Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Green Deal - informace o tématu

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Američtí centrální bankéři se v těchto dnech dostali do křížku s těmi evropskými. Jde o zásadní střet. A poměrně nebývalý.

Přečíst článek
Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Přečíst článek

Banky nemají řešit klima, zní od šéfa Fedu. A vytáčí tím evropské kolegy

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: S Green Dealem jsem nesouhlasil, jsou to lži

Prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS) by měli podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše v Praze zorganizovat mírovou konferenci o Ukrajině, která více než dva roky čelí ruské agresi. Babiš svou výzvu navrhl projednat na letošní poslední únorové schůzi Sněmovny. Dolní parlamentní komora jeho požadavek nevyslyšela.

Přečíst článek
Na protest proti politice EU dnes v ČR vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky

Zemědělci pokračovali v protestech, zablokovali hranice. Jejich situace je skutečně zoufalá, uvedl šéf Agrární komory

Farmáři v Česku protestovali proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. S až stovkami traktorů v jednotlivých krajích zpomalovali dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů. Tam se setkávali s kolegy z dalších středoevropských zemí, kteří se do protestu také zapojili.

Přečíst článek

Evropské automobilky kují společný plán, jak přežít čínskou automobilovou invazi

Automobilky Volkswagen, Renault a Stellantis nyní přemýšlejí o dříve nemyslitelném - tito zapřisáhlí konkurenti zkoumají možnosti spojení, aby mohli vyrábět levnější elektromobily a odvrátili existenční hrozby, píše Bloomberg.

Přečíst článek
Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Patří k nejvýraznějším českým tvářím v Evropském parlamentu a po prvním, jak on sám říká „překvapivým“ zvolení se bude Alexandr Vondra ucházet o české hlasy jako lídr kandidátky vládní koalice Spolu. A jako takový zcela jistě bude patřit k vůdčím postavám příštího parlamentu. „Hlavními tématy voleb bude bezpečnost a pak sociální a ekonomické dopady Green Dealu,“ myslí si místopředseda ODS. Co považuje za své hlavní úspěchy na evropské půdě? A jak může Evropa uspět v sílící globální konkurenci?

Přečíst článek
Petrof přesunuje část výroby do Asie

Lukáš Kovanda: Green Deal „vyžene“ do Asie část výroby firmy Petrof

Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Rusku rakety jen tak nedojdou. To o Evropě říct nejde

Západ zaostává za Ruskem a Čínou ve výrobě některých důležitých válečných zbraní a obranných systému, upozorňuje list Wall Street Journal. A za klíčový důvod tohoto stavu označuje deindustrializaci Západu, která je podle ekonoma Lukáše Kovandy poháněná environmentálními programy typu Green Dealu.

Přečíst článek
dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Klidnější vánoční sezona je za rohem a je to znát i na trzích. Událostí týdne bylo bezesporu zasedání členů kartelu OPEC+, to mělo rozhodnout o nastavení těžebních limitů ropy pro rok 2024. Tématem na trzích bylo rovněž Německo, které se dostalo do významné rozpočtové krize. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval opět v rozpětí 4500 až 4600 bodů.

Přečíst článek
Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 71 procent

Lukáš Kovanda: Drahé energie nejsou chyba Fialy, ale vlastnost Green Dealu

Češi teprve začínají ochutnávat Green Deal EU a už „prskají“. Výrazné zdražení regulované ceny elektřiny je prvním z hmatatelných důsledků zelené agendy EU, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Fiala: Zelená dohoda nenasměrovala k inovacím

Green Deal nenaplňuje ambice, uvedl Fiala na summitu v Praze

Po čtyřech letech od vyhlášení nedokázala takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) podle premiéra Petra Fialy (ODS) nasměrovat země EU k inovacím a proměnám ekonomiky. „Je třeba příležitosti využít,“ uvedl premiér na úvod konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přečíst článek

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Matador české politiky a současný europoslanec za ODS Alexandr Vondra jde znovu do boje o křeslo v evropském parlamentu, volby se konají v červnu, strany nyní ladí složení kandidátek či koalice. Bývalý disident, poradce Václava Havla, velvyslanec, ministr či senátor je známý svými ostrými postoji vůči ruské agresi, klimatickému šílenství či Fransi Timmermansovi. „Znám ho pětadvacet let, tykáme si, ale jeho odchod jsem uvítal,“ říká Vondra o muži, kterému vyčítá příliš radikální prosazování evropské klimatické doktríny. Ta podle něj ohrožuje evropskou konkurenceschopnost i peněženky lidí. Příští evropské volby nebudou podle Vondry referendem o české vládě. Naopak, prý mohou přinést Česku silnější pozici v Evropské komisi i celé evropské struktuře. A tím i větší kontrolu nad tvorbou norem, které jsou pro život v Česku klíčové.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Americké bance Bank of America (BofA) v prvním čtvrtletí 📉 klesl zisk meziročně na 6,7 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun) z 8,2 miliardy. Slabší výsledek vykázala spotřebitelská divize a banka odepsala více úvěrů, zejména u kreditních karet. Investiční banka Morgan Stanley zisk v prvních třech měsících roku naopak 📈 zvýšila na 3,4 miliardy dolarů ze tří miliard ve stejném období loni. Pomohlo jí oživení v investičním bankovnictví.
Životní úroveň vlastní domácnosti 👍 hodnotí pozitivně téměř tři pětiny Čechů. Naproti tomu hospodářskou situaci země považuje za dobrou jen 14 procent obyvatel. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s výsledky z loňského podzimu se hodnocení téměř nezměnilo.
Společnost Aures Holdings, která provozuje například autobazary AAA Auto a Mototechna, 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí prodej vozidel meziročně o 12 procent na rekordních téměř 26 tisíc automobilů. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. S růstem prodejů o zhruba desetinu počítá firma i za celý probíhající rok.
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 6️⃣7️⃣ procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách.  Číst více
Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 9️⃣0️⃣ procent. Oznámila to dnes mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky musí ještě potvrdit soud.
Ruskou divadelní režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou ruské úřady zapsaly na 📜 seznam teroristů a extremistů. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja. Režisérka a dramaturgyně jsou už téměř rok ve vazbě. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme