Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvyšují se vám rodinné výdaje? A jak je zkrotit?

Jak ušetřit? Pár rad se vždy najde (ilustrační foto)
Pixabay
 nst
nst

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, co všechno zdražuje. Potraviny, služby, energie, voda, materiál, stravování… Prostě všechno. To se zákonitě projeví i na vašem rodinném rozpočtu. Dosud jste s příjmy vycházeli, teď se vaše náklady na život zvyšují. Dají se výdaje zkrotit, nebo si máte hledat další zaměstnání?

Reklama

Dnešní doba je už taková, nic s tím nenaděláme. Mnozí z nás se při pohledu do peněženky zhrozí. Zatímco dřív nám v ní zůstala docela slušná částka, teď abychom přemýšleli, zda vůbec vyjdeme a přečkáme do další výplaty. Na to, abychom si dávali něco stranou, se ani neodvažujeme pomyslet.

Inflace, ilustrační foto

Průzkum: Životní úroveň klesá. Polovina Čechů musí kupovat levnější zboží

Pokles své životní úrovně vnímá sedm lidí z deseti. Každý druhý Čech začal kupovat levnější zboží. Podle reálných dat Češi omezili výdaje například na oblečení ve prospěch výdajů na jídlo, energie či dopravu. Vyplývá to z dat Banky Creditas o reálných finančních tocích klientů a z průzkumu agentury Ipsos.

Přečíst článek

Řešení sice není tak úplně jednoduché, ale existuje. Bude od vás vyžadovat trochu času a trpělivosti, uvidíte ale, že se to vyplatí.

Nejprve si sepište příjmy a výdaje

Asi vás to moc nepotěší, psát si každou korunu, kterou vydáte, je otrava. Bez toho, abyste si psali, kolik do vašeho rodinného rozpočtu každý měsíc přibude a kolik z něj zase zmizí, si nemůžete udělat obrázek o svých financích a sestavit rodinný rozpočet.

peníze, ilustrační foto

Část Čechů přestává kvůli drtivé inflaci spořit. Raději investují

Léta si spoří třeba na vlastní bydlení, lepší vybavení domácnosti, na auto či na vysněnou letní dovolenou. Teď se Čechům tato přání vzdalují, protože úspory se jim před očima smrskávají vlivem inflace a s ní souvisejícího všeobecného zdražování. A jen asi čtvrtina populace se tuto situaci snaží řešit investováním. 

Přečíst článek

Zaveďte si sešit nebo excelovskou tabulku, do které si vše zapíšete, a to včetně nákladů na nákupy, pravidelných výdajů za nájem, energie, splátky hypotéky a jiných půjček, nákladů na kroužky, jízdné, vstupenky do kina apod. Prostě všeho, za co něco platíte. Dost možná zjistíte, že se nemalá částka každý měsíc rozkutálí zbytečně.

Náš tip: Výdaje si také rozdělte do tří skupin na:

  • Nezbytné, které musíte platit každý měsíc, ať se děje, co se děje. Patří sem například nájemné, hypotéka, daně, pojištění, platby za energie, splátky půjček.
  • Nutné (jízdné, potraviny, základní hygienické potřeby, obuv a oblečení, vybavení domácnosti, náklady na léky apod.)
  • Zbytné, tedy ty, které hradíme zcela dobrovolně, a mohli bychom se bez nich obejít. Sem patří třeba výdaje na kulturu, jídlo v restauraci, alkohol, luxusní dovolená, tabákové výrobky atd.

Zkontrolujte smlouvy

Máte sjednanou hypotéku, uzavřenou pojistku na automobil nebo domácnost, tarif na telefon a další smlouvy? Všechny je projděte a zkuste zjistit, zda náhodou nemůžete nějakou tu korunu ušetřit. Každá pojistka by se pravidelně měla aktualizovat, cena předmětu pojištění se neustále mění. Třeba takové životní pojištění se má aktualizovat aspoň jednou za dva roky, cena autopojištění klidně každý rok. Proč zbytečně platit víc, než musíte?

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Víte, že s pojistkami vám mohou pomoci srovnávače pojistek, které fungují online, vy vyplníte pár základních údajů a hned víte, zda vám jiná pojišťovna nemůže nabídnout výhodnější podmínky? Rozhodně je ale hned nerušte. Nikdy nevíte, kdy se vám plnění z pojistky může hodit.

Jak ušetřit na hypotéce?

Podobně tomu je i u hypoték. Existují hypoteční kalkulačky, které vám napoví, zda byste u jiné banky neměli výhodnější podmínky. Problém je, že u hypotéky máte sjednanou dobu fixace, a ne vždy se vyplatí banku hned měnit. Ideální je řešit to před koncem sjednané doby fixace, nebo se u odborníka informovat na možnost refinancovat předčasně, tedy i mimo fixaci.

hypotéky, ilustrační foto

Vzorní Češi. I v době rapidní inflace vzorně splácí úvěry a hypotéky

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v srpnu opět snížil. U hypoték klesl od začátku roku o 0,15 procentního bodu na rekordní minimum 0,59 procenta. U spotřebitelských úvěrů to bylo o 0,7 bodu na 3,97 procenta, u podniků o 0,56 bodu na 3,28 procenta. Uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA). Podle ní se na číslech ale ještě plně neodráží současný vývoj na trhu.

Přečíst článek

Bohužel, i lidé, kteří svoji hypotéku refixují letos, musí počítat s navýšením výdajů na splátku hypotéky, centrální banka letos už několikrát zvyšovala úrokové sazby.

„Tento růst komerční banky postupně promítají do nabídkových úrokových sazeb hypotečních úvěrů. U některých bank jsou nabídkové sazby stále hluboko pod repo sazbou ČNB a ještě porostou. Úrokové dno se nyní pohybuje kolem 5,7 procenta. I když centrální banka ponechala na svém zářijovém zasedání repo sazbu na sedmi procentech, neznamená to, že se nebude dále zdražovat,” uvádí Veronika Kráčmar Hegrová z fintech startupu hyponamíru.

Zkuste ušetřit na energiích

Zdražování energií trápí snad každého. Jejich ceny letí strmě vzhůru, naštěstí se i na nich dá ušetřit. Třeba takto:

  • Staré spotřebiče, které mají odslouženo třeba deset let vyměňte za modernější. Sice je to investice, ale mnohonásobně se vám vrátí. Ty staré jsou žroutem energie, novější spotřebiče jí spotřebují mnohem méně.
  • Klasické žárovky vyměňte za LED žárovky, které vám déle vydrží a jsou energeticky úsporné.
  • Spotřebiče, které nepoužíváte, odpojte ze sítě. I pohotovostní režim spotřebovává energii.
  • Místo každodenní koupele se osprchujte.
  • Při vaření používejte na hrnce pokličky.
  • Topení nevypínejte, jen snižte jeho teplotu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Přečíst článek

Paušální daň je propadák. Lidé kvůli ní mohou mít potíže v bankách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme