Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zimu zvládneme, tvrdí ministr Síkela. Zásobníky plynu jsou téměř plné

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu
ČTK
 ČTK

České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Uvedl také, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne, řekl.

Reklama

Podle ministra k úsporám pomohlo i teplé počasí – říjen byl podle metereologů čtvrtým nejteplejším od roku 1961 –, apeloval ale na to, aby v nich lidé i firmy pokračovali. Podle něj by se Česko mělo snažit za celou topnou sezonu ušetřit 15 procent spotřeby plynu a meziročně ji tak snížit z 9,3 miliardy metrů krychlových na 8,5 miliardy.

Další zásobníky v zahraničí vláda neplánuje

Síkela uvedl, že se Česko bude snažit zaplnit i zbývající kapacitu v zásobnících, další zásobníky v zahraničí si ale pronajmout nechce. „V tuto chvíli o pronajmutí další kapacity neuvažujeme, protože bychom to právě i s ohledem na úspory a očekávanou průměrnou spotřebu měli zvládnout tak, že by nám i po topné sezoně v zásobnících nějaký plyn měl zůstat," řekl ministr.

Vytápění domácností (ilustrační foto)

Vlády utrácejí miliardy za pomoc domácnostem s energiemi, lidé za ně stejně platí meziročně dvakrát tolik

Evropské domácnosti platí za elektřinu a zemní plyn více než kdy jindy, přestože vlády utrácejí miliardy na ochranu spotřebitelů před energetickou krizí. Cena plynu v říjnu v zemích EU a Velké Británii byla dvakrát vyšší, než ve stejném měsíci před rokem, u elektřiny je nárůst vyšší než dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na data energetické poradenské společnosti VaasaETT.

Přečíst článek

Po úplném naplnění zásobníků hodlá ministerstvo průmyslu zajišťovat plyn pro denní spotřebu, aby zásobníky začalo využívat co nejpozději. Podle Síkely je důležité, aby v zásobnících po topné sezoně zůstal co největší objem plynu, aby bylo snazší zajistit zásoby i na příští zimu. S opětovným plněním zásobníků bude třeba začít ihned po skončení topné sezony.

Podle organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur bylo v úterý v EU průměrně zaplněno 95 procent zásobníků plynu. Zcela zaplněné zásobníky měly Belgie a Portugalsko, nejmenší zásoby o rozsahu 59 procent mělo Lotyšsko.

Síkela dnes také uvedl, že se výrazně snížila česká závislost na plynu z Ruska. Zatímco v únoru v době začátku ruské agrese vůči Ukrajině byla 98 procent, od září podle informací ministerstva průmyslu do Česka žádný ruský plyn nepřichází. Většina dodávek je z Norska, kromě nich Česko nakupuje i zkapalněný zemní plyn (LNG) zejména z USA.

Senioři, vícečlenné rodiny, samoživitelé. Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí

Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí. Nejčastěji jde o seniory, vícečlenné rodiny nebo samoživitele. Jejich situace se projevuje zejména neschopností přiměřeného vytápění, vysokými výdaji nad 40 procent disponibilních příjmů nebo problémy s placením účtů. Upozornila na to studie investiční společnosti Wood&Company.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme