Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat
Profimedia
 nst
nst

Postupné oživení reálných nákupů, které je patrné už od loňského listopadu dává tušit, že více než dvouletý negativní trend omezování domácností už končí. Začal s rostoucí inflací likvidující kupní sílu obyvatel a také s poklesem inflace končí.

Reklama

Tržby v maloobchodě bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel loni navzdory růstu v závěru roku meziročně klesly o rekordních 4,1 procenta a překonaly tak 3,8procentní pokles z předminulého roku. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za samotný prosinec tržby meziročně stouply o 1,6 procenta, meziměsíčně o 0,2 procenta.

„Prosincová data, mapující situaci v tuzemském maloobchodě, opět příjemně překvapila. Meziroční růst tržeb na úrovni 1,6 procenta je lepší výsledek, než trhem očekávaných 0,7 procenta,“ podotkl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Spotřeba domácností byla podle ekonomů loni extrémně utlumená především v důsledku vysoké inflace, respektive pokračujícího poklesu reálných mezd.

„Inflace přesměrovala větší část výdajů spotřebitelů do oblasti bydlení, a zvláště pak energií. O co více lidé zaplatili na fakturách spojených s bydlením, o to méně zůstalo v důsledku velmi umírněného růstu nominálních mezd na vše ostatní. A když k tomu připočteme i výrazné zdražování v obchodech, tak reálný propad nákupů v posledních dvou letech byl už jen logickým důsledkem chování spotřebitelů,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Pozvolný návrat na normál

„Svou roli sehrál negativní sentiment domácností, který v kombinaci s atraktivními úrokovými sazbami na spořících účtech vedl k odkládání spotřeby ve prospěch hromadění úspor. Agregátní míra úspor v minulém roce vzrostla na 19 procent oproti dlouhodobému průměru okolo 12 procent,“ okomentoval statistiku analytik ČSOB Dominik Rusinko. 

Postupné oživení reálných nákupů, které je patrné už od listopadu ale dává tušit, že více než dvouletý negativní trend omezování domácností už končí. „Začal s rostoucí inflací likvidující kupní sílu obyvatel a také s poklesem inflace končí,“ dodal Dufek.

S koncem inflační epizody se podle ekonomů finanční situace českých domácností začne v roce 2024 postupně zlepšovat a nákupy v obchodech velmi pozvolna vracet do dřívějšího „normálu“. Spotřeba domácností bude v letošním roce jedním z hlavních motorů české ekonomiky, ale zřejmě nebude natolik silná, aby se už letos vrátila na předpandemickou úroveň, míní ekonomové.

„Celkově je ale třeba počítat s tím, že oživení spotřebitelské poptávky bude relativně pozvolné a s významnějším růstovým impulsem počítáme spíše až ve druhé polovině letošního roku,“ uzavřel Rusinko.

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Na co vláda čeká? Fiala slíbil smršť nových opatření, která zvednou Česko. Kde nic, tu nic

Krásný motivující proslov přednesl premiér Fiala během vánočních svátků. Bylo v něm spousta slov o naději, lepší budoucnosti. Že prý nás letos čeká lepší rok, než byl ten minulý. Jo, nadějí se každý může opíjet.

Přečíst článek

Horší než covid. V Rudém moři se teď hraje o prosperitu Evropy

Útoky jemenských povstalců v Rudém moři mají dopad do ekonomik evropských zemí. Jen co se přehnala jedna inflační vlna, hrozí další. Podle deníku The Wall Street Journal může kvůli tomu Evropa začít ekonomicky více zaostávat za USA.

Přečíst článek

ilustrační foto

Obchoďáky se stále potýkají s dozvuky pandemie, stále do nich chodí méně lidí

Návštěvnost obchodních center (OC) v Česku loni stále ještě nepřekonala rok 2019 před koronavirovou pandemií, byla o nižší o pět až osm procent. Naopak proti roku 2022 tuzemská OC přivítala o čtyři až osm procent lidí více. Tvrdí to expertka na průzkum trhu a poradenství v maloobchodě společnosti CBRE Klára Bejblová. Tržby podle ní loni ve srovnání s rokem 2019 vzrostly zhruba o pětinu, reálně však kvůli vysoké inflaci klesly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme