Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Platformy jako Netflix či HBO budou v Česku platit dvě procenta z příjmů

Netflix, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí, dvěma procenty z příjmů. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS). Dohoda by měla být součástí nového zákona o audiovizi, která by měla začít platit do roku 2025, řekl dnes novinářům ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Reklama

"Jednou částí dohody je, že by platformy měly přispívat dvěma procenty, týká se to jak českých, kteří zatím platily méně, i zahraničních platforem, které zatím neplatily vůbec," uvedl Baxa.

Poskytovatelé audiovizuálních děl by měli přispívat i na investice do české kinematografie. Podpora by podle nového zákona měla být zároveň rozšířena i na takzvané small screen platformy, tedy na audiovizuální projekty televizní nebo internetové, měla by také mířit na animovanou tvorbu.

Nenasytní producenti. Audiovizuální průmysl měl loni rekordní příjmy, stejně prý ale hrozí „krize“

Audiovizuální průmysl měl loni rekordní příjmy, stejně prý ale hrozí „krize“

Český audiovizuální průmysl v roce 2022 dosáhl obratu 15,4 miliardy korun, překonal tím historicky nejvyšší obrat z roku 2021, který byl zhruba 12 miliard korun. Ve svém výročním zhodnocení to uvedla Asociace producentů v audiovizi (APA). Audiovizuálnímu průmyslu v ČR ale podle producentů hrozí krize. Důvodem jsou podle asociace pozastavené filmové pobídky a případný neúspěch při jednání o novele zákona o audiovizi.

Přečíst článek

Baxa řekl, že účastníci setkání se zabývali také současným pozastavením filmových pobídek. Uvedl, že mezi projekty jsou i ty, o kterých je už jasné, že se neuskuteční, ale nyní zabírají část peněz z pobídek, které by mohly čerpat jiné projekty. Ministerstvo kultury chce proto najít právní cestu, jak změnit status fondu a zablokované pobídky tím uvolnit. Podle Baxy by to mohlo být v řádu týdnů, nejpozději do konce roku.

Česká republika letos dala na filmové pobídky 1,4 miliardy korun. Z toho polovinou přispívají provozovatelé kin, komerční televize a podobně. Druhou polovinu dává stát. Zastaralý systém administrace pobídek vede právě k takovým situacím, kdy se musí jejich příjem pozastavit. I proto by v novém zákonu měly projekty lhůtu šesti měsíců na zahájení realizace.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daniel Grunt - šéf nových médií skupiny CME

Nový šéf televize Nova Daniel Grunt: Zlomem pro Voyo byl přesun Ordinace za platební bránu

Přečíst článek
ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Přečíst článek
akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme