Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Do tří dnů je hotovo. Putin je na smrtelném loži. Ruské tanky budou v Berlíně. Rok války je rokem hloupých předpovědí

Stanislav Šulc: Do tří dnů je hotovo. Putin je na smrtelném loži. Ruské tanky budou v Berlíně. Rok války je rokem hloupých předpovědí
ČTK
Stanislav Šulc

Jestli uplynulých 12 měsíců něco ukázalo, tak zejména neschopnost předpovídat jakýkoli další vývoj válečného konfliktu. A platí to napříč odborností i ideologiemi, kterým věříme. Čím to je? Svou roli v tom hrají sociální sítě, které jsme si zvykli používat pro utvrzování ve vlastním přesvědčení. Ukazuje se však, že co funguje v běžném životě, tváří v tvář válečnému chaosu selhává na plné čáře. 

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu a následná válka je nová v jedné věci. Vedle konvenčních prostředků, tedy zejména zbraněmi, se vede také na sociálních sítích. Ostatně právě ty ruská propaganda využívala od roku 2010 pro přípravu pátých kolon po celém západním světě. A když už byly dostatečně silné, mohlo si Rusko dovolit vyrazit skutečně bojovat. 

Ale to je jen tak na okraj. Sociální sítě v aktuálním konfliktu hrají důležitou propagandistickou roli na obou stranách. Až to skoro vypadá, že jedním z cílů války je dojmout co nejvíc uživatelů Instagramu. 

Ale vliv sociálních sítí na naše vnímání reality se ukazuje i v něčem dalším. Zejména v neschopnosti vnímat celou válečnou situaci, aniž bychom si do ní projektovali svá vlastní přesvědčení, touhy. A vzhledem k tomu, že to tak činí úplně všichni, jsou naše feedy sociálních sítí plné podobných tužeb a přesvědčení, až to skoro vypadá jako pravda pravdoucí. 

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Kyjev nepadl 

A tady nastává problém, se kterým se potýkáme od samého začátku války. Průběh tohoto konfliktu nikdo nedokáže spolehlivě předpovídat, což se projevuje zejména tak, že se doslova žádná z předpovědí o vývoji konfliktu nenaplnila. 

Připomeňme některé z těch, jimž se dostalo větší pozornosti. 

Válka skončí do tří dnů, věřilo Rusko a hlásalo to i otevřeně v průběhu prvních hodin invaze. Ruské vedení propadlo vlastnímu potěmkinovskému hoaxu o síle své armády, o hypermodernosti techniky. A pak přišla srážka s realitou, když se monstrózní konvoj mířící na Kyjev zasekl. Technika selhala. Nebyla ani trochu moderní a byla v příšerném stavu. Navíc došel benzín, protože zásobování nezvládalo. Konec ruského snu o rychlé válce. A tak začaly lítat rakety. A zatím nepřestaly. 

Ruská ekonomika a systém vládnutí se ukázaly být mnohem silnější, než Západ předpokládal, chlubil se tento týden ruský vůdce Vladimir Putin.

Putinova Pevnost Rusko nečekaně odolává sankcím, ale návrat k prosperitě je daleko

Ruská ekonomika v loňském roce prokázala nečekanou odolnost vůči rozsáhlým hospodářským sankcím ze strany západních zemi, návrat prosperity Ruska na úrovně z doby před začátkem války na Ukrajině ale může být podle analytiků velmi vzdálený. Analytici podle agentury Reuters mimo jiné upozorňují, že vládní výdaje v Rusku se více zaměřily na armádu, což bude mít časem negativní dopad na rozvoj civilní ekonomické infrastruktury.

Přečíst článek

Putin nezemřel 

Ale neplete se jen Rusko. Také „ta lepší“ část světa se plete. A také téměř neustále. Pamatujete, jak byl ruský prezident Vladimir Putin smrtelně nemocný? Spousta fanoušků telemedicíny se ponořila do svých křišťálových koulí a viděli rakovinou prožraného muže nad hrobem. 

Leč ačkoli se prezident Putin na chvíli vytratil z veřejného života, pak se opět vrátil a například se projel po rekonstruovaném mostě na Krym. 

Samozřejmě můžeme vytahovat jednu teorii o dvojnících za druhou. Ano, zejména výška ruského prezidenta v televizních záběrech podivně kolísá. Ale nejspíš to je jen další zbožné přání, o jehož pravdivosti, či možná lépe hodnověrnosti, jsme se utvrdili velkým počtem shodných postů na sociálních sítích a velkým množstvím lajků a sdílení. 

Putin se stáhl z dohody s USA o počtu jaderných hlavic. Z rozpoutání války viní Západ

Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, sdělil v úterním projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Stalo se tak těsně po návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena na Ukrajině.

Přečíst článek

Přání otcem myšlenky 

A podobných nesmyslů, v nichž se navzájem utvrzujeme my stejně jako členové pátých kolon, je celá řada. Bohužel do tohoto „bullshit ranku“ spadá téměř jakákoli predikce o oslabení jednoho či druhého účastníka konfliktu či o případném konci války. 

Válka na Ukrajině tak ukazuje, že termín „přání otcem myšlenky“ je stále velmi platný. Ale zatímco v běžném životě to většinou nemá žádné následky, tváří v tvář válečné vřavě to tak bezbolestné není. 

David Ondráčka: Smutné výročí. Ukrajina je ve válce už devět let, ne jen rok

Válka na Ukrajině už trvá šílených devět let, a nikoli jen rok, kdy začala celoplošná agrese Ruska. Bohužel konec války zatím není na dohled, píše v komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International. „Probírají se všemožné aspekty, podle mě je nejhorší dopad na běžné lidi. Ti denně umírají, trpí pod bombardováním, převrátil se jim život naruby, mají zničená města a domy a mnozí musí před válkou prchat,“ uvádí s tím, že aktuálně je osm milionů uprchlíků v zahraničí (nejvíc v Německu a Polsku, pak v Česku), a dalších skoro 6 milionů je vnitřně vysídlených a nemůžou domů.

Přečíst článek

Další komentáře Stanislava Šulce čtěte zde

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme