Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Fiala se pořád neprobudil ze svého snu o úspěšné vládě

Český premiér Petr Fiala
ČTK
Dalibor Martínek

Premiér Fiala přednesl své vánoční poselství.V něm opět předvedl, že víc než schopným kapitánem, který umí provést zemi těžkými časy, je spíše snílkem, který žije ve světě velkých myšlenek a iluzí, ale všední realita společnosti mu uniká.

Reklama

Jeho hlavním poselstvím byla vděčnost a naděje. Vděčnost patrně mířila jeho koaličním poslancům do sněmovny, že ho svými hlasy stále drží u kormidla. Naděje mířila k příštímu roku. „Mohu mluvit o naději, že příští rok už bude mnohem lepší.“ Konkrétní důvody k této naději dle svých slov spatřuje zejména v poklesu inflace blízko k inflačnímu cíli ČNB, ve faktu, že „příští rok budeme mít po mnoha letech zdravé veřejné finance,“ a v masivních investicích.

Fiala: To nejhorší má Česko za sebou

Příští rok nabízí podle premiéra Petra Fialy (ODS) naději, že bude mnohem lepší než roky předcházející. To nejhorší má Česko za sebou, řekl Fiala ve svém vánočním projevu. Inflace se vrátí v roce 2024 k hodnotám obvyklým před třemi roky, skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou růst, dodal. Za dobrou zprávu označil, že se podařilo i díky konsolidačnímu balíčku dostat pod kontrolu zadlužování země a deficit veřejných financí klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Za prvé, na nízké inflaci se Fialova vláda nijak nepodílela. Naopak ji svou neschopností razantně zmenšit veřejné výdaje po celé své funkční období podporuje. Na příští rok plánuje schodek 250 miliard korun. Označit takový výsledek jako „zdravé finance“, a to je za druhé, je víc než eufemismus. A za třetí, obří investice?

Fiala vyjmenovat tři oblasti. Výstavbu dálnic, armádu, jadernou energetiku. O výstavbě dálnic je známo, že je to běh na dlouhou trať. Vlády by se měly chlubit tím, kolik kilometrů povolí, než u kolika přestřihne ministr dopravy pásku. Vláda se chce chlubit cizím peřím. Kdyby raději něco udělala z rychlostí povolovacího procesu. Nový stavební zákon, který to měl přinést, má začít platit až v polovině příštího roku, a stále chybí prováděcí předpisy i digitalizace procesu. Takže víc vládní selhání než úspěch.

Nutné kroky

Výdaje na armádu jsou logickým vyústěním ruské agrese na Ukrajině a jsou v pořádku. Nicméně, nejsou to výdaje, které by mimo vojáků jakkoli v Česku posouvaly životní úroveň. Což se od investic jaksi očekává. Tedy pardon, někomu jistě ano. Lidem z vojenského koncernu CSG Michala Strnada.

Výstavba jádra je chvályhodná, ale ani ta v příštím roce nezvedne většině lidí komfort života. Je to běh na dlouhou trať, nový zdroj bude možná v druhé polovině příštího desetiletí. Je to správné rozhodnutí, myslet na budoucnost. Ale upínat se k němu ve svátečním proslovu jako k naději příštího roku? Pro každodenní životy lidí poněkud vzdálený holub na střeše. 

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Miroslav Singer: Schodek 300 miliard Česko nepotřebuje. Po vyrovnaných rozpočtech tu ale není poptávka

Vláda Petra Fialy na příští rok počítá se schodkem ve výši 252 miliard korun. To je sice méně než schodek očekávaný za rok 2023, přesto jde o stále obří sumu. A žádnou změnu v této rozhazovačné rozpočtové politice podle bývalého guvernéra České národní banky Miroslava Singera nelze v následujících letech očekávat. „Samozřejmě by šlo mít nižší rozpočet, ale není po tom poptávka,“ uvedl Singer v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Možná by větší naději přineslo vidět akční vládu, která dělá správná a rychlá rozhodnutí. To bohužel zatím kromě profesora Fialy málokdo vidí. Už i jeho voliči naději spíše ztrácejí. Je-li to chybou slabého premiéra, lidí kolem něj nebo složitosti pětikoaličního vládnutí, může být občanům celkem jedno. Lidé chtějí vidět srozumitelné výsledky.

Naději nevyvolává nepřehledný konsolidační balíček, který mění přes šedesát zákonů, ale po jehož schválení veřejné výdaje dál porostou rychleji než příjmy. Naději nevyvolává zmatek kolem platů doktorů, boje ve školství, neexistující penzijní reforma. O té se premiér také zmínil. Prý bude příští rok hotová. Co tím myslí? Jako že vláda schválí vyšší věk odchodu do důchodu? To mám být reforma? Naději nevyvolávají ani řeči o záchraně české energetiky v okamžiku, kdy každoročně energie skokově zdražují.

Kde tedy máme hledat naději? U úředníků živených státem, jejichž platy, počty i moc neustále rostou? Nebo máme své naděje klást do návratu Andreje Babiše? Ostatně, do příštích voleb už zbývají méně než dva roky. Fiala má podle svých slov velkou naději je opět vyhrát. Možná mu ji má přinést nízká inflace. (O kterou se pramálo zasloužil). Naopak Babiš může živit naději, že s blížícími se volbami se začne různorodá a v preferencích propadající se koalice drolit. Možná bude toto drolení chtít podporovat, aby volby, kdy nyní v preferencích drtivě vede, uspíšit.Fiala se může hřát nadějí, že se mu vláda příští rok nerozpadne.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Reálné mzdy porostou. Navýšení ale požerou vyšší daně a odvody

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme