Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ohnivé peklo nekončí. Po Rhodu se desítky požárů šíří i na Korfu či Peloponésu

Požáry v Řecku v červenci 2023.
Profimedia.cz
 ČTK

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi 2500 osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala agentura AFP. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

Reklama

V noci na dnešek si nový požár na Korfu v Jónském moři vynutil evakuaci bezmála 2500 místních obyvatel i turistů, uvedla AFP s odvoláním na hasiče. Evakuace, která se dotkla obcí Santa, Megula, Porta, Palia, Perithia a Sinies v severovýchodní části ostrova, se částečně uskutečnila po moři. Požár zde zatím nezasáhl žádné domy.

Za požáry jsou i útoky žhářů

Zástupce předsedy okresu Severní Korfu Theofanis Skembris stanici BBC řekl, že většina požárů na tomto ostrově je pod kontrolou. „Věřím, že brzy bude po všem," uvedl s tím, že vyšetřování podle něj naznačuje, že čtveřici požárů mají na svědomí žháři.

letošní požáry v Řecku

Hořící Rhodos spustil obří evakuační operaci, na pomoc čekají také tisíce Čechů

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla místní policie. Podle agentury AFP muselo od soboty před plameny utéct přes 30 tisíc turistů a místních obyvatel. Média předtím popisovala chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Přečíst článek

Podle agentury AP se řečtí hasiči potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli. Podle serveru Ekathimerini je nejvážnější požár na druhém největším řeckém ostrově Evia. Evakuováni zde museli být obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos. Hoří také u přístavního města Aigio na poloostrově Peloponés. Řecká záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.

Největší evakuace v dějinách 

O víkendu zažil dramatickou situaci kvůli zuřícím lesním požárům ostrov Rhodos na jihovýchodě země, odkud bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20 tisíc lidí, včetně českých turistů.

Split

Chorvatsko trápí málo turistů. Země je ale dražší než Španělsko nebo Řecko

Turistická sezóna v Chorvatsku je v plném proudu. Jenže ta nejdůležitější věc chybí. Turisté. Letní sezóna v oblíbené destinaci Čechů přitom začala výborně, ale po relativně krátké době se karta obrátila a země na Balkánském poloostrově zažívá dosti kruté vystřízlivění. A důvodů je hned několik.

Přečíst článek

Středomořská země se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku, uvedla AP. Na celkem 180 místech byly podle Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 stupňů Celsia. Nejvyšší hodnota, 46,4 stupňů, byla v tento den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.

Řecká civilní ochrana podle agentury DPA uvedla, že ve většině oblastí středního a jižního Řecka a rovněž na mnoha ostrovech existuje krajní nebezpečí vzniku lesních požárů. Výstraha bude platit i v následujících dnech. Od středy mají nicméně teploty v Řecku postupně klesat k hranici kolem 30 stupňů. Ustávat má také vítr, který přispívá k rychlému šíření požárů.

Hořící domek, ilustrační foto

Jak reagují na klimatickou změnu pojišťovny?

S klimatickou změnou a oteplováním planety dochází k extrémním výkyvům počasí. Dle nejnovější zprávy World Meteorological Organization (WMO) se Evropa otepluje nejrychleji ze všech kontinentů. V návaznosti na tento trend přibývá mimořádných veder, požárů či záplav. V Česku se pak klimatická změna projevuje převážně živelnými událostmi s regionálním dosahem. Častěji se objevují bouřky s krupobitím, opakovaně se na několika místech objevilo tornádo. Škody způsobené přírodními živly ovlivňují i činnost pojišťoven, které na rostoucí rizika způsobená klimatickou změnou musí reagovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek
Ilustrační foto

Lyžování v Alpách letos už jen pro bohaté? Chudší lyžaři se vrátí do Krkonoš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme