Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Živnostníci půjdou kvůli drahotě ke dnu, varuje šéf německého svazu

Šéf Ústředního svazu německých řemesel (ZDH) Hans Peter Wollseifer
ZDH/Boris Trenkel/užito se svolením
 nst
nst

Německá inflace vzrostla na 7,9 procenta. Řemeslníci a živnostníci jsou skoro na dně, varuje šéf Ústředního svazu německých řemesel (ZDH) Hans Peter Wollseifer. Německá ekonomika se přitom i podle zástupců vlády blíží ke stagnaci a zřejmě i k recesi, což sebou přináší i stále vyšší počet firemních insolvencí.

Reklama

Šéf Ústředního svazu německých řemesel (ZDH) Hans Peter Wollseifer požádal o rychlou státní podporu pro firmy s ohledem na zvýšení cen. „Situace se dramaticky zhoršila, zejména pro energeticky náročné společnosti. Mnohé jsou teď po krk ve vodě," řekl Wollseifer." řekl německé agentuře DPA. „ „A tyto společnosti půjdou ke dnu, pokud jim vláda rychle nehodí záchranný pás přímé a nebyrokratické pomoci v nouzi," dodal.

Německá jaderná elektrárna Neckarwestheim

Němci se bojí zimy. Dvě jaderné elektrárny „zůstanou k dispozici“

Atomové elektrárny Isar 2 a Neckarwestheim by měly do poloviny dubna 2023 ještě zůstat k dispozici, aby v případě potřeby mohly během zimy poskytnout v jižním Německu dodatečný příspěvek do energetické sítě, uvedl německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Dosavadní zpožděná opatření nestačila, zdůraznil Wollseifer. „Aby se předešlo vlně bankrotů v živnostech, musí podpora přijít včas. A pro postižené firmy musí být jednoduché o ni zažádat," vysvětlil.

Němci šetří, tři čtvrtiny zakázek je ztrátových

V aktuálním průzkumu svazu, který zastupuje německé řemeslníky a živnostníky,  o důsledcích ukrajinské války si 87 procent stěžovalo na narušení dodavatelských řetězců a zvýšené nákupní ceny. Stávající zakázky se staly neekonomickými: 70 procent účastníků uvedlo, že z nich už mají reálné ztráty. „Mnohým společnostem prostě chybí prostředky, aby přežily takovéto období sucha," varoval Wollseifer.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde

Naprostá většina firem (88 procent) vykázala od začátku roku zvýšené náklady na elektřinu a teplo, v průměru o 62 procent. Podle průzkumu je to problém zejména v potravinářském a automobilovém průmyslu. Jen minimum dokázalo přenést všechna zvýšení nákladů na své zákazníky: 70 procent uvedlo, že to dokázali alespoň částečně, a 27 procent vůbec ne. Je to dáno mimo jiné nedostatečnou ochotou zákazníků platit, nastavením existujících smluv a silnou konkurencí na trhu.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Inflace po dvou měsících mírného uvolnění se opět blíží osmiprocentní hranici. Rostoucí ceny energií a potravin v srpnu vytlačily meziroční inflaci až na 7,9 procenta, uvedl spolkový statistický úřad. V červenci míra inflace klesla na 7,5 procenta. Sleva na pohonné hmoty, kterou na tři měsíce zavedla spolková vláda, a devítieurová jízdenka na místní MHD zdražování v létě trochu utlumily. Platnost obou opatření skončila na konci srpna. Nejvíce zdražily potraviny a energie.

Recese je blízko

Německá ekonomika se ve druhém pololetí může dostat do stagnace a případně i do recese. Uvádí to zpráva spolkového ministerstva hospodářství, na kterou se odvolává agentura Reuters. Zpráva také zmiňuje rostoucí počet insolvencí. Počet firem, které jsou nuceny vyhlásit insolvenci, se podle zprávy zvyšuje, ministerstvo hospodářství ale zhoršující se situaci neoznačuje za insolvenční vlnu. Německý pracovní trh podle ministerstva i nadále dokáže čelit globálním nejistotám, vysoká zůstává i poptávka.

Kvůli zhoršující se situaci chystá německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann dočasné zmírnění insolvenčních pravidel, aby pomohl společnostem, které mají zdravé obchodní modely, ale potýkají se s dluhy kvůli vysokým nákladům na energie.

VW, továrna ve Wolfsburgu

Potvrzeno. Německá ekonomika se recesi nevyhne, tvrdí vlivný institut

Německé hospodářství před sebou nemá příliš jasné vyhlídky. Ekonomika spolkové země se podle ekonomů řítí do recese. Důvodem je celoevropská energetická krize, kterou odstartovala válka na Ukrajině.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme