Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Češi naletěli zprávám o růstu cen a utekli z Rujány do Polska. Udělali chybu

Dalibor Martínek: Češi naletěli zprávám o růstu cen a utekli z Rujány do Polska. Udělali chybu
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Nikdy nebylo v přímořských městečkách na Rujáně méně Čechů než letos. Čechy vyplašily zprávy o dramatickém růstu cen. Ještě před rokem jste měli jistotu, že v každé hospůdce na promenádě potkáte české turisty. Letos je po nich amen. Když přičtete růst cen v Chorvatsku, stalo se novým prázdninovým hitem Polsko. Fotografie tamních přeplněných pláží sdílel každý český zpravodajský web.

Reklama

Realita v Německu je však trochu jiná. Češi předčasně sklapli podpatky. Růst cen není vůbec tak dramatický, jak bylo v Česku líčeno. A v příštích dvou týdnech má být přitom podle meteorologů na Rujáně extrémně dobré počasí. Poslední šance pro české turisty.

V místních poměrech znamená dobré počasí něco málo přes dvacet stupňů, místy slunce, voda kolem osmnácti. Na koupání to není. Což neplatí pro Němce, kterým ani patnáct stupňů Celsia a mírný déšť nebrání vrhnout se vlnám vstříc. Jsou prostě otužilí.

Rujána. Ráj na zemi. Podívejte se:

Hlavní kouzlo severního německého ostrova však spočívá, jak znalí vědí, v něčem jiném. Při těchto teplotách je bílý písek na nekonečných a téměř liduprázdných plážích příjemně teplý. Jednou za čas vám ukrajinští mladíci přivezou se svým vozíkem studené pivo, malou lahvičku místního šumivého vína Rotkäppchen nebo zmrzlinu. Ráj na zemi. Jedinou šmouhou na kráse může být, že se na severních plážích kolem městečka Glowe již několik let hromadí vyplavené, hnijící řasy. Někdo v tom vidí dopad klimatické změny.

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Přečíst článek

Realita je jinde. Média přeháněla 

Češi prchli do Polska, ceny se přitom v Německu meziročně moc neměnily. Média trošku realitu přibrousila. Jak je to doopravdy? Klasickým přímořským jídlem je Fischbrötchen. Houska naplněná různými druhy matjesů, červenými či bílými, nebo smaženou rybou. Majonéza a cibule. Za 3,50 nebo 4 eura, stejná cena jako loni či před dvěma lety. Pro Němce je to plnohodnotný oběd či večeře.

Pizzu si můžete na promenádě každého přístavního městečka dát za deset nebo dvanáct euro, cena srovnatelná s Českem. Půl litru piva stojí v hospodě kolem pěti euro, stejně jako loni. V jednom z mnoha diskontů, Aldi, Edeka, Netto nebo Lidl, pořídíte půllitr od 0,79 euro do 1,3. Opět nic nedosažitelného.

Kdo by si chtěl připravovat snídani sám v apartmánu, nakoupí v těchto obchodech levněji než v Česku pečivo, šunky i sýry. A to v mnohem větším výběru. Zatímco v Česku prodává Albert nebo Lidl dva druhy Kinder čokolád, na konci světa, v severním Německu, najdete minimálně deset druhů této dobroty.

Polská obchod s potravinami Biedronka

Češi berou polské obchody útokem. Nakupují tam nevídaně levně

Polská měna je vůči koruně teď nejslabší od roku 2000, Čechům tak nebývale zlevňují nákupy v Polsku. Berou útokem obchody s potravinami, oděvy i třeba nábytkem.

Přečíst článek

Žádné kavky k oškubání

Kdo jede k Baltu, musí počítat s tím, že počasí se mění i desetkrát denně. Slunce pere, potom z ničeho nic pět minut prší. A potom zase slunce. Tak to tam chodí. Trošku bláznivé počasí je vykoupeno kvalitou služeb. Všichni vždy slušní, tolerantní, nemáte na rozdíl od jižních destinací pocit, že jste kavky, které slouží k oškubání.

A rozhodně nemusíte mít obavy kolem hygieny. Tak čisté záchody nenajdete v žádné české hospodě. Ano, stojí to 0,7 až 1 euro. Obecně, v Německu všechno stojí peníze. Ale to je stejné jako u každého moře. V Německu si však nemusíte za pět euro kupovat lehátko u pláže jako v Řecku nebo v Chorvatsku. Žádná lehátku tu nejsou. Buď si dáte zadarmo deku na písek, můžete přidat typickou plátěnou ohrádku proti větru nebo stan, nebo si za dvanáct euro na den pořídit přímořskou krytou sedačku. Takovou tu z pohlednic.

Airbnb za 20 tisíc na týden

Jediné, co meziročně zdražilo, je ubytování. Kdo si nepospíšil, pod dvacet tisíc korun za týden v apartmánu či vlastním domě se nedostane. I tady jsou však jisté možnosti. Přes Airbnb se i nyní dá nalézt pár variant pod dvacet tisíc. V ceně od dvaceti do třiceti tisíc je výběr větší. Vždy jde o plně vybavené, čisté ubytování. A když náhodou rozbijete talíř, nikdo nechce kompenzaci.

Potom jsou tu ještě kempy pro stanaře, například u věhlasné Prory nebo v nejsevernějším cípu ostrova, tajemného větrného Dranske. Prora, erb Rujány. Stovky metrů dlouhá megalomanská betonová ubytovna bývalých nových Němců. Poslední léta prochází rozsáhlou rekonstrukcí a pro turisty není vůbec přívětivá. Na rozdíl od nedalekého, kdysi lázeňského, nyní již jen turistického Binzu.

Německo má ještě několik specifik, která mohou být českým turistům příjemná. Například jistý klid a tolerance. Nikdo nikde nekřičí, lidé respektují veškeré odlišnosti. Můžete třeba celý den stát na pláži na hlavě a nikdo se nad tím nepozastaví. Na silnicích vás nikdo zběsile nepředjíždí, netroubí, neklepe si na hlavu. Rychlost osmdesát nebo sto kilometrů v hodině všem připadá přiměřená.

Pro fanoušky nových technologií je možná smutnou zprávou, že mnoho místních podniků nebere platební karty, vyžadují hotovost. A benzín a nafta jsou v Německu o něco dražší než v Česku, na úrovni dvou euro za litr, tedy kolem padesáti korun.

REPORTÁŽ: Vikingové, papuchalkové, ropa a Jimmy Perez. Shetlandy jsou jiná Británie

Ze Shetland je to prý na severní pól blíže než do Londýna, a je to znát. Nejenom tím, že je tu mnohem větší zima. Kdyby se tu nemluvilo anglicky, a na hlavní ulici v Lerwicku obchody nenabízeli Fish and Chips, člověk by si mohl připadat jako ve Skandinávii.

Přečíst článek

Budva v Černé Hoře je oblíbenou přímořskou destinací.

Reportáž z Černé Hory: Je tam výrazně levněji než v Chorvatsku, mají skvělý olivový olej a pršut

Statisíce Čechů každoročně vyráží na prázdniny do Chorvatska. Černá Hora, rovněž svazová republika bývalé Jugoslávie, ale nabízí podobně komfortní, zajímavou a zároveň levnější dovolenou. Navíc se tam dá pohodlně doletět jen za hodinu a půl. Z Prahy i Brna.

Přečíst článek

Češi se od podzimu dostanou do Vietnamu přímo z Prahy.

Exotika je pro Čechy dostupná: Nově mohou létat přímo Vietnam, za 11 hodin a 30 tisíc na týden

Zájem o vzdálené exotické destinace roste. Ve srovnání s rokem 2019 i o více než 50 procent. Po Thajsku, Dominikánské republice nebo Zanzibaru nově Češi přímo z Prahy doletí i do Vietnamu a na Kubu.

Přečíst článek

Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Thajsko bývalo rájem batůžkářů. Po pandemii se však otevřelo všem turistům, k čemuž přispívají také přímé lety z Prahy do provincie Krabi. Stojí to za to? Jednoznačně ano.

Přečíst článek

Mikulov

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme