Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura
ČTK
Stanislav Šulc

Vláda uspěla. Prosadila svůj „konsolidační balíček“, který v následujících dvou letech přinese úspory ve veřejných financích ve výši až 150 miliard korun. Tedy alespoň snad. Co ovšem balíček přinese zcela určitě, je růst daní a zdražování. Tak snad vláda ví, co prosadila.

Reklama

Před balíčkem jsme si všichni rovni. A někteří jsou si rovnější. To jsme psali krátce před startem poslaneckých prázdnin, kdy vláda definitivně ukázala, co vlastně v jeho konsolidačním balíčku bude. Rovnějšími se tehdy stali vinaři a nakladatelé, kteří dostali úlitbu v podobě daňových úlev, naopak ťavku dostali téměř všichni prodejci zboží, protože většina zboží se přesunula definitivně do základní, tedy 21procentní sazby, ačkoli doposud někteří spadali do snížené, tedy 15procentní sazby. A část z nich dokonce do 10procentní.

Ale rovni jsou si všechny firmy bez výjimky, protože korporátní daň se zvýší z 19 na 21 procent.

A plakat budou i obyčejní lidé, protože se daň z nemovitostí v průměru zvýší o 1,8 procenta.

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Vládní opatření na vyvážení dopadů inflace se občas opravdu nepovedou. Aktuálně to v přímém přenosu můžeme sledovat u návrat spotřební daně na předválečnou úroveň. Akt, který vynese stamiliony do státního rozpočtu, dokázal ještě něco jiného: další zpomalení poklesu inflace.

Přečíst článek

Kritika ze všech stran

Stalo se zvykem si na balíček stěžovat. A to hned z několika stran. Ekonomové a část politického spektra připomínají, že balíček nic neřeší, je příliš jemný a strukturální problémy české ekonomiky se nijak nevyřeší. A mají pravdu.

A pravdu mají i zastánci „lidiček“, tedy ti, kdo říkají, že balíček neúměrně dopadá na peněženky obyčejných lidí. Těm totiž většina zboží zdraží, a navíc balíček obsahuje také několik škrtanců v aktuální sociální politice.

Předseda Hlas-SD Peter Pellegrini, předseda SMER-SD Robert Fico a předseda SNS Andrej Danko při slavnostním aktu podpisu memoranda o porozumění, v budově NR SR v Bratislavě

Stanislav Šulc: Pelé zklamal Čechy. Slovákům to je ale jedno

Slováci směřují k vládě, která bude mít tři výhody – pohodlnou většinu, relativně jasné ideové ukotvení a bude složená jen ze tří stran, což slibuje jakous takous stabilitu. Tedy samozřejmě až do první roztržky. To, že Peter Pellegrini zklamal liberálně smýšlející část českých komentátorů, je poměrně malá cena.

Přečíst článek

Lepší něco než nic

Opatrné chvály na adresu vlády a balíčku se dopouští jen pár lidí. Je to část ekonomů, část lidí z byznysu, kteří chtějí dávat na odiv svou vyšší ekonomickou zodpovědnost vůči budoucnosti. Jejich postoj lze shrnout větou: „Lepší něco než nic.“

Mnoho jich není. Ale pro dobro vlády a blaho veřejných financí doufejme, že nakonec právě oni budou mít pravdu. Protože jinak to bude znamenat finální porážku stávající vládní koalice v příštích volbách.

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme