ČSL a čtyřka vládního bloku SPOLU Tomáš Zdechovský.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pálením totalitních symbolů slavili 30. dubna obyvatelé Březinky na Mladoboleslavsku vstup České republiky do Evropské unie (duben 2004)

OBRAZEM: Slavící Klaus, přesvědčující Havel i ochutnávka piv na Žižkově. Připomeňte si vstup Česka do EU

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Přečíst článek
Bankovky

Dalibor Martínek: Je smutné, že českou korunu obhajuje jenom ex-prezident Václav Klaus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme