Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow
reuters
Dalibor Martínek

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Reklama

Využiji příležitosti nadcházející „besídky” k veřejnému klimatickému coming-outu. Rozhodl jsem se veřejně přiznat, že nevěřím v teorii globálního oteplování. I kdyby se povrch planety oteploval, což připouštím, že se možná nyní trošku děje, nevnímám to jako problém. Nemyslím si, že jde o klíčové téma lidstva.

výkonná sekretářka Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu Patricia Espinosa v projevu při zahájení summitu COP26 v Glasgow

Celé národy zmizí z povrchu zemského, varovala OSN… v červnu 1989

Lídři zemí skupiny G-20, tedy dvacítky nejvyspělejších a nejvýznamnějších světových ekonomik, nevyslali před dnes začínajícím klimatickým summitem OSN v Glasgow příliš silný signál. Na svém římském summitu, který dnes končí, mezi nimi totiž stále přetrvává rozpor ohledně stanovení zřetelného klimatického závazku.

Přečíst článek

Za další: nevěřím, že emise CO2 jsou problém. Nemyslím si, že by se jimi mělo lidstvo zabývat s takovou intenzitou, jako to dělá nyní.

A také si myslím, že celý koncept Green Deal je nesmysl, který na jedné straně zdraží život milionům lidí, na druhé straně klimatu – s nímž není žádný problém – nijak neprospěje. Ale ani neuškodí, samozřejmě. Což je problém tohoto projektu – lidem škodí, a na pseudopotíž, kterou si část lidí vymyslela, nemá vliv.

Agresivní debata

Svůj coming-out činím i proto, že kolem sebe vidím spoustu chytrých lidí, kteří se bojí veřejně vyjádřit pochybnosti. Ze strachu, aby nebyli vyřazeni z veřejné debaty, kterou nyní ovládá agresivní klimatický aktivismus.

A ještě, než se posunu k CO2, uvádím, že text nepíšu na základě četby fake-news webů ani nejsem příznivcem spikleneckých teorií. Vyjadřuji svůj názor, ke kterému jsem dospěl na základě svých zkušeností a znalostí.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Mimochodem, když na začátku devadesátých let vznikl na Přírodovědecké fakultě UK obor Ochrana životního prostředí, její první studenti byli spíš hipíci, kterým dělaly problémy předměty prvního ročníku jako je matematika nebo fyzika. V dalších ročnících pak nevěděli, z čeho se učit. Nebyla skripta ani učebnice na toto téma. A vlastně ani nevěděli, o čem se učit. Celý obor teprve zkoušeli definovat. Nyní mají své téma.

Média selhávají

Konferenci v Glasgow jistě budou sledovat světová média. I česká. Bohužel, musejí. Výsledky budou mít vliv na naše životy. Česko jistě bude tepáno za „malé ambice“. Mediální palebná příprava již začala, iDnes v sobotu vypálil ostrý titulek, že Glasgow možná zachrání svět před klimatickou katastrofou. Ehm.

Klimatičtí aktivisté používají jako argument, že když nezabráníme oteplování, zemřou miliony lidí. Pěkná poplašná zpráva, takovou mají média rády. Čtenáři na černé scénáře zabírají. Úloha médií je speciální, vlastní téma, nechám ji na jindy. Ale chápu, že pro politiky je pohyb po takovémto mediálním území příliš velkou výzvou k jiným názorům.

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

Minoritní plyn

K emisím oxidu uhličitého. Toho je v atmosféře obsaženo asi 0,03 procenta. Základ vzduchu tvoří dusík a kyslík. Uhlíku je na planetě víceméně konstantní množství. Přechází z pevného stádia do plynného a naopak. Jsou z něj složeny všechny živé bytosti na povrchu Země. Čím víc bytostí, hlavně stromů a mořských řas, tím méně uhlíku ve vzduchu nebo v podzemí. A naopak. Tyto poměry se v průběhu tisíciletí drobně pozměňují. Ve výsledku však jde, z pohledu života na zemi, o zanedbatelné rozdíly.

A teplota planety? Ta se také různě mění. V dlouhých cyklech desítek a statisíců let. Že se změní o pár desetin stupně Celsia za deset let? Živá příroda si s takovými změnami vždy poradila.

Zatímco si západní civilizace bude ničit ekonomiku, energetiku a autoprůmysl, na kterých postavila svůj úspěch, miliony tamních obyvatel se ocitnou v existenční tísni. Pro klima. Což se pak následně stane novým klíčovým tématem, které budou řešit nové summity.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Úřední šiml řehtá, politici přihlížejí

Energetická krize začíná, Babišova vláda končí. Podle toho „okamžitá“ pomoc nejohroženějším domácnostem vypadá. Nula od nuly pojde.

Přečíst článek

Přemnožené lidstvo

Klíčovou výzvou pro podobu života na zemi přitom, pozor, překvapení, není klima. Je to existence člověka. Když jsem chodil do školy, bylo na zemi ani ne pět miliard lidí. Ano, tak už jsem starý. Teď je jich osm miliard. Nejchytřejší živočich planety se přitom vyznačuje zajímavou vlastností. Zkonzumuje všechno, co leze, běhá, létá, plave nebo roste. A co nesní, to spálí, vytěží nebo aspoň otráví.

Zatímco v málo klimaticky ambiciózním Česku přibylo meziročně 0,18 procenta obyvatel, a to většinou migrantů, v některých afrických státech jsou přírůstky přes tři procenta obyvatel ročně. V Kongu, zemi s devadesáti miliony obyvatel, kde si rádi sekají ruce a kde se rozkládá největší africký prales, to bylo 3,2 procenta. V sedmém největším státě světa Nigérii s více než dvě stě miliony obyvatel je přírůstek obyvatel 2,6 procenta ročně, ve více než stomilionové Etiopii také 2,6 procenta.

Myslím, že máme před sebou mnohem větší výzvy než oteplování a CO2. A dovolím si zavěštit, že po chudákovi klimatu za pár let neštěkne ani pes. Jako se to stalo ozonové díře, která se v devadesátých letech pár let pyšnila na výslunní největší hrozby lidstva.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Mohammed bin Salman

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Saúdská Arábie otočila. Při zahájení sobotní klimatické konference v Rijádu se zavázala do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality. Dosud investice do fosilních paliv vytrvale kritizovala a rovněž obviňovala ekologické aktivisty z prudkého nárůstu cen energií.

Přečíst článek

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Dům LO

Novodobý nomád se chtěl usadit. Nechal si postavit dům z konopného betonu

Když se chce usadit nomád, nechá si postavit dům uprostřed lesů. Kromě netradičního místa, zvolí i atypický materiál - konopný beton a střechu si nechá zatravnit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu kvůli změně klimatu

Problém století? Klimatická migrace. Až šest miliard lidí se do roku 2100 dá do pohybu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme