Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dva klimatičtí aktivisté se v Drážďanech přilepili k Sixtinské madoně

Sixtinská madona od Rafaela
Wikimedia Commons
 nst
nst

Demonstranti ničením rámu protestovali proti zatčení jiného aktivisty.

Reklama

Dva mladí klimatičtí aktivisté ze skupiny "Poslední generace" se dnes v drážďanské galerii Zwinger Staří mistři přilepili k rámu Sixtinské madony. Roztáhli transparent s nápisem Poslední generace - Zastavte ten fosilní nesmysl.  Podle listu Säschische Zeitung byli pracovníci ostrahy zmateni a demonstrantům pouze vyrvali z rukou transparent.

Demonstranti ve věku 21 a 28 let si koupili vstupenku u vchodu a poté procházeli galerií s dalším členem skupiny. Obraz je chráněn bezpečnostním sklem.

Aktivistická skupina se akcí pochlubila na twitteru. 

Podle svého vyjádření chtějí akci využít k protestu proti zatčení drážďanského klimatického demonstranta. Jiný člen "Poslední generace" - drážďanský ekologický aktivista Christian Bläul - byl zatčen ve Stockholmu a je ve vězení. Bläul se prý podílel na blokování dálnice a má být minimálně do pátku ve vazbě.

A proč Sixtinská madona? „Sixtinská Madona je mocným symbolem: Marie a Ježíš hledí do budoucnosti se strachem, předvídají Kristovu smrt na kříži. Stejně je v dálce vidět smrt jako důsledek klimatického kolapsu. A po celém světě," uvedla skupina. 

Rafaelův obraz naštěstí podle vedení galerie nebyl poškozen, jen rám, který nemá historickou hodnotu. Policie oba demonstranty oddělila od rámu a doprovodila je na policejní stanici. Tam úředníci zjistili osobní údaje obou lidí a po výsleších je propustili. Demonstranti jsou nyní vyšetřováni pro trestný čin poškození cizí věci.

Klimatizace - ilustrační foto

Evropské státy omezují klimatizace. Zatím „jen“ podnikatelům

Země jako Španělsko, Řecko, Itálie či Francie zavedly pravidla pro využití klimatizací. V průběhu vlny veder to může být pro řadu podnikatelů velmi problematické.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Švýcarská členka organizace Senior Women for Climate Rosmarie Wydler-Waltiová (vpravo) hovoří se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou

Dalibor Martínek: Evropa prostě musí zkolabovat. Když se oteplováním zabývají soudy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme