Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

uhelné elektrárny - informace o tématu

Daniel Křetínský

Křetínského EPH v pololetí vydělal 46 miliard. Růst podpořily akvizice

Křetínského EPH v pololetí zvýšil zisk o 12 procent. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělal v přepočtu téměř 46 miliard korun.

Přečíst článek
Dukovany

Lukáš Kovanda: Slunce přetáčí energetiku naruby. Výrobci platí odběratelům

Přečíst článek

Slavná „artrocková“ elektrárna v Londýně se proměnila na byty, obchody a kanceláře

Přečíst článek
Hnědouhelný polský důl Turów

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Přečíst článek
RWE lignite power plant Niederaussem

Expert: Jádro německou plynovou krizi nevyřeší. To spíš uhlí

Prodloužení chodu zbývajících tří německých jaderných elektráren nepomůže vyřešit stávající německou krizi s nedostatkem zemního plynu. V rozhovoru s televizí ZDF to prohlásil šéf regulační Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) Klaus Müller.

Přečíst článek

Lidé se dusí zplodinami, půda je suchá na troud. Česko má páté nejhorší životní prostředí v EU

Životní prostředí v Česku je páté nejhorší v Evropské unii. Uvádí to analýza České spořitelny (ČS) a iniciativy Evropa v datech. Hůře dopadlo pouze Irsko, Řecko, Lucembursko a Kypr.

Přečíst článek
topení

Lubomír Lízal: Chvála uhlí. Emise jdou stranou, hlavní je energetická bezpečnost

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zavřený ruský plynový kohoutek v příští zimě je pro nás ten nejhorší scénář. Paradoxně jsme v nedávné době – kvůli klimatické politice – ekonomicky systematicky motivovali městské domácnosti k přechodu na plyn. Tím ovšem nemyslím kotlíkové dotace pro rodinné domy, ale situaci v centrálním zásobování teplem (CZT). 

Přečíst článek
Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Válka na Ukrajině obrátila naruby evropskou energetiku. Ruský plyn se stal rizikový a zároveň nežádoucí. Rizikový, protože může ze dne na den přestat téct, nežádoucí, protože pomáhá Putinovi financovat „speciální operaci“. Evropské země proto zoufale hledají způsob, jak krví potřísněné palivo co nejrychleji nahradit. Postupně při tom padají jaderná, a dokonce i uhelná tabu. Řada zemí už „něco“ dělá, Česko jen zbytečně otálí, píše ve svém komentáři Pavel Fiala, předseda představenstva Těžební unie.

Přečíst článek
důl Turów
video

GALERIE: Podívejte se, jak vypadá polský důl Turów, kterému vláda ustoupila za miliardu korun

Zlikvidovalo se kvůli němu několik obcí. Hnědouhelný důl na hranici s Českem vypadá jako obří kráter. Kolem prosakuje voda, která trápí obce na Liberecku. Podívejte se, jak vypadá sporný důl.

Přečíst článek
ropná plošina, ilustrační foto

Drahá ropa přitáhne investice do uhlíkového sektoru

Drahá ropa a plyn mohou vést k tomu, že se zvýší investice do fosilních zdrojů, varuje londýnský think-tank, který podporuje obnovitelné zdroje.

Přečíst článek
Karel Havlíček (za ANO), odcházející ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Havlíček chce vrátit miliony povolenek na trh, narazí na odpor Německa

Snaha Bruselu o rychlý přechod na zelené zdroje energie se příčí některým zemím EU, včetně Česka. Končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček bude po Evropské komisi požadovat, aby „do oběhu“ vrátila 400 milionů emisních povolenek, které dříve stáhla.

Přečíst článek
průmyslový areál, Čína, smog

Konec uhlí se odkládá. Čína plánuje více tepelných elektráren

Energetická krize v Číně se promítla i do energetické koncepce země. Bude stavět více uhelných elektráren. To vyvolává před klimatickým summitem v Glasgow kritiku.

Přečíst článek
Dukovany

Přehledně: Nové Dukovany a obnovitelné zdroje. Jak chtějí strany řešit útlum uhlí

Česko nyní část elektřiny exportuje, situace se ale po plánovaném útlumu uhelných elektráren a odstavení starších jaderných bloků změní. Jaké jsou energetické plány jednotlivých stran?

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme