Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá ekonomika se nadále nachází ve slabé fázi a bude stagnovat

Německá ekonomika bude ve třetím čtvrtletí zřejmě opět stagnovat
ČTK
 ČTK

Německé hospodářství bude ve třetím čtvrtletí pravděpodobně pokračovat ve stagnaci, předpověděla německá centrální banka. Ve své pravidelné měsíční zprávě o vývoji ekonomiky rovněž varovala, že cenové tlaky zůstávají vysoké a narůstá riziko, že inflace se bude po delší dobu držet nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky.

Reklama

„Německá ekonomika se nadále nachází ve slabé fázi," uvedla Deutsche Bundesbank, jak se německá centrální banka oficiálně nazývá. „Ve třetím čtvrtletí zřejmě zůstane výkon německého hospodářství bez větších změn," dodala. Poukázala v této souvislosti rovněž na negativní hospodářské dopady vysokých úrokových sazeb, pomocí kterých se Evropská centrální banka snaží dostat pod kontrolu inflaci.

Hrubý domácí produkt Německa ve druhém čtvrtletí zůstal beze změny po poklesu o 0,1 procenta v prvním kvartálu. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Přečíst článek

Inflace v Německu se loni podle metodiky Evropské unie vyšplhala až na 11,6 procenta, od té doby však výrazně zpomalila. V červenci meziroční růst spotřebitelských cen zvolnil na 6,5 procenta z červnových 6,8 procenta.

Bundesbank dnes uvedla, že v příštích měsících se bude inflace v Německu pravděpodobně dál snižovat, zejména díky zlevňování energií. Varovala však, že pokles inflace bude brzdit silný růst mezd. „To je jeden z hlavních důvodů, proč by se inflace mohla ještě delší dobu držet nad dvěma procenty," dodala centrální banka. Poukázala i na riziko možného opakování cenových šoků u energií.

Evropská centrální banka loni v červenci v reakci na vzestup inflace v eurozóně zahájila zvyšování úrokových sazeb. Předtím základní sazbu několik let držela na rekordním minimu nula procent. Minulý měsíc Evropská centrální banka zvýšila svou základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že inflace v eurozóně minulý měsíc klesla na 5,3 procenta z červnových 5,5 procenta. Loni v červenci přitom inflace dosahovala 8,9 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme