Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý průmysl ztrácí zakázky, hrozí propad do recese

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu
ČTK / AP
 ČTK

Zakázky německého průmyslu se v srpnu oproti červenci snížily o 2,4 procenta, což je více, než se čekalo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů německého statistického úřadu. Největší evropské ekonomice čím dál víc hrozí propad do recese, napsala agentura Bloomberg. Analytici odhadovali, že se zakázky v srpnu sníží jen o 0,7 procenta.

Reklama

Údaj za červenec ale úřad upravil směrem nahoru. Zatímco dříve uváděl pokles o 1,1 procenta, podle nových čísel vykázaly zakázky nárůst o 1,9 procenta. Změnu způsobily později nahlášené velké letecké objednávky.

„"Podniky mají stále potíže s dokončením svých objednávek, protože dodavatelské řetězce jsou přerušeny kvůli válce na Ukrajině a přetrvávají deformace způsobené krizí kolem covidu-19," uvedl statistický úřad.

Maloobchod, ilustrační foto

Recese zatím v Česku nehrozí. Hubené období je teprve před námi

Zpřesněný odhad růstu české ekonomiky nadále ukazuje, že hospodářství šlape. Firmy dále zvyšují investice, domácnostem ale meziročně klesají příjmy. A odborníci upozorňují, že hubené období je teprve před námi.

Přečíst článek

Německo se rychle snaží minimalizovat dopad prudce rostoucích cen energií poté, co Rusko omezilo dodávky zemního plynu jako odvetu za sankce, které na něj západní země uvalily po invazi na Ukrajinu. Přední německé ekonomické instituty minulý týden snížily hospodářský výhled Německa. Pro příští rok počítají s poklesem hrubého domácího produktu o 0,4 procenta.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde:

Výroba bude podle nich letos a příští rok o 160 miliard eur (3,9 bilionu korun) nižší, než se předpokládalo před pěti měsíci. Inflace mezitím poprvé od zavedení eura před více než dvěma desetiletími překračuje deset procent, což představuje rostoucí zátěž pro firmy a domácnosti.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.

EBRD

Největší bolest do Evropy teprve přijde. Růst cen není u konce, říká hlavní ekonomika EBRD

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) kvůli inflaci a snížení dodávek plynu z Ruska zhoršila výhled růstu mladých tržních ekonomik na příští rok na tři procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 4,7 procenta. Varovala přitom, že rostoucí ceny energií zvýší cenový tlak na spotřebitele v rozvíjejících se zemích Evropy, Střední Asie a severní Afriky.

Přečíst článek

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Drahé energie devastují evropský průmysl. Továrny omezují výrobu, bojují o přežití

Výrobci skla, hutnických produktů, papíru, hnojiv a dalších, kteří jsou bytostně závislí na plynu a elektřině, oznámili utahování opasků, či spíše výrobních pásů. Největší producent užitého skla na světě, francouzská skupina Arc International, poslala třetinu zaměstnanců na dovolenou, německá společnost Hakle, jeden z největších výrobců toaletního papíru, oznámila, že se kvůli „historické energetické krizi“ dostala do platební neschopnosti. Takových případů je mnohem, mnohem víc, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme