Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemůžete čekat, že lidé digitalizaci uvěří, když nebude transparentní, říká první dáma estonské digitalizace

Erika Piirmets, první dáma estonské digitalizace
Disraptors Summit 2022
Štěpán Kult

Estonsko je v otázce digitalizace nejpokročilejší země. Je zde možné vyplnit daňové přiznání online během tří minut či odvolit od počítače. „Estonci jsou pragmatičtí. Chtějí jednoduché a funkční věci,“ říká Erika Piirmetsová z estonské vládní organizace e-Estonia, která byla jedním z hostů na summitu Disraptors 2022 a je považována za „první dámu estonské digitalizace“.

Reklama

Estonsko je jediná země na světě, kde je možné volit online. Proč tomu tak je?  

První elektronické volby jsme v Estonsku měli už v roce 2005. Bylo to možné díky elektronické ID, bez které by se takto volby nemohly organizovat. Jsme pragmatičtí lidé, kteří se této možnosti nebránili. Chceme jednoduché, funkční a flexibilní věci. Zároveň to přináší možnost pro lidi, kteří nežijí v Estonsku, ale chtějí volit. Nyní polovina našeho obyvatelstva volí online.   

Jak ale vybalancujete rychlost a bezpečnost?  

Je těžké to vybalancovat. Bezpečnost je naší vyšší prioritou. Spousta vlád po celém světě se na tento systém dívá. Argumentují tím, že online volby přinesou nezkorumpovaný a zmanipulovaný systém. Jenže když převedete zfixlovaný offline systém do online prostoru, tak tím jen zkopírujete zkorumpovaný systém. Prvním krokem je tedy, že váš existující systém je bez korupce. My měli na začátku velmi dobrý klasický systém bez korupce, a proto bylo snadné ho převést do online podoby.  

Loni byl hlavní tváří programu Steve Wozniak

Startupový šampionát Disraptors Summit přivede do Prahy inspirativní ženy

Jedna z nejvýznamnějších evropských startupových událostí Disraptors Summit se blíží. Summit kromě soutěže startupů o titul absolutního mistra Evropy přivede do Prahy i zajímavé hosty, mezi kterými zazáří ženy. Slova se ujme dobyvatelka vesmíru, inovativní rektorka i první dáma estonské digitalizace. Dámy spojuje odvaha měnit dějiny. Ostatně budoucnost je ústředním tématem celého summitu, který proběhne 11. října 2022 v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti. Newstream je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Digitální společnost není postavená na slepé důvěře

Je digitalizace otázka důvěry? 

Naše digitální společnost není postavená jen na slepé důvěře. Nejde jen o důvěru ve vládu. Je to především otázka vedení, vize a komunikace mezi lidmi. Estonská vláda byla vždy transparentní. V digitalizaci záleží na tom, jaký bude váš další krok a jakou zvolíte strategii a jaké z toho lidé budou mít benefity. Nejde jen o to slepě se domnívat, že vám lidé uvěří. Musíte jim dokázat, že vám mohou věřit. Věřit, že jejich data nikdo neukradne, že vláda bude etická.   

V čem si svět může vzít příklad?  

My měníme stereotyp, že komunikace s vládou vám způsobí bolest hlavy, protože nemusí. Může to být rychlá a slušná zkušenost. Digitalizace přináší méně byrokracie a lepší využití času. Neplýtváme časem lidí a ani vlády. Je to velmi pragmatické a racionální. Digitalizace je napřed lidská až potom technologická. Nejde jen o to technologii mít, ale dobře ji využít.

Mít dobrou technologii nestačí, když do ní neaplikujete dobré nápady. Lidé mají své obavy a jen pomalu mění návyky. Což je samozřejmě v pořádku. Takže pokud je chcete měnit, tak musíte zaprvé ukázat přidanou hodnotu, aby měli vůbec chuť svůj zvyk měnit. A pak samozřejmě funkčnost. Systém musí být jednoduchý, dostupný a podporovaný skrze vzdělávání, kurzy a transparentní komunikaci.  

Startupy se v Praze utkají o titul mistra Evropy. České projekty se můžou hlásit do nedělní půlnoci

České startupy mají víkend na to, aby se přihlásily do soutěže o titul evropského šampiona. Nedělní půlnocí se totiž uzavřou registrace do Startupové Ligy Mistrů, kterou organizuje Disraptors Summit. Kontinentální finále, kde se utkají nejlepší z nejlepších a kam se sjedou zástupci startupů, investorů i korporací z celé Evropy, se uskuteční v Praze 11. října 2022.

Přečíst článek

Počet kybernetických útoků roste

Digitalizace s sebou ale nese i riziko kybernetických útoků... 

V srpnu jsme opět zažili velký kybernetický útok proti vládním úředníkům i soukromému sektoru, který s vládou úzce spolupracuje. Dopad byl takový, že online autentifikace byla po dobu několik hodin nedostupná. V rámci kyberbezpečnosti nechceme na nikoho ukazovat prstem, protože jim nechceme dávat prostor. Neakceptujeme, že skupina zaútočí na vládní strukturu. Daleko důležitější je pointa útoku, než kdo za ním stojí.  

Jak se odvozuje dopad?

Přímý dopad se odvodí dost těžko, protože lidé tyto incidenty často nenahlásí. Nejvíce je na těchto číslech důležitá lekce, kterou si z nich lze odnést. Co bude náš další krok? Když poroste Phising vláda upozorní lidi, že se něco takového děje, upozorní je na falešné emaily. A podobně to funguje i u ostatních incidentů. V rámci snižování rizika spolupracujeme s privátními společnostmi, které systém trénují a testují jeho slabiny v rámci simulací.

Měl covid vliv na zvýšený počet kybernetických útoků?  

Není to jen kvůli covidu. Spíše jde o to, že se o tématu digitalizace začalo více mluvit, hledali se dobré příklady. Statistika jen ukazuje, že si nás lidé začali všímat. 

René Klčo (Microsoft), Petra Cihlařová UP 21, Hynek Sochor v pásikavom tričku (Soulmate ventures)

Startupy a investoři na jedné lodi. Akce Microsoftu podpořila jejich propojení

Akce Microsoftu s Impulse Ventures a Disraptors propojila venture capital, soukromé investory a startupy z Česka s cílem prodiskutovat možnosti vzájemné spolupráce a rozvoje. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Jak se systém bude dále vyvíjet?  

Jedním z dalších kroků je projekt zaměřený na porodnost, která bude pro všechny rodiny. Když se narodí dítě dostane digitální identitu. Nemocnice začnou monitorovat zdraví dítěte. Digitální kód bude zároveň propojený s rodiči dítěte. A to bude stačit k prokázání, že se rodině narodilo dítě. Vláda v ten moment dostane jen informaci o tom, že existuje další rodina. Nebudou se muset žádné řešit další byrokratické procesy, protože již existují automatická digitální data. Pokrok chceme i v otázce nezaměstnanosti. Nezaměstnaní často například nemají motivaci se vrátit na pracovní trh. S tím jim chceme pomoci. Nemá smysl čekat, až lidé přijdou za námi.  

Data sbírá každá vláda

Není to takový „Malý bratr“, který občany neustále monitoruje?    

My sbíráme data, což dělá každá vláda. Jen je sbíráme digitálně. V tomto ohledu neděláme ni speciálního. Nemůžeme stoprocentně zaručit, že se s daty nebude manipulovat. Proto jsme transparentní a lidé vědí, která data vláda má a jak s nimi nakládá.  

Jak se bude vyvíjet role Bitcoinu?  

Bitcoin může být alternativa. Vždy tu bude tradiční měna, ale každá kryptoměna může být alternativa. Může fungovat jako alternativa v privátním sektoru.

Konference Engaged Investment poradí, jak na andělské investice

Investiční skupina DEPO Ventures pořádá čtvrtý ročník konference Engaged Investment. V pondělí 10. října 2022 v Praze vystoupí dvacet klíčových hráčů evropského startupového světa. A poradí, jak na andělské investice. Newstream.cz je mediálním patnerem akce.

Přečíst článek
 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme