Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Konec snížené spotřební daně na naftu je ukázkový „neškrt“ ve výdajích

Ceny benzinu 5. března 2022
Dalibor Martínek / Newstream
Stanislav Šulc

Další den, další ochutnávka z kuchyně vládní koalice, jak bude zachraňovat schodkový rozpočet. Tentokrát se vládní kuchaři zaměřili na spotřební daň na naftu. Ta je od loňského roku snížená, aby přepravci moc nekřičeli, že jsou pohonné hmoty drahé. A tato podpora měla trvat do konce roku. Nyní tedy vláda chce tuto podporu zrušit. Přinese to obřích 800 milionů korun měsíčně po dobu 6 měsíců. Dohromady necelá dvě procenta schodku rozpočtu schváleného na rok 2023. Komentář byl aktualizován a opraven na základě čtenářských reakcí.

Reklama

Je to trochu obehraná písnička. Jak se blíží termín (asi pátý), na který vláda slíbila představit reformu důchodů a veřejných financí, množí se nápady, které by mohly být součástí některé z této reformy. O tom, že jde o takové nepříliš chytré informační balonky, jsme už psali.

Nyní se objevují čím dál konkrétnější nápady, říkejme tomu doslova ingredience velkého receptu, kterým kabinet Petra Fialy chce veřejné finance ozdravit.

Tím nejnovějším je zkrácení doby, po kterou měla platit snížená spotřební daň na naftu. Snížení této daně bylo důsledkem skokově narostlých cen pohonných hmot způsobených dopady začátku války na Ukrajině. A pomiňme, že k němu vláda přistoupila nesmyslně pozdě, tedy dopad tohoto opatření na ceny byl značně diskutabilní. V současnosti zcela jistě tato výhoda pomáhá části ekonomiky, která byla válkou a předtím pandemií značně postižená.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Vláda by mohla už od července zvýšit daň z nafty. Ministři to nevylučují

Nafta v Česku dramaticky zlevňuje. Včera se litr prodával za 33,86 koruny, tedy o skoro 16 korun levněji než loni v březnu.

Přečíst článek

A ano, přiznejme i to, že ceny nafty jsou nízké, stejně jako zcela jistě platí, že oživení v daných sektorech zcela jistě probíhá velmi pozitivně a rychle.

Sekera v rozpočtu

Takže vláda má téměř zcela jistě pravdu v tom, že tato podpora ztrácí smysl. Přesto škrtnutí této výhody pro dopravce je tak trochu zbytečnost na to, aby se o ní vláda vůbec nějak šířila, natož ve chvíli, kdy má řešit sekeru v rozpočtu ve výši stovek miliard korun.

Zrekapitulujme data: schválený schodek na rok 2023 je 295 miliard korun. Ten počítal s výnosy windfall tax ve výši 100+ miliard a moc nepočítal s další valorizací důchodů. Reálně windfall tax vynese tak 40 miliard a vláda slíbila alespoň nějaké peníze pro seniory, ačkoli mimořádnou valorizaci na základě valorizačního vzorce zatím zrušila. Tedy stále více ekonomů tvrdí, že schodek 295 je sci-fi. Spíše mluvíme o částce blížící se 400 miliardám.

Dalibor Martínek: Z Evropy jdou samé dobré zprávy o klimatu. Škoda, že všechno bude dražší

Kolik neuvěřitelných výmyslů kolem klimatu jsou schopní dobře placení evropští politici vymyslet, z toho jde hlava kolem. V Africe, která má nejrychlejší populační přírůstek z celého světa, v řadě zemí je to přes tři procenta ročně, tomuto uvažování asi moc nerozumí. Pálí v kotli všechno, co kolem najdou a co hoří. Ale přesto je touhou řady Afričanů dostat se do Evropy a požívat díleček z blahobytu, který si Evropa před 150 lety vydobyla.

Přečíst článek

Zrušení snížení daně na naftu vláda údajně získá 800 milionů měsíčně, po dobu půl roku. Tedy necelá dvě procenta původně schváleného schodku rozpočtu, v souvislosti s pravděpodobným reálným schodkem to bude ještě méně. Mluvit o něčem takovém je opravdu smysluplné asi tak, jako že chronický čtyřkař má trojku z tělocviku. Ehm, chválit ho za to asi nemá moc cenu, nemyslíte?

Klausovský neškrt

Fialův kabinet se ocitl mezi mnoha mlýnskými kameny. Někdo jej kritizuje, že chce zvyšovat daně, jiný za to, že se zaměřil na chudé a chce jim brát i to málo, co mají. Další vládu kritizují za to, že neumí škrtat dostatečně, další za to, že škrtá moc, jiní za to, že škrtá špatně. K tomu nikdo nechce pocítit dopady škrtů.

Pravda ale je, že Fialova vláda škrtat musí. A to pořádně. Ale zrovna škrtnutí podpory dopravců, která by vyprchala tak jako tak za půl roku, je spíš takový ukázkový „neškrt“, jak by to nejspíš nazval exprezident, expremiér a exministr financí Václav Klaus, jeden z velkých kritiků aktuální vlády.

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr.

800 milionů do státní kasy měsíčně. Vláda chce od léta vrátit spotřební daň z nafty

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr. V návrhu novely zákona o spotřebních daních navrhuje, aby se tak stalo od poloviny roku. V současnosti je daň nižší o 1,50 koruny na litr, úleva měla původně platit do konce roku. Návrat sazby na původní hodnotu se nelíbí dopravcům.

Přečíst článek

Miliardář Zbyněk Frolík v pořadu Jiný peníze
video

Zbyněk Frolík: Přiletělo příliš mnoho černých labutí

Na podzim se na trhu objeví řada příležitostí k investicím, říká zakladatel Linetu a investor Zbyněk Frolík. „Černé labutě dopadnou na řadu odvětví - někdo jede z rezerv. Neříkám, že to bude nějaká národní katastrofa, ale budou podniky, které budou potřebovat investici, budou ochotny prodat část svého majetku, část firmy, než se to uklidní,“ říká v další epizodě pořadu Jiný peníze na newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Fiala se pořád neprobudil ze svého snu o úspěšné vládě

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme