Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů
ČTK
Petr Dufek

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. Stále více se vzdaluje vrcholu, kterého dosáhla na začátku roku, komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Reklama

I zářijová čísla potvrdila, že stavebnictví prochází útlumem. Meziměsíčně odepisuje 1,7 procenta, meziročně je jeho produkce nižší o 3,7 procenta, ukazuje statistika ČSÚ.

Horší výsledky stavebnictví nejsou až takovým překvapením, protože s poklesem ekonomiky obvykle toto odvětví trpí. Letos jeho situaci navíc komplikuje extrémní růst cen energií a stavebních materiálů, kterých občas byl dokonce i nedostatek.

Když k tomu připočteme i záměry některých investorů projekty v důsledku inflace a hrozící recese raději odložit, vyhlídky tohoto odvětví nejsou nijak růžové. Stojí nyní primárně na ochotě veřejného sektoru a na jeho schopnosti využívat dodatečné zdroje z EU.

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

Bytová výstavba jako nezanedbatelná součást pozemní výstavby je rovněž za vrcholem a dál klesá. Investoři zbrzdili rozjezdy nových projektů zejména v Praze, ve středních Čechách a na jižní Moravě. Jde mimochodem o největší kraje, co do výstavby, a z pohledu cen zároveň i nejdražší regiony v ČR.

Poté, co se začaly objevovat signály o slábnoucí poptávce, kterou asi nejlépe reprezentuje propad hypoték, došlo k rychlému obratu bytové výstavby. Útlum nabídky nových bytů a domů alespoň přispěje ke stabilizaci cen a v neposlední řadě přispěje k dalšímu rozvoji nájemního bydlení v ČR.

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Vyhlídky stavebnictví pro následující měsíce nejsou příznivé. Existuje sice buffer v podobě dodatečných peněz z tzv. fondu obnovy, avšak je otázkou, jak rychle se je podaří aktivovat.

Útlum, kterému stavebnictví čelí, by mohl napomoci k uklidnění cen stavebních materiálů i stavebních prací už na přelomu roku. Podobně jako průmysl ovšem patří stavebnictví k energeticky náročným odvětvím, takže se musí vypořádávat nejenom se slabší poptávkou, ale i cenami elektřiny a pohonných hmot. Je to tedy odvětví mezi dvěma mlýnskými kameny – poptávkou a náklady.

Škoda Auto, ilustrační foto

Český průmysl ožívá, automobilky dohánějí dřívější skluz

Zářijové výsledky českého průmyslu podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Lukáš Kovanda: Nevěřte developerům, vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby

Jak ukazují nejčerstvější data z rezidenčního trhu společností Trigema, Central Group a Skanska, k očekávanému poklesu cen nových bytů v Praze nedošlo a podle slov developerů s největší pravděpodobností ani nedojde. Jenže developeři určitě nebudou světu zvěstovat, že čekají pokles cen nových bytů. Vždyť je to to, co dodávají na trhu. Pokud by hlásali, že ceny klesnou, byli by sami proti sobě, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další zprávy ze světa realit čtěte zde

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme