Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Průlomová dohoda EU na zastropování cen plynu je tu. Německo se obává „maďarského scénáře“

Viktor Orbán
ČTK
Lukáš Kovanda

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku se v pondělí odpoledne průlomově dohodli na úrovni zastropování burzovních cen plynu v EU, a to nižšího, než původně navrhovala Evropská komise. Některé země v čele s Německem byly proti, neboť se obávají, že stejně jako v Maďarsku v případě zastropování cen benzinu a jeho následného nedostatku hrozí podobný scénář i v unii s plynem, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom, Trinity Bank

Reklama

Strop bude odpovídat hodnotě 180 eur za megawatthodinu a bude platit od poloviny února. Pokud cena plynu na nizozemské burze, které je určující pro ceny v celé EU, překročí tři dny po sobě uvedenou úroveň stropu, aktivuje se takzvaný korekční mechanismus. Ten v praxi znamená, že na burze nebudou provedeny obchody znějící na cenu vyšší, než je právě 180 eur za megawatthodinu.

Ceny plynu jsou na měsíčním minimu

Ceny plynu v EU dnes v rámci referenčního kontraktu s dodáním příští měsíc klesly na více než měsíční minimum, když se během obchodování dostaly až pod úroveň 107 eur za megawatthodinu. Tři dny po sobě uzavíraly nad dnes dojednanou úrovní stropu, tedy 180 eur za megawatthodinu,v rámci tohoto zvedeného kontraktu naposledy v posledních třech zářijových dnech.

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Vláda rozhodla od ledna zastropovat ceny energií pro velké podniky, a to na stejných cenových úrovních, jaké budou platit pro domácnosti, tedy na úrovni 6000 korun za jednu megawatthodinu včetně DPH v případě elektřiny a 3000 korun včetně DPH v případě plynu.

Přečíst článek

Pokles cen plynu je nyní bezprostředně důsledkem ústupu chladného počasí a také právě snížení stropu oproti původnímu návrhu Evropské komise. Ta navrhovala strop na úrovni 275 eur za megawatthodinu.

Ke snížení cen plynu dopomáhá také stále solidní naplněnost evropských zásobníků plynu včetně Česka. Ty jsou v tuto chvíli v průměru plné z 84 procent, což je pro tuto část roku nadprůměrný údaj. V uplynulých dnech čerpání z nich zrychlilo v souvislosti s přechodem studené fronty přes podstatnou část Evropy, jež přinesla mrazivé počasí také do Česka. Ta je však nyní na ústupu, byť ke konci roku je třeba počítat s příchodem další podobné vlny.

Zprava ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci k zastropování cen energií pro velké firmy. Vlevo je prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Stanislav Šulc: Mají mít firmy levnější energie než domácnosti? Ano

Zastropování cen pro firmy má konečně jasné obrysy.  

Přečíst článek

Ministři států EU zodpovědní za energetiku dnes tedy dojednali úroveň stropu ještě nižší, než jakou coby kompromisní navrhovalo české předsednictví – 188 eur za megawatthodinu.

Strop odradí dodavatele plynu do EU, míní Berlín

Některé země v čele s Německem se obávají, že dojednaná úroveň stropu je příliš nízká, takže hrozí, že odradí světové dodavatele plynu, aby jím zásobovali právě trh EU. Mohl by se tak dostavit podobný efekt jako nedávno v Maďarsku, kde zastropování cen pohonných hmot odradilo od zásobování tamního trhu zahraniční dodavatele. Vláda premiéra Viktora Orbána nakonec musela na kritický nedostatek pohonných hmot v zemi reagovat nouzovým ukončením zastropování. Pohonné hmoty tak skokově zdražily.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Šéf svazu průmyslu Hanák: Nikdo z vlády nerozumí ekonomice

Nikdo z vlády nerozumí ekonomice, říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Jsou to od něj ostrá slova. Ale Hanák si je rád dovoluje. Je to matador, a na břitké komunikaci založil celou svou dlouholetou kariéru v čele vlivné lobbistické organizace. Dosud mu to vycházelo. A jestli mu to bude vycházet dále mu může být vlastně jedno. Jeho mandát v čele Svazu končí v květnu příštího roku, může si dovolit mluvit otevřeně a bez servítek. „Ve vládě jsou jenom samí učitelé a starostové. Není tam jediný makroekonom,“ říká muž, který je evidentně nervózní z malé ekonomické kompetentnosti současné vlády.

Přečíst článek

Podle většiny členských států EU žádá ale Německo úroveň stropu ceny plynu tak vysokou, že by neměla kýžený efekt. Zastropování burzovní ceny plynu je klíčové pro snížení také velkoobchodní ceny elektřiny v zemích EU, od níž se pak odvíjí její cena pro podniky a domácnosti. Cena plynu jakožto momentálně nejdražšího zdroje pro výrobu elektřiny totiž představuje takzvanou cenu závěrnou.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Právě od závěrné ceny se odvíjí cena elektřiny také ze všech ostatních, momentálně levnějších zdrojů, jako je hnědé uhlí, obnovitelné zdroje nebo jádro. Stlačení cen plynu a elektřiny by mělo mocný protiinflační efekt, neboť vysoké ceny energií jsou klíčovým zdrojem současné mimořádně vysoké inflace, nejvyšší v historii eurozóny. 

České předsednictví bylo při dnešním jednání ministrů EU zodpovědných za energetiku připraveno prosadit svůj kompromisní návrh i za tu cenu, že by byl finální návrh prosazen souhlasem pouze kvalifikované většiny členských zemí EU, nikoli jednomyslně. Pro české předsednictví je dohoda na zastropování zdárným vyvrcholením jeho půlročního trvání, jež se chýlí ke konci.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Důchodci jsou vítězi letošní inflační krize, Maďarsko poraženým

Česko a Maďarsko. Dvě země EU a Visegrádské čtyřky, které jsou podle nedávné studie japonského finančního domu Nomura zvláště – a mimořádně i ve světovém měřítku – ohroženy měnovou krizí. Tedy dramatickým propadem kupní síly měny, a nakonec tudíž i životní úrovně jako takové.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Přečíst článek

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme