Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reportáž z Černé Hory: Je tam výrazně levněji než v Chorvatsku, mají skvělý olivový olej a pršut

Budva v Černé Hoře je oblíbenou přímořskou destinací.
Newstream/Petra Jansová
Petra Jansová

Statisíce Čechů každoročně vyráží na prázdniny do Chorvatska. Černá Hora, rovněž svazová republika bývalé Jugoslávie, ale nabízí podobně komfortní, zajímavou a zároveň levnější dovolenou. Navíc se tam dá pohodlně doletět jen za hodinu a půl. Z Prahy i Brna.

Reklama

Černá Hora, nejmenší a také nejméně lidnatá balkánská země, dosud stála spíš stranou zájmu českých dovolenkářů. I když stejně jako v případě Chorvatska pojí Čechy s Černou Horu dlouholetá tradice. Češi byli totiž prvními turisty, kteří si krásy hornaté země zamilovali.

V posledních letech ji ale spíš zatím „dobývali“ Rusové nebo Ukrajinci. Pro ty se ale nyní Černá Hora stala nově i domovem. Poptávka Rusů a Ukrajinců navíc poslala cenu tamních nemovitostí nahoru. Alespoň v přímořských letoviscích jako je Budva nebo Boka.

Na fotoreportáž z Černé Hory se podívejte do následující galerie.

Černá Hora je levnější než Chorvatsko

Obě dvě zmiňovaná městečka se nachází zhruba půl hodiny od letiště v Tivatu. Právě tam se nově létá s Čedokem přímo z Prahy i Brna. Vyrazit do Černé Hory se ale nevyplatí jen díky dostupnosti. Dovolená na černohorské riviéře bude pro Čechy na rozdíl od sousedního Chorvatska i cenově dostupnější. 

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

Chorvati využili eura a razantně zdražili. Týdenní ubytování ve Splitu vyjde i na 55 tisíc korun

Chorvatsko tradičně patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace českých turistů. Loni jich na jadranskou riviéru zavítalo 850 tisíc. A podobně tomu bude pravděpodobně i letos, navzdory tomu, že dovolená se tam Čechům prodraží.

Přečíst článek

Navíc i když je o Černou Horu zájem, potkáte tu hlavně francouzské nebo italské turisty, lidí je tu mnohem méně než ve zmiňovaném Chorvatsku. I tak lze na černohorské riviéře ale najít stejné pohodlí. Černohorci jsou na cestovatele připraveni, turismus je pilířem tamní ekonomiky. Městské pláže obklopují desítky restaurací, barů a pivnic. A bohatý je i kulturní program. Mimochodem právě Budva, říká se jí černohorské Miami, je známá nočním životem.

Na své si ale přijdou i milovníci klidu. Stačí jen vyrazit mimo město. Budvanská riviéra je dlouhá 25 kilometrů a je na ní 17 pláží, oblázkových i pískových. Za zmínku stojí i ta, která se line kolem ostrova Sveti Stefan mezi Budvou a Bokou. Ten se dostal i do bedekrů známých osobností i celebrit z celého světa. Dovolenou tam trávila například královna Alžběta nebo prezident Václav Havel.

Cestovní kancelář Čedok loni meziročně více než zdvojnásobila tržby na přibližně pět miliard korun.

Čedok hlásí nejúspěšnější rok své existence. S pěti miliardami tržeb za 2022 má našlápnuto na ještě více

Vícehvězdičkové hotely, exotičtější destinace, odlety z regionů a cílení na páry i rodiny s dětmi, takový je koktejl úspěšnosti nejstarší české cestovky Čedok. Ta vloni meziročně více než zdvojnásobila své tržby tak, že se už blíží pěti miliardám korun. Také provozní zisk EBITDA dosáhl oproti roku na 2021 na více než dvojnásobek. Rekordně rostl i počet klientů, poboček a destinací a nezastaví se to doufejme ani letos, řekl novinářům generální Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Černá Hora: od moře do hor za hodinu

Co je ale na Černé Hoře výjimečné? Je to země krátkých vzdáleností. Ani se nenadějete a z Budvy u moře dojedete do hor. Za necelé dvě hodiny se lze dostat do hlavního města Podgorice a po hodinovém stoupání horskými serpentýnami můžete navštívit třeba oblast horského pásma Njeguši nad Bokou Kotorskou. To je místo, známé hlavně díky pršutu, černohorské pochoutce. V Njeguši ho suší snad v každém domě. Tamní pršut je výjimečný i díky specifickému klimatu v oblasti a její nadmořské výšce.

V Katalánsku kvůli suchu vyletěla cena rajčat vzhůru

Zápisky z cest Pavla Maurera: V Katalánsku rajčata vyvažují zlatem

Voda. Zázračná tekutina, bez které by nebylo života. V některých koutech naší planety už dobře vědí, co to je, když se jí nedostává. A právě jedno z takových míst navštívil gurmet Pavel Maurer a se čtenáři Newstreamu se podělil o své zamyšlení o vodě.

Přečíst článek

Černohorská gastronomie je bezeporu velkým lákadlem. Skvělé jídlo servírují jak v hotelech, tak i v městských restauracích. Ochutnat můžete přímořskou a kontinentální kuchyni. V prvním případě by vám nemělo uniknout například sépiové rizoto, v tom druhém maso se zeleninou připravenou způsobem známým jako „ispod sača“ (pečení v kovové nebo keramické nádobě zasypané žhavými uhlíky). 

Veškeré jídlo má ale v Černé Hoře společného jemnovatele, tím je olivový olej. Černohorci ho považují za všelék, olivovník je tam posvátným stromem a hned několik jich má každá rodina. Říká se, že na každého Černohorce připadá jeden olivový strom. 

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

REPORTÁŽ: Cenové „drama“ v Chorvatsku? Malé pivo stojí 48 korun, rodinný oběd i dva tisíce

Stejně jako další země i Chorvatsko trápí rekordní inflace. Ta vyšplhala už ke 12 procentům. Přestože razantně zdražily potraviny, energie, pohonné hmoty i služby, je dovolená u Jadranu pro Čechy i nadále finančně únosná. Radíme ale nepřepočítávat, a to hlavně v restauraci. I přes razantní nárůst cen ale místní hovoří o rekordní sezóně.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: V Dubaji otevřel další podnik michelinského šéfkuchaře. Místo ohromí, jídlo už tolik ne

Dubaj by se dala označit za hlavní město slavných šéfkuchařů. Málokterá ze světových kuchařských celebrit by emirátském velkoměstě nechtěla mít svůj vlastní podnik. Nedávno se do města vrátil Angličan Jason Atherton, který otevřel City Social v nejvyšším patře hotelu Grosvenor House. Luxusní podnik v dubajské marině rozhodně stojí za pozornost. Z vytříbeného menu si odnáším vlažné nadšení, prostředí mě ale ohromilo. Velkolepé interiéry a výhledy do všech stran Dubaje dělá z podniku místo, kam se budu rád vracet, píše reportér Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ilustrační foto

Lyžování v Alpách letos už jen pro bohaté? Chudší lyžaři se vrátí do Krkonoš

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme