Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Petr Dufek

Petr Dufek

Hlavní ekonom banky Creditas

články autora

Úřad práce ČR

Nezaměstnanost je problém hlavně zemí eurozóny. V ČR je nejnižší z celé EU

I když česká ekonomika v posledních letech rozhodně neohromuje svým výkonem a jako jediná se ještě nevrátila (a letos ani nejspíš nevrátí) na předcovidovou úroveň, nezaměstnanost má stále nejnižší v rámci celé EU. Navzdory slabému ekonomickému růstu, propouštění v průmyslu, a dokonce i s rekordní přítomností cizinců na pracovním trhu.

Přečíst článek
Petr Dufek: Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání

Petr Dufek: Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání

Červenec nebyl slabým měsícem jen pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba reálně propadla jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření. Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Petr Dufek: Česko kupí dluhy příliš rychle. Je to problém

Veřejný dluh dál rychle narůstá. Utěšovat se, že to zatím není zásadní problém, může být krátkozraké, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Stavební dělníci, ilustrační foto

Petr Dufek: Nestaví se, projekty leží v šuplíku. Je to důsledek vysoké inflace

Duben byl slabším měsícem nejenom pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba totiž v tomto měsíci poklesla meziměsíčně o 3,4 procenta i meziročně o 6,4 procenta. Vrátila se tak pod úroveň předcovidového roku 2019, komentuje čerstvá data z Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Petr Dufek: Průmyslu chybí nové zakázky

Petr Dufek: Motor ekonomiky, průmysl, zadrhává. Chybějí nové zakázky

Situace v českém průmyslu se nezměnila k lepšímu ani v květnu. Index nákupních manažerů sice už nepoklesl, nicméně stagnoval na velmi slabých 42,8 bodech. A to neznamená nic jiného než útlum, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Petr Dufek: Podnikatele i spotřebitele zachvátila jarní deprese

Počasí v květnu sice už začalo vypadat jako na jaře, nicméně náladu firem ani spotřebitelů rozhodně nevylepšilo. Podle dnes zveřejněného průzkumu statistického úřadu došlo v tomto měsíci ke zhoršení podnikatelské i spotřebitelské nálady. Nad tím, na kolik jde o zásadní změnu pohledu, se ve svém komentáři zamýšlí hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Data ze služeb. HORECA se na předcovidovou úroveň ještě nedostala

Petr Dufek: Čísla ze služeb. Není to žádná tragédie, ale důkaz skvělé kondice odvětví taky ne

První kvartál nedopadl ve službách zrovna nejlépe. Mezikvartální i meziroční pokles o jednu desetinu procenta není žádná tragédie, ale není ani důkazem skvělé kondice odvětví, která by měla brzy začít táhnout českou ekonomiku nahoru, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
cukr

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci v EU. Cukr jim zdražuje absolutně nejvíc

I když česká národní i harmonizovaná inflace začala konečně klesat, stále je v rámci EU nadprůměrná a tentokrát i třetí nejvyšší, komentuje aktuální data Eurostatu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Češi se perou s pátou nejvyšší inflací v rámci EU

Češi měli v závěru loňského roku pátou nejvyšší inflaci z celé evropské sedmadvacítky. Podle dat Eurostatu se meziroční prosincová harmonizovaná inflace v ČR vyšplhala na 16,8 procenta. Hůř na tom byli jen Maďaři a obyvatelé pobaltských republik. Kromě společného růstu cen potravin a energií Čechy trápí i jistá specifika české inflace. Ve svém komentáři je rozebral Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek
Byty na prodej

Petr Dufek: Nové byty už narazily na cenový strop. Nájemní bydlení má budoucnost

Podle dnes zveřejněných – a dlužno dodat i dost zpožděných – údajů Eurostatu začal růst cen bytů na českém realitním trhu prudce brzdit. Jak se budou dál vyvíjet ceny nových i seconhandových bytů? A porostou ceny nájmů? Odpovídá ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Petr Dufek: Zisky firem rostou, zatímco české domácnosti chudnou

Rostoucí ziskovost firem na jedné straně a propad reálných příjmů domácností na straně druhé. Tak jednoduše se podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Banky Creditas, dají shrnout dnes zveřejněné výsledky sektorových účtů statistického úřadu.

Přečíst článek

Petr Dufek: Až překvapivě výrazný byl v září odliv dividend z ČR

I v září pokračoval trend negativních výsledků běžného účtu platební bilance ČR, který je jedním ze základních ukazatelů vnější nerovnováhy ekonomiky. Podrobně statistiku komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. Stále více se vzdaluje vrcholu, kterého dosáhla na začátku roku, komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Petr Dufek: Firmy už se ve zdražování začínají mírnit. Ceny ale mají k dřívějšímu normálu daleko

Podle zveřejněných údajů statistického úřadu se důvěra v českou ekonomiku opět propadla. Rovněž se ukázalo, že srpnové zlepšení nálady spotřebitelů bylo jen chvilkovým záchvěvem, který pod tlakem inflace a nejistých vyhlídek rozhodně neznamená pozitivní obrat, komentuje statistiku Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

News box

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme