Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodným časem k nákupu investiční nemovitosti

Lukáš Kovanda: Proč letošek ještě nebude vhodný časem k nákupu investiční nemovitosti
ČTK
Lukáš Kovanda

V Německu nyní poprvé od roku 2009 ceny rezidenčních nemovitostí klesají. Ve Švédsku dochází ke splasknutí pandemické realitní bubliny, neboť předlužené domácnosti jsou lapeny v pasti náhle zvýšených úroků. míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Centrální banky na celém Západě se samy lapily do pasti své závadné měnové politiky posledních více než deseti let. Vyťukávaly do klávesnic svých počítačů miliardy a biliony dolarů, eur i korun, za něž v zajetí pomýlených teorií skupovaly devizy, vládní dluh či další cenné papíry. Pumpovaly tím do mezibankovního systému nové peníze, které umožnily stlačit úrok třeba i na hypotékách. 

Chvályhodná snaha nakonec pokřivila trh

Centrální banky tak činily v obavě z deflace, která by byla katastrofou pro jejich předlužené zřizovatele, tedy vlády. Po více než desetiletí se centrální banky snažily vyvolat inflaci, včetně té na trhu s nemovitostmi. Protože inflace je pro předlužené vlády mnohem lepší než deflace – inflace umazává reálný dluh, deflace ho dále navyšuje. 

Finep v příštích pěti letech nabídne 5000 bytů pro nájemní bydlení za 25 miliardy korun

Finep spouští projekty na nájemní bydlení. Do pěti let nabídne 5000 bytů

Developerská společnost Finep plánuje v příštích pěti letech nabídnout 5000 bytů pro nájemní bydlení. Investice ve 12 lokalitách, především v Praze, má v celkové hodnotě přesáhnout 25 miliard korun.

Přečíst článek

Ve výsledku centrální banky trh natolik pokřivily, že mu samy přestaly rozumět. Když pak nastaly přirozeně inflační děje – odeznívání pandemie, válka na Ukrajině a sankce – ve své posedlosti vyvoláváním inflace ještě přilily koňskou inflační dávku do rozdělaného ohně.

Realitní bublina pokračuje

Pandemie, válka a extrémně expanzivní měnová politika, která nízkými úroky podnítila politiky k extrémně expanzivní fiskální politice a dalšímu mohutnému růstu zadlužení vlád, tak přifoukly bublinu i na trhu realit. 

Byty na prodej

Petr Dufek: Nové byty už narazily na cenový strop. Nájemní bydlení má budoucnost

Podle dnes zveřejněných – a dlužno dodat i dost zpožděných – údajů Eurostatu začal růst cen bytů na českém realitním trhu prudce brzdit. Jak se budou dál vyvíjet ceny nových i seconhandových bytů? A porostou ceny nájmů? Odpovídá ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Čeští developeři sice ujišťují, že letos na jaře bude nejlepší čas na nákup nemovitosti, ale jejich pohled bude jen těžko nezaujatý. To lze spíše vsadit na pokračování splaskávání realitní bubliny, u nás i v zahraničí.

Vše o realitním trhu čtěte zde:

Nejvýrazněji půjdou dolů ty nemovitosti v nejvyšší míře financované na hypotéku, třeba panelákové byty. Zlevní také chaty a chalupy, nafouklé pandemickou bublinou. A dolů půjdou předně i nemovitosti energeticky tak či onak neefektivní. 

Další komentáře Lukáše Kovandy čtête zde:

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Investice do průmyslových nemovitostí do března mírně klesly. Evropa je na tom rapidně hůř

Investice do průmyslových nemovitostí mírně klesly. Evropa je na tom hůř, Maďaři vyšli zcela naprázdno

Přečíst článek
Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme