Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vzorní Češi. I v době rapidní inflace vzorně splácí úvěry a hypotéky

hypotéky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v srpnu opět snížil. U hypoték klesl od začátku roku o 0,15 procentního bodu na rekordní minimum 0,59 procenta. U spotřebitelských úvěrů to bylo o 0,7 bodu na 3,97 procenta, u podniků o 0,56 bodu na 3,28 procenta. Uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA). Podle ní se na číslech ale ještě plně neodráží současný vývoj na trhu.

Reklama

Ani v srpnu se domácnosti a podniky nedostávaly do potíží se splácením závazků vůči bankám," uvedl poradce asociace Miroslav Zámečník. Veřejnost podle něj nejvíce sleduje vývoj u hypoték, kde podíl těch, jež domácnosti nezvládaly řádně splácet, poklesl z červencových 0,61 na 0,59 procenta z celkového objemu hypotečních úvěrů, což je i v mezinárodním srovnání velmi nízké číslo.

Zdeněk Tůma

Exguvernér ČNB Zdeněk Tůma v Realitním Clubu: Nemovitosti jsou pořád perspektivní byznys

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Dalibor Martínek z newstream.cz možná trochu překvapivě bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Ten se však v posledních měsících plně věnuje developerské činnosti a podílí se také na projektu nové budovy Pražské filharmonie. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách.

Přečíst článek

Bankovní statistika ČNB uvádí u domácností nepatrné zvýšení podílu spotřebních úvěrů v selhání, avšak o pouhé dvě setiny procentního bodu na 3,97 procenta. Naopak podíl firemních úvěrů v selhání klesl ze 3,43 v červenci na srpnových 3,28 procenta, dodal.

Souhrnné statistiky úplně neosvětlují finanční situaci jednotlivých domácností a firem, podle Zámečníka nicméně nadále platí, že jak firmy, tak domácnosti včetně živností mají v bankách uloženo více peněz, než kolik jim dluží, a že kvalita úvěrového portfolia je zatím velmi uspokojivá. Proti 'předpandemickému' a 'předválečnému' srpnu 2019 vzrostly celkové úvěry obyvatelstvu o více než 407 miliard korun, úvěry firmám stouply za stejné období o 166 miliard, podotkl.

Reklama

Inflace, ilustrační foto

Průzkum: Životní úroveň klesá. Polovina Čechů musí kupovat levnější zboží

Pokles své životní úrovně vnímá sedm lidí z deseti. Každý druhý Čech začal kupovat levnější zboží. Podle reálných dat Češi omezili výdaje například na oblečení ve prospěch výdajů na jídlo, energie či dopravu. Vyplývá to z dat Banky Creditas o reálných finančních tocích klientů a z průzkumu agentury Ipsos.

Přečíst článek

Zámečník upozornil na rychle rostoucí objem úvěrů v cizích měnách, meziročně o ekvivalent téměř 200 miliard korun na 566 miliard korun ke konci srpna. Při existujícím úrokovém diferenciálu mezi korunou a eurem chtějí podle něj mnozí ušetřit na úrokových nákladech, a v případě exportérů nejde o riskantní chování.

„Pokud však podniky, které nemají ani přirozené ani smluvně sjednané zajištění, spoléhají na to, že ČNB bude ve prospěch koruny intervenovat dlouhodobě, může je v případě výraznějšího oslabení koruny tato 'úspora' vyjít draho," varoval. U domácností lze podle něj sice vysoký meziroční nárůst půjček v eurech sledovat také, ale objemy jsou zatím v podstatě zanedbatelné, sotva překračují pět miliard v přepočtu na koruny.

Ilustrační foto

Průměrný úrok hypoték je nejvyšší za dvanáct let, atakuje šest procent

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v srpnu vzrostla na 5,76 procenta z červencových 5,42 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od začátku roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za deset miliardy korun, což je proti červenci pokles o 15 procent. Meziroční propad zrychlil na 78 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos ale nezlevní

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos však nezlevní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme