Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

marže - informace o tématu

Emise Googlu za posledních pět let vzrostly o polovinu, stojí za tím AI

Zisk i tržby Alphabetu překonaly očekávání. Akcie i tak oslabily

Společnost Alphabet v úterý odpoledne překonala očekávání ohledně zisku a tržeb, ale investoři přesto poslali její akcie na konci prodloužené seance dolů. Proč?

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Tak přece jsme se dočkali, potraviny zlevňují. Ale mohly by i více

Přečíst článek
Britské ropné firmě BP kvůli nižším cenám energií klesl zisk o 63 procent

Ropnému gigantu BP klesl zisk o 63 procent, firma prodloužila možnost zpětného odkupu akcií

Britské ropné společnosti BP ve třetím čtvrtletí kvůli výraznému snížení tržních cen energií klesl čistý zisk na tři miliardy dolarů (69,2 miliardy korun) z 8,15 miliardy dolarů ve stejném období loni. Společnost uvedla, že prodloužila program odkupu svých akcií v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Výsledky zaostaly za odhady analytiků.

Přečíst článek

Více peněz za méně práce. Pepco mění růstovou strategii

Evropský provozovatel diskontních prodejen Pepco zpomalí v letošním roce otevírání nových provozoven a více se zaměří na ziskovost.

Přečíst článek
Spropitné za čekání. Americká "tipflace" se začíná vymykat kontrole

Dýško za čekání. Americká "tipflace" se začíná vymykat kontrole

Od spropitného pro samoobslužné pokladny až po příplatek ke zdravotnímu pojištění zaměstnanců. Stále více Američanů si myslí, že spropitné se vymklo kontrole. Spojené státy totiž mají unikátní přístup k takzvanému „tippingu“. Řada lidí pracovala někde, kde spropitné tvořilo většinu příjmu. A tak tuto hru, při které podnikatelé přesunou část nákladů na zákazníky, akceptují.

Přečíst článek
Obchod (ilustrační foto)

Dalibor Martínek: Obchodníci zradili své zákazníky. Proto Češi nenakupují a ekonomika chřadne

Máme tu další číslo statistického úřadu. Pokles maloobchodních tržeb. Meziročně se v dubnu tržby v obchodech snížily o 7,7 procenta. Dokonce i v porovnání z března na dubem lidé utratili podle údajů statistického úřadu o 0,3 procenta méně. Pokles tržeb v obchodech trvá již téměř tři čtvrtě roku. Češi svou nechutí nakupovat stahují českou ekonomiku do recese.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (vlevo) v televizní debatě s předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem.

Za inflaci může vláda, řekl Babiš. Fiala ho vyzval, aby snížil marže Agrofertu

První samostatný televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období vlády premiér Fialy přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu. Podle politologa Jana Kubáčka v debatě mírně zvítězil Fiala, ustál i nepříjemná témata. Pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice, míní.

Přečíst článek
Automobilkám přes růst tržeb klesají marže. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Dny snových marží automobilek končí. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Největším světovým výrobcům automobilů v prvním čtvrtletí vzrostl obrat, odbyt a zisk s nimi ale nejdou ruku v ruce. Uvádí to studie poradenské společnosti EY. Experti proto doporučují kontrolu nákladů, píše agentura DPA. Dřívější maržová jednička Tesla se v pořadí propadla, v čele stanul Mercedes-Benz.

Přečíst článek
cukr

Lukáš Kovanda: Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc

Kdo může za drahé potraviny? Ve sporu zemědělců a obchodních řetězců se akademická půda staví na stranu zemědělců.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Kdo u nás zlevňuje potraviny? Nikdo, lidem prostě došly peníze

Je to taková ekonomická dojmologie. Vláda tvrdí, jak svým tlakem dosáhla poklesu cen potravin. A prodejci nám tu měsíce tvrdili, jak jsou vysoké ceny důsledkem války na Ukrajině. Ale všechno je trochu jinak. Jak? To ve svém komentáři vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Siemens

Působivý nárůst. Siemens zvýšil čtvrtletní zisk o 193 procent, vymazal ztráty z Ruska

Německý průmyslový konglomerát Siemens ve druhém čtvrtletí svého finančního roku zvýšil čistý zisk meziročně o 193 procent na 3,6 miliardy eur (přibližně 85 miliard korun). Před rokem se na hospodaření firmy odrazily odpisy v souvislosti s odchodem z ruského trhu po invazi na Ukrajinu. Nyní ale firma zvýšila celoroční výhled zisku i tržeb.

Přečíst článek
Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme