Reklama

Dalibor Martínek: Vysvědčení pro Babišovu vládu. Čert by dal uhlí. Co dáme my?

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
Dalibor Martínek

Každá vláda dostala vysvědčení, Babišova nebude výjimkou. Ale protože se blíží Vánoce, a je Mikuláš, rozhodli jsme se, že budeme shovívaví. Takže jeden po druhém.

Reklama

Alena Schillerová. Její prezentace na sociálních sítích zaslouží pochvalu. Vždy originální outfit, nové účesy, přítomnost dětí. Takhle se dělá marketing. Tady by mohli spolužáci opisovat. Ale ty počty.

Výmluva na covid byla vtipná, ale zaseknout tři čtvrtě biliónu za dva roky?! Peníze rozdané důchodcům, státním úředníkům, policajtům, učitelům, hasičům a dalším důležitým lidem, které ovšem nikdo nevydělal, naše děti nikdy nesplatí.

Český pavilon na Expu v Dubaji.

Návštěvnost českého pavilonu na EXPO zklamala. Podívejte se na něj

Návštěvnost světové výstavy Expo 2020 v Dubaji, která začala v říjnu, nedosahuje předpokládané úrovně. Decentní styl značení a provázení návštěvníku se musí změnit na výraznější, totéž se týká i provozu a interiéru restaurace a baru. V průběžné zprávě, kterou vládě v pondělí předloží ministerstvo zahraničí, to uvedl generální komisař účasti České republiky na výstavě Jiří František Potužník.

Přečíst článek

Pamatujete si Bohuslava Sobotku? Ano, toho, na nějž Zeman mával holí. Ten mezi lety 2002 a 2006, když byl ministrem financí, dokázal nasekat dluhy z cizích peněz za 300 miliard korun. Na tu dobu obří číslo. Zvlášť když v roce 2005 rostla ekonomika o víc než šest procent. Alena ho ale překonala. Celková známka by mohla být klidně deset. Tu však naše soustava nezná, nejhorší je pětka. Ale nechat Alenku propadnout? Nechat ji dělat reparát? Na to fakt nemáme. Čtyři mínus a pryč.

Premiant Karel Havlíček

Karel Havlíček. To jsou hned dva biče. Doprava i průmysl. Tolik slov za 950 dní ve funkcích by běžný smrtelník nedokázal vyslovit za celý život. Možná ani za dva. Karel byl premiantem třídy, spal snad ještě méně než předseda, na každém opraveném kilometru dálnice ve žluté helmě vždy v první řadě. Že mezitím téměř zkrachoval cestovní ruch, pohostinství, letecká doprava nebo hotelnictví? Ale jděte. Víte, kolik bylo vyplaceno v programech Covid 2021, Covid – Nepokryté náklady, Antivirus a dalších? Nevíte? Tak si vyplňte formulář…

Jana Maláčová. Ozdoba třídy. Jak byste ji mohli nedat jedničku. V posledních měsících dokonce musela řídit třídního lotra Honzu Hamáčka, který nejdříve proslavil červenou mikinu, ale nakonec nevydýchal cestu/necestu do Ruska, aby pak zcela zmizel.

Charlie Munger (vpravo) je Buffetův (vlevo) dlouholetý spolupracovník a přítel

Čína udělala dobře, že zakázala kryptoměny, říká Buffettův manažer

Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vůbec vynalezeny. Trh je bláznivější než v dot.com bublině, řekl sedmadevadesátiletý Charlie Munger, miliardář a pravá ruka Warrena Buffetta.

Přečíst článek

Jana byla vidět. Dokonce se zámeckým pánem Stropnickým zatípla při statečném výjezdu tipec zlovolným kapitalistům, kteří chtěli vykořisťovat dělnickou třídu. Je smutné vidět nevděk našich starších spoluobčanů, kteří za dobu její valorizace, valorizace a valorizace získali měsíčně v průměru o čtyři tisíce korun více na penzích. Za to jen 4,65 procenta hlasů? To jako vážně?

Kam se ztratil Jan Hamáček?

Jan Hamáček. Již zmíněný ztracený lídr celou dobu působil, jako že to vede vlastně on. Ale byla to fikce, jeho blud. Fígl s červenou mikinou ho udrží na wikipedii, ale co dalšího si o něm budeme pamatovat? Pětku mu, stejně jako Alence, nedáme, už ho tu nechceme vidět. Rychlost, s jakou po prohraných volbách opustil třídu, však byla překvapivá. Kdyby se ještě nějak vykrucoval nebo vymlouval, jeden by mu to rád osladil. Ale takhle? Hodně štěstí, Honzo.

Ministr zdravotnictví. To je největší zapeklitost. Koho hodnotit? Pamatuje si vůbec někdo, kdo tudy prošel? Znáte jméno Petr Arenberger? Ne, to není ten svalnatý rakouský herec, který byl guvernérem Kalifornie. To je pán, který rád nakupuje nemovitosti, pak o tom nikomu neřekne, a potom chce být ministrem. Nebo Jan Blatný, víte, kdo to je? Pokud ne, není se co divit. Možná ani on to neví, myslel si, že by mohl být dobrým ministrem. Naštěstí je tady jedna stálice, superstar. Sice z ní asi nebude velvyslanec ve Finsku, ale tak nějak jsme si na našeho Vojtu Adama zvykli. Nebo je to Adam Vojtěch? Sice nevíme, co po nás chce, proč to chce a co tím sleduje, ale je takový milý. Zavřít vánoční trhy den poté, kdy je techničtí pracovníci postavili? Ale vždyť se podívejte na ten jeho milý kukuč. Ne, ani Vojta, nebo Adam, nedostane pětku.

kosmické smetí, ilustrační foto

Staví byznys na varováních před srážkou v kosmu. A točí stamilionové kontrakty

Drahé umělé družice kolem Země – ať už meteorologické, navigační, telekomunikační, vědecké či ty špionážní – jsou ohroženy kosmickým smetím, které je může při srážce zničit. Vznikají proto firmy, které se snaží srážkám zabránit. A je to poměrně výnosný byznys.

Přečíst článek

Richard Brabec. To je největší miláček. Jestli někdo kryl předsedovi záda, byl to vždycky Ríša. Vždy tam stál, za jeho zády. Že někdo otrávil Bečvu? Překousnu si jazyk, jestli by podezření mělo padnout na předsedu. Richard projevil charakter. A jistě se ani v budoucnu neztratí.

Tichá voda Lubomír Zaorálek

Potom tady máme pár dárečků, kterým se ve školní hantýrce říká tichá voda. Ne, že by vůbec nemluvili, ale co říkají se nedá zapamatovat. Čím se do historie zapsala Klára Dostálová nebo Lubomír Zaorálek? Lubomír Metnar chtěl aspoň koupit bojová vozidla pro armádu. Sice se mu to nepovedlo, ale představte si tu prekérní situaci. Máte každý rok utratit sedmdesát miliard korun, váš šéf to chce, ale vy musíte neustále vypisovat výběrová řízení podle setsakra složitých regulí. To snad ať si to radši utratí někdo jinej.

Sloane Square v Londýně

Muž obviněný z realitního podvodu vůči Vatikánu bude vydán do Itálie

Další problém Vatikánu s nákupem luxusních realit v Londýně spěje k italskému soudu. Gianluigi Torzi obviněný z toho, že z vatikánských úředníků vymámil peníze na nákup luxusního domu na Sloane Square v Chelsea (na snímku), by měl být poslán zpět do Itálie, kde bude čelit trestnímu stíhání, rozhodl londýnský soudce. Vatikán prostřednictvím Torziho utratil za bývalý obchodní dům Harrods v roce 2018 asi 350 milionů eur (téměř devět miliard korun).

Přečíst článek

Nakonec to nejlepší. Předseda ansámblu, Andrej Babiš. Tak to je samozřejmě rovnou pětka. Ne aby propadl a byl tu s námi další rok. Ale jiný výsledek prostě být nemůže. A neznamená to, že by si na něj tříďas zasedl, to ne. Řekli jsme na začátku, že se blíží Vánoce a budeme shovívaví. Ale když někdo pobere neoprávněně dotace, hodí to pak na syna, vymlouvá se a lže, nemůžete mhouřit oči.

Podnikání Andrejovi evidentně jde. Nebyl jediný důvod, aby nastupoval do tohohle ročníku. Česko kvůli němu ztratilo čtyři roky. Ne že by ty třídy před ním byly nějak úchvatné, ale Andrej byl moc. I kdyby nic víc, s novou partou aspoň nebudeme muset řešit ten nekonečný (ne)střet zájmů. Už za to si nová třída zapisuje první jedničku.

Projekt Lihovar

Trigema prodává první byty z miliardového projektu na Smíchově

Investiční skupina Trigema zahájila prodej prvních bytů z dlouho chystaného čtyřmiliardového projektu zlíchovského Lihovaru na pražském Smíchově.

Přečíst článek

PPF, ilustrační foto

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Přečíst článek

Reklama

Související

TK vlády, Fiala, Rakušan, Stanjura

Vláda volí rychlé škrty, popudí tím nemalou část veřejnosti. To usnadní Babišovi cestu na Hrad

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Koruna oslabuje nad 24 korun za euro. Fialova vláda bude moci vyhlásit vítězství nad inflací

Přečíst článek
Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme