Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU v nynější podobě je bezpečnostním rizikem, uvedl Zeman na semináři hnutí SPD

Bývalý prezident Miloš Zeman
ČTK
 ČTK

Za jedno z bezpečnostních rizik označil bývalý prezident Miloš Zeman Evropskou unii v její nynější podobě. Vymazává pojem státu a národa, uvedl Zeman na dnešním semináři opozičního hnutí SPD ve Sněmovně o výhledu geopolitické a bezpečnostní situace. V souvislosti s EU pokládá někdejší prezident za bezpečnostní hrozbu také Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal).

Reklama

„Současná Evropská unie nemá téměř nic společného s podobou, kterou ji vtiskli otcové zakladatelé,“ prohlásil Zeman. Green Deal pak znovu označil za zelený fanatismus a určitou obdobu náboženství, vede k omezování průmyslu i zemědělství. Zastánci zelené politiky EU změnili původně sympatické myšlenky o volném pohybu zboží, osob a kapitálu do byrokratického molochu, míní bývalý prezident.

Prvořadným bezpečnostním rizikem ale je podle něho islámský terorismus, opakování teroristických útoků není možné podle Zemana vyloučit. Na druhém místě zmínil konflikt na Ukrajině. Zeman znovu zdůraznil, že Rusko je agresorem a že je zastáncem podpory Ukrajině. Poslední ohnisko možného napětí je v Tchajwanském průlivu, uvedl.

Zeman ve vystoupení dále varoval před, jak uvedl, toxickou migrací, tedy podle něho migrací z nekompatibilních kultur. Nejde podle něho jen o hrozbu vytváření ghett, která se mohou stát zárodkem terorismu, ale i o odliv pracovní síly ze zemí původu.

Exprezident Miloš Zeman

Miloš Zeman: Andrej Babiš věřil, že mě z nemocnice už nepustí. Proto nepřijal nabídku stát se premiérem

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se staví do role největšího odpůrce stávající vládní koalice. Přitom všechno mohlo být úplně jinak. Exprezident Miloš Zeman popsal v pořadu Hráči na serveru Blesk.cz scénář povolebního uspořádání, který naplánoval, ale Babiš jej odmítl. Podle Zemana se tak stalo zejména kvůli informaci od lékařů, že se již nemusí z nemocnice dostat.

Přečíst článek

Reklama

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Expremiér a bývalý politik ČSSD Bohuslav Sobotka se od ukončení politické kariéry do médií příliš nevyjadřuje. Nyní pohovořil s právníkem a lobbistou Radkem Pokorným a novinářem Ondřejem Koutníkem v jejich novém podcastu Klub rváčů o svých politických zkušenostech.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Reklama

Související

Lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach

Mach: Rád bych viděl Evropu jako společenství spolupracujících suverénních národů

Přečíst článek
Pálením totalitních symbolů slavili 30. dubna obyvatelé Březinky na Mladoboleslavsku vstup České republiky do Evropské unie (duben 2004)

OBRAZEM: Slavící Klaus, přesvědčující Havel i ochutnávka piv na Žižkově. Připomeňte si vstup Česka do EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme