Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A zase ti aktivisté. Braniborská brána se zbarvila do červena

Klimatičtí aktivisté 17. září 2023 poničili červenou barvou Braniborskou bránu, symbol Berlína.
Profimedia

Další obětí aktivistů ze skupiny Letzte Generation se stal symbol Berlína, Braniborská brána. V minulosti se snažili poškodit i Rafaelův obraz Sixtinské madony v Drážďanech či dílo Gustava Klimta Smrt a život, které je vystaveno ve Vídni.

Reklama

Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace) v neděli poničili červenou barvou Braniborskou bránu, jeden z hlavních symbolů Berlína. Policie, která tuto významnou berlínskou památku neustále hlídá, zadržela 14 lidí.

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Každý rok se zapíše do historie politiky, umění či sportu. A také zanechá zásadní stopu i v jazycích národů celého světa. Lingvisté pak zkoumají novotvary, které se začaly v jejich rodném jazyce v daném roce objevovat, přičemž vždy mají něco společného s hlavními událostmi celého roku. Která spojení se stala „slovem roku 2022“?

Přečíst článek

Poškozeno bylo všech šest sloupů význačné stavby do výše několika metrů. Barva zasáhla i fasádu. Berlínský primátor Kai Wegner čin aktivistů tvrdě odsoudil. „Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti," řekl.

Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti," řekl berlínský primátor Kai Wegner.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že čin hnutí Letzte Generation je zavrženíhodný a že poškozuje podporu, o kterou klimatičtí aktivisté usilují.

Aktivisté chystají blokády 

Od pondělí Letzte Generation chystá v Berlíně po letní pauze nové akce včetně blokád. U Braniborské brány hnutí demonstruje pravidelně. Loni v prosinci tam i přes policejní ostrahu uřízlo špičku vánočního stromu.

Do centra Prahy se za pár let autem nedostanete. Desítka anarchistů zvítězí

Dalibor Martínek: Do centra Prahy se za pár let autem nedostanete. Desítka anarchistů zvítězí

Jakási skupinka ekologických teroristů opakovaně blokuje dopravu v Praze. Je to součást celoevropského hnutí novodobých pankáčů. Přilepují se na silnice v Německu, v Rakousku, ve Francii či v Anglii. Koordinují své vyšinuté akce tak, aby co nejvíc škodili dopravě, lidem.

Přečíst článek

Aktivisté k tomu tehdy uvedli, že špička stromu odkazuje na budoucí klimatickou katastrofu, pokud lidstvo nezačne životní prostředí důsledněji chránit.

Dva mladí klimatičtí aktivisté ze skupiny Poslední generace se loni v srpnu v drážďanské galerii Zwinger přilepili k rámu Sixtinské madony a roztáhli transparent s nápisem „Zastavte ten fosilní nesmysl“. V polovině listopadu pak klimatičtí aktivisté ze stejné skupiny polili ve vídeňském Leopoldově muzeu olejem obraz rakouského malíře Gustava Klimta Smrt a život. 

Klimatičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) v polovině listopadu 2022 polili ve vídeňském Leopoldově muzeu olejem obraz rakouského malíře Gustava Klimta Smrt a život. Zdroj: twitterový účet Letzte Generation Österreich

Policisté odnášející Gretu Thunbergovou protestující s dalšími ekology před norským ministerstvem financí v Oslu pro záchranu sobů.

Protest na záchranu sobů skončil. Policie demonstranty včetně Grety Thunbergové odnesla

Norská policie dnes zasáhla proti demonstrantům, kteří v metropoli Oslu blokují vstup do několika vládních úřadů, a od ministerstva financí odnesla mimo jiné známou švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Informovala o tom norská televize NRK. Demonstranti, mezi nimiž je mnoho zástupců původních obyvatel, požadují odstranění větrných turbín z pastvin, které tradičně využívají domorodí chovatelé sobů Sámové.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Přečíst článek
Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Monumentální instalace Krištofa Kintery v Drážďanech

Drážďany ukazují to nejlepší z českého umění za 100 let. Na návštěvu máte ještě měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme