Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muž obviněný z realitního podvodu vůči Vatikánu bude vydán do Itálie

Sloane Square v Londýně
Ethan Doyle White / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Další problém Vatikánu s nákupem luxusních realit v Londýně spěje k italskému soudu. Gianluigi Torzi obviněný z toho, že z vatikánských úředníků vymámil peníze na nákup luxusního domu na Sloane Square v Chelsea (na snímku), by měl být poslán zpět do Itálie, kde bude čelit trestnímu stíhání, rozhodl londýnský soudce. Vatikán prostřednictvím Torziho utratil za bývalý obchodní dům Harrods v roce 2018 asi 350 milionů eur (téměř devět miliard korun).

Reklama

Dvaačtyřicetiletý Torzi je hledán italskými úřady kvůli obvinění z podvodu a praní špinavých peněz. Torziho právníci tvrdili, že mu v případě návratu do Itálie hrozí dvojí nebezpečí a že by mohl čelit soudu ve stejné věci dvakrát. Trval na tom, že italské úřady byly svými vatikánskými protějšky oklamány. Torzi byl propuštěn na kauci a jeho právníci uvedli, že budou žádat o odvolání, uvedla agentura Bloomberg.

Italský kardinál Giovanni Angelo Becciu

Vatikánem otřásá finanční skandál. Mezi obviněnými je i vlivný kardinál Becciu

Deset lidí obvinil vatikánský soudce v kauze podvodného nákupu nemovitostí v Londýně z církevních peněz. Jsou obviněni z praní špinavých peněz, podvodu, vydírání a zneužití úřadu. Je mezi nimi i italský kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Přečíst článek

Podle březnového rozsudku Vatikán celkem utratil před třemi lety asi 350 milionů eur na získání luxusní nemovitosti a zaplacení souvisejících poplatků. Rezidence v Chelsea přitom změnila majitele jen šest let předtím, a to za 129 milionů liber.

Budova byla původně postavena jako autosalon pro obchodní dům Harrods a zabírá více než 16 tisíc metrů čtverečních kancelářských a maloobchodních prostor s neoklasicistní fasádou. Vatikán nyní usiluje o prodej budovy.

Katolická církev má rozsáhlý realitní majetek po celém světě včetně domů v luxusních čtvrtích. Podle soupisu majetku zveřejněného loni Vatikán uvedl, že vlastní více než pět tisíc nemovitostí, většinu z nich v Itálii.

Vosková figurína Otrok od Michelangela.

Umělecká senzace: Michelangelův otisk prstu byl nalezen na voskové figuríně

Velké pozdvižení v uměleckém a vědeckém světě způsobila v minulých dnech informace, že na voskové figuríně „Otrok“ od slavného Michelangela byl objeven otisk jeho prstu.

Přečíst článek

Nákup luxusních rezidencí ale občas přináší zásadní potíže, jako v případě koupě a následného prodeje kancelářského centra v londýnské čtvrti Knightsbridge. Do luxusní nemovitosti v letech 2014 až 2018 katolická církev investovala 350 milionů liber (asi 8,83 miliardy korun). Chtěla zde vybudovat centrum pro potřebné.

Honosný dům se však dostal do centra mezinárodního vyšetřování. Vatikán se podle zdrojů deníku Financial Times rozhodl jej prodat – potíž je, že jej prodá kvůli situaci na realitním trhu odhadem za 250 milionů liber, tedy se ztrátou sta milionů liber (asi 2,94 miliardy korun). Vatikánská prokuratura letos v té souvislosti obžalovala svého dřívějšího italského bankéře Raffaela Mincioneho z několika zločinů včetně defraudace a podvodu. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme