Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PODÍVEJTE SE: Komárek s Bartoškou ocenili mladé filmaře. Allwyn je pošle na stipendium do Los Angeles

Stanislav Šulc

Karlovy Vary vedle zavedených hvězd vítají také talentované mladé filmaře z celého světa. Nově se na jejich podporu zaměřil jeden z nejbohatších Čechů, Karel Komárek. Jeho dnes již globální loterijní společnost Allwyn spustila ve spolupráci s European Film Promotion stipendijní program pro mladé filmaře, kteří v rámci projektu Future Frames budou mít šanci na studijní cestu do Los Angeles. První vítězkou se stala Amalie Maria Nielsen z Dánska.

Reklama

Snímek talentované dánské filmařky The Shift byl na letošním Berlinale nominován na Křišťálového medvěda i na cenu Teddy. Krátký film zkoumá křehkost genderové identity a zároveň se zamýšlí nad tím, jak je důležité mít zdroj podpory v době, kdy se mění naše vnímání sebe sama.

Podívejte se, jak Jiří Bartoška a Karel Komárek vyhlašují cenu Future Frames👇

Díky snímku se Amalie Maria Nielsen z Dánska stala prvním účastníkem programu Future Frames v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kterému bylo uděleno stipendium do Los Angeles.

Stipendium je v rámci programu Future Frames udělováno letos vůbec poprvé, a to díky úzké spolupráci společnosti Allwyn ze skupiny KKCG Karla Komárka s talentovou agenturou UTA, společností Range Media Partners a Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary (MFF KV).

Jedním z hlavních hostů letošního filmového festivalu v Karlových Varech byl herec Russell Crowe

Stanislav Šulc: Vary se vydařily. Přijeli ti správní

Karlovarský festival je v plném proudu. Již nyní je ale znát, že jde o velmi povedený ročník. Vedle až neskutečného množství lidí, které na kolonádě a ve festivalových ulicích nebylo vidět již roky, jsou toho důkazem zejména články v prestižním magazínu Variety, kterých je letos výrazně více než v předchozích ročnících. Důvod? Přijeli opravdu skvělí hosté, kteří mají co říct.

Přečíst článek

„Nemáme nejmenších pochyb, že se Amalie Maria Nielson do Evropy vrátí s úžasnými zážitky, a především s nedocenitelnými zkušenostmi,“ pogratulovala filmařce k vítězství Markéta Šantrochová, prezidentka Mezinárodní organizace European Film Promotion (EFP), sdružující evropské filmové instituce.

Podpora mladých talentů

Od roku 2015 podporuje program Future Frames nadějné začínající evropské režiséry a pomáhá jim v začátcích jejich filmové kariéry. Cílem nově vzniklého partnerství mezi Future Frames a společností Allwyn je začínajícím filmařům poskytovat další příležitosti, jak zúročit svůj talent a prosadit se na mezinárodní scéně. Díky získanému stipendiu bude mít Amalie příležitost učit se a spolupracovat se špičkami v oboru během stáže, jejíž součástí bude mentoring, stínování i praktická průprava.

Netflix, ilustrační foto

Platformy jako Netflix či HBO budou v Česku platit dvě procenta z příjmů

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí, dvěma procenty z příjmů. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS). Dohoda by měla být součástí nového zákona o audiovizi, která by měla začít platit do roku 2025, řekl dnes novinářům ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Přečíst článek

 „Jsem zaskočena i poctěna zároveň a chci za tuhle jedinečnou životní příležitost karlovarskému festivalu, agentuře EFP a společnosti Allwyn poděkovat. Bylo mi potěšením být součástí projektu Future Frames – možnost sdílet tady v Karlových Varech zkušenosti s tolika talentovanými režiséry byla ohromně inspirující,“ prohlásila Amalie Maria Nielsen. „Future Frames vysílá silný vzkaz o síle filmu v propojování lidí napříč hranicemi a já jsem nadšena, že budu moci odcestovat do Los Angeles, abych se tam učila od těch nejlepších filmařů a zároveň reprezentovat evropský film ve světě,“ dodala filmařka.

Na cestě do světa

Podle generálního ředitele společnosti Allwyn Roberta Chvátala ocenění odráží nejen vysokou úroveň filmu The Shift, ale také filmařské a tvůrčí kvality autorky.

Allwyn je hrdý na své partnerství s programem Future Frames, jenž začínajícím filmařům poskytuje příležitosti k tomu, aby se v oboru prosadili. Chci všem nominovaným poděkovat za jejich účast v letošním ročníku. Těšíme se, co každému z nich budoucnost přinese. A těšíme se i na to, že budeme dál svým malým dílem podporovat ty, kdo mají ambici stát se budoucími filmaři světového formátu,“ dodal Chvátal.

Nenasytní producenti. Audiovizuální průmysl měl loni rekordní příjmy, stejně prý ale hrozí „krize“

Audiovizuální průmysl měl loni rekordní příjmy, stejně prý ale hrozí „krize“

Český audiovizuální průmysl v roce 2022 dosáhl obratu 15,4 miliardy korun, překonal tím historicky nejvyšší obrat z roku 2021, který byl zhruba 12 miliard korun. Ve svém výročním zhodnocení to uvedla Asociace producentů v audiovizi (APA). Audiovizuálnímu průmyslu v ČR ale podle producentů hrozí krize. Důvodem jsou podle asociace pozastavené filmové pobídky a případný neúspěch při jednání o novele zákona o audiovizi.

Přečíst článek

Pestrý evropský film

Za karlovarský festival se kromě prezidenta Jiřího Bartošky, který celý slavnostní večer zahájil, akce zúčastnil také výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha. Podle něj letošní ročník Future Frames odrážel mimořádnou pestrost talentů, které utvářejí evropskou kinematografii.

Budu s nadšením sledovat, co budoucnost všem zúčastněným režisérům přinese, a samozřejmě jsem nesmírně zvědavý na to, jak stipendium od Future Frames a stáž v Los Angeles Amalii Marii Nielsen na její vlastní cestě inspiruje,“ připomněl Mucha.

Australský herec Russell Crowe

Russell Crowe uvedl na festivalu v Karlových Varech film Master & Commander

Australský herec Russell Crowe osobně uvedl v Karlových Varech film Master&Commander: Odvrácená strana světa z roku 2003. V epickém příběhu z období napoleonských válek si zahrál roli kapitána Jacka Aubreyho, která patří mezi jeho neoceňovanější. Publikum zaplněného velkého sálu hotelu Thermal herci, který v pátek obdržel cenu festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii, aplaudovalo ve stoje.

Přečíst článek

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Umělá inteligence se může vymknout lidské kontrole a být agresivní. Musíme to ošetřit

Hlavní výhodou umělé inteligence, která se rychle rozvíjí, je, že dokáže z obřího množství dat vyvodit nejlepší možné závěry. Programů s umělou inteligencí se můžete zeptat na cokoliv, a oni vám dodají relevantní odpověď. Dokáží za vás napsat dopis, báseň nebo nakreslit obraz. Využívá všechny znalosti lidstva. Jsou to miliony propojených datových center, která dokáží díky algoritmům pospojovat všechny relevantní informace vedoucí k nejlepšímu výsledku. Je to cesta k prosperitě, nebo hrozba pro lidstvo? „Kdo to nezná, bojí se. Ale kdo to pozná, dokáže ji dobře využít,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme