Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.
ČTK/AP
Dalibor Martínek

Vyděšení turisté už jsou z Rhodosu doma, nikomu se kromě stresu a materiální újmy nic nestalo. Vhodný okamžik konstatovat, že na turismus není nárok. Není to ani veřejná služba. Je to byznys. Lidé chtějí cestovat, patří to k naší éře zábavy. Platí za to peníze, cestovky poskytují službu, píše komentátor Newstream.cz Dalibor Martínek.

Reklama

V Česku při požárech na Rhodosu rezonovaly tři motivy. První vytáhly cestovní kanceláře. Prý stát nepomohl, kromě ministerstva zahraničí. Žádaly letecký speciál. Jak se ukázalo, nebyl potřeba. Druhým motivem bylo, že cestovky nechtějí vracet peníze, když se lidé bojí letět. A třetí motiv, jak to, že někteří turisté stále létají na Rhodos, i když tam hoří.

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Ohnivé peklo nekončí. Po Rhodu se desítky požárů šíří i na Korfu či Peloponésu

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi 2500 osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala agentura AFP. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

Přečíst článek

Překvapením pro mnohé může být, že člověk se po zaplacení cestovní kanceláři nestává mimozemšťanem, kterého se dění kolem něj netýká. Ano, turisté často působí v cizích zemích jako mimoni. Nevědí, kde co je, nedomluví se a myslí si, že dění kolem nich se jich netýká. Na dovolené se přece chtějí odtrhnout od všedních dnů, od světa. Uzavřít se do říše požitků, většinou je to ležení.

S rizikem je nutno počítat

Jenže tak to nefunguje, s okolím interagujete pořád, ať jste turista, nebo ne. Když hoří, nohy na ramena za vás nebere cestovní kancelář. Ta pouze za jistou částku dopravuje turisty do ciziny a najde jim hotel.

letošní požáry v Řecku

Hořící Rhodos spustil obří evakuační operaci, na pomoc čekají také tisíce Čechů

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla místní policie. Podle agentury AFP muselo od soboty před plameny utéct přes 30 tisíc turistů a místních obyvatel. Média předtím popisovala chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Přečíst článek

Všelijakými pojistkami se chráníme, aby zážitek byl bez kazu. Žádáme dobré jídlo, čistý pokoj. Stejně tak se druhá strana chrání smlouvami a pojistkami, aby její byznys šlapal. Když chce turista do ciziny, musí chápat všechna rizika, která s tím souvisí. Turista je jedna strana smluvního vztahu, cestovka druhá.

Když šéfka asociace cestovních kanceláří Kateřina Chaloupková v době požárů na Rhodosu prohlásila, že strach není důvod k vrácení peněz, možná tím mnohé překvapila. Vidí problém ze strany kanceláří. Mají snad některé z nich zkrachovat, protože se někdo bojí? Co kdybych po zaplacení zjistil, že se bojím létání? Také bych měl mít nárok na vrácení peněz? V době, když už bylo rezervováno letadlo.

Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ani Řecko, ani Česko nevyhlásily zákaz cestování na Rhodos. Ano, hořelo tam, a možná ještě hoří. Ale zruším zájezd do České Lípy, protože v Novém Boru hoří? Když turista uzavírá smlouvu s kanceláří, jde do rizika. Musí zvážit, jak velkého.

Něco se podělalo, státe pomoz!

Toto není obhajoba cestovních kanceláří. Ty jdou vždy až na kraj možného. Když jim teče do bot, rychle vyštrachají zákonná ustanovení. Chrání svůj byznys někdy způsobem, který se zajídá. Na druhé straně, i turisté často nehledí nalevo, napravo. Klidně se povalují na pláží pět kilometrů od spálených domovů místních a užívají si „za každou cenu“. Mají pro to hezký argument, že přece přinášejí peníze, a tím postiženým domorodcům pomáhají. Pravdou však je, že jsou jim domorodci fuk, prostě si chtějí užít.

Zajímavé je, že obě smluvní strany se mají v klidných dobách rády. Ale v době krize vytahují smlouvy a žaloby. Co je nejzajímavější, obě strany se svorně, jako děti, obracejí pro pomocnou ruku státu. Něco se podělalo, hroutí se mi byznys, státe, pomoz! Podivná mentalita. Někdy se hodí, že máme tak zkostnatělou veřejnou správu.

Další komentáře Dalibora Martínka čtěte zde:

Čeští turisté při chuti. Do března v zahraničí utratili více než před covidem

Čeští turisté při chuti. Do března za dovolenou v zahraničí utratili více než před covidem

Zahraniční turisté v Česku utratili za první čtvrtletí více peněz, než ve stejném období loni, ale méně než v posledním předcovidovém roce 2019. Naopak čeští turisté si spravili chuť a od ledna do března utratili více jak loni, tak před covidem, vyplývá z údajů státní agentury CzechTourism.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc klesat nebude. Přesto se však Češi mohou „utlouct“ po čím dál dražších dovolených

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc neklesne. Ale po zdražujících dovolených se Češi mohou „utlouct“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme