Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice do průmyslových nemovitostí mírně klesly. Evropa je na tom hůř, Maďaři vyšli zcela naprázdno

Investice do průmyslových nemovitostí do března mírně klesly. Evropa je na tom rapidně hůř
CTP, užito se svolením
 ČTK

Investice do průmyslových nemovitostí v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesly o tři procenta, jejich celková hodnota činila 125,5 milionu eur (tři miliardy korun). V Evropě v průměru poklesl objem investic o 49 procent, oproti rekordnímu prvnímu čtvrtletí roku 2022 dokonce o 73 procent. Vychází to z průzkumu European Logistics Outlook vytvořeného poradenskou společností v oblasti komerčních nemovitostí Savills.

Reklama

„K přetrvávající poptávce investorů po českých průmyslových nemovitostech do jisté míry přispívá kombinace ideální geografické polohy země, omezená výstavba nových prostor, neochota majitelů prodávat své nemovitosti a dlouhodobě velmi nízká míra neobsazenosti," řekl ředitel investičního poradenství společnosti Fraser Watson.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a hypotéky.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a jejich posedlost hypotékami

Velká Británie se po odchodu z EU potácí v ekonomických potížích. Experti tvrdí, že rodiště průmyslové revoluce nutně potřebuje inovace. Jenže tomu podle kritiků stojí v cestě zásadní překážka: banky zatížené hypotékami, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Za třemi ze čtyř transakcí v odvětví v Česku stál podle firmy domácí investor a za čtvrtou investor slovenský. Také v minulých letech investovaly do průmyslových nemovitostí hlavně tuzemské a regionální subjekty, uvedl Savills.

V Maďarsku se neuskutečnila jediná transakce

V celé Evropě činil podle firmy objem investic 5,1 miliardy eur (121 miliard korun). Nejhůře na tom bylo meziročně Maďarsko, kde nebyla uzavřena žádná transakce. Propad investic o více než 80 procent ale zaznamenaly také Norsko, Belgie a Francie. K meziročnímu nárůstu naopak došlo v Polsku, a to o 110 procent, a v Rumunsku, upozornila firma.

Premiér Petr Fiala z ODS (druhý zleva) si prohlíží plány dolování ve společnosti Geomet, která má na starosti projekt těžby lithia na Cínovci. Snímek je z 16. května 2023

ČEZ s Australany koupil za miliardu pozemek. Postaví na něm fabriku na zpracování lithia

Společnost Geomet, kterou z 51 procent vlastní ČEZ a menší polovinu pak australská těžební společnost European Metals Holdings, koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla. Postavit na nich hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemku se podle serveru Seznam Zprávy vyšplhala skoro na miliardu korun.

Přečíst článek

Hlavním faktorem tohoto zpomalení objemu investic v Evropě byla přísnější měnová politika, protože centrální banky pokračovaly ve zvyšování úrokových sazeb. To vedlo k vyšším finančním nákladům, které negativně ovlivnily náladu investorů. Do budoucna očekáváme, že se trh stabilizuje a v roce 2023 dojde k nárůstu objemu transakcí," řekl vedoucí pro průmysl a logistiku společnosti Marcus de Minckwitz.

Mezi kupci vede BentalGreenOak

Nejaktivnějšími prodejci na evropském trhu byly podle Savillsu v prvním čtvrtletí společnosti Goodman, LondonMetric a Panattoni. Největšími kupci podle objemu pak BentalGreenOak, Blackstone a AGC Equity.

Společnost Savills poskytuje poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí. Působí ve více než 700 vlastních i partnerských kancelářích. Zaměstnává přes 40 tisíc lidí ve více než 70 státech Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie, Pacifiku, Afriky a Blízkého východu. V České republice je společnost aktivní od roku 2017.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Průmysl se zase zadrhává. A výhled není o moc růžovější

Průmysl se podle čerstvých dat z Českého statistického úřadu zase zadrhává. Škodí mu slabé objednávky v Německa, stále vysoké ceny vstupů i to, že „nejsou lidi“, komentuje jeho výkon hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme