Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Hnědouhelný polský důl Turów
ČTK
Dalibor Martínek

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Reklama

Němci, až dosud nadšenci do zelených technologií, kteří chtěli všechnu elektřinu vyrobit z větru a slunce, a kteří překopávají celý evropský autoprůmysl, nyní zvažují i prodloužení funkčnosti uhelných elektráren.

Daniel Křetínský, který pro většinu lidí poněkud nečitelně nakupoval uhelné elektrárny po Evropě v době, kdy vrcholilo společenské nadšení pro obnovitelné zdroje elektřiny, možná bude vítězem energetické krize, kterou vyvolalo Rusko. Před dvěma lety například zcela ovládl německou uhelnou elektrárnu Schkopau. Dalšími vítězi krize budou uhlobaroni, jako je třeba Pavel Tykač.  

Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Turbína pro Nord Stream 1 dál trčí v Německu. Rusové tvrdí, že kvůli sankcím. Scholz to vyvrací

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný. Uvedl to ve středu ruský plynárenský podnik Gazprom, který chybějící turbínou zdůvodňuje omezení dodávek. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Přečíst článek

Největší průšvih představuje plyn. Jeho cena bude obří. Trh je vyděšený a ceny letí nahoru. Po létě se čeká další navyšování záloh za plyn pro české domácnosti. Takže až v říjnu přijde úsporný tarif ministra průmyslu Jozefa Síkely, budou už ceny stejně vražedné. A výrazně se nesníží.

Evropské vlády, včetně české, už mají těžkou hlavu s vymýšlením sociálních programů pro lidi i pro firmy. Ještě horší částí průšvihu je dostatek zásob plynu pro případ, že Putin dodávky plynu zcela vypne. Jak nás premiér Fiala ujišťuje, do března vydržíme. A už zaznívá myšlenka, že čím bude zima mírnější, tím lépe, plyn nám vydrží déle. Což je další přemet v přemýšlení.

Rýn, sucho

Lukáš Kovanda: Zisk ČEZ rapidně roste díky Putinovi i suchu

Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu, ale také ve Francii vystoupaly včera na nový historický rekord. Závažnou evropskou energetickou krizi totiž v poslední době ještě zhoršuje počasí. Je příliš sucho a teplo. To komplikuje zásobování elektráren uhlím po vodě i chlazení jaderných reaktorů.

Přečíst článek

Když před pár lety přišla éra Grety Thunbergové, všichni si přáli, aby byl svět jako za starých časů. Abychom ručně dojili krávy, žili v dřevěných chýších a na střeše měli solární panel, který nám z Číny přivezla nákladní loď poháněná plachtami. Teď si najednou všichni v Evropě přejeme mírnou zimu. Takže už nám oteplování planety nevadí? Možná se staneme i jeho fanoušky.

Čím víc dřeva a dřevěných pelet spálíme v kotlích, na které bohatým Čechům, kteří vlastní nemovitost, přispívá ministerstvo životního prostředí, tím bude ve vzduchu více oxidu uhličitého. Sláva, možná potom budou teplejší zimy a obejdeme se bez ruského plynu. Tedy, pokud má průběh zimy něco společného s množstvím oxidu uhličitého v atmosféře. Teď se možná začneme modlit, aby to tak doopravdy bylo.

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme