Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobré zprávy Jozefa Síkely: Zásobníky plynu se opět plní

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
ČTK
 ČTK

Teplé počasí i snaha šetřit se vyplácejí. Zásoby plynu v českých zásobnících rostou i v průběhu topné sezony, uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Reklama

Zásoby plynu v Česku stouply i díky teplému počasí od pátku o 42 milionů metrů krychlových. Na Twitteru to ve středu uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V zásobnících je tak 2,917 miliardy metrů krychlových plynu, což je 84 procent jejich kapacity. Stát se snaží snížit spotřebu plynu kvůli problémům v dodávkách, které souvisejí s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu.

„Spotřeba plynu je tak nadále o více než 20 procent nižší, než byla v loňské topné sezoně, a na náš cíl ušetřit 800 milionů kubíků plynu stále máme více než slušný náskok,“ napsal ministr. V předposledním týdnu roku byla spotřeba plynu ve srovnání s tříletým průměrem nižší téměř o čtvrtinu. Denní teplota pak byla vyšší o 0,6 stupně Celsia.

„Výrazně nižší spotřeba, velké zásoby a dodávky LNG tlačí dolů cenu plynu, která dnes spadla pod 80 €/MWh. Každý ušetřený kubík plynu nám pomůže tlak na pokles ceny udržet. Stejně tak jako nám usnadní přípravu na další zimu,“ dodal ministr.

Energie, ilustrační foto

Češi vs. Němci. Kdo má lépe vyřešené zastropování energií? Přou se experti

Česko i Německo přistoupilo od příštího roku k zastropování cen energií, jejich koncepce jsou však zásadně odlišné. Zatímco český systém cenových stropů omezí náklady na energie hlavně domácnostem, v Německu by měl z opatření těžit více průmysl. Česko navíc na rozdíl od Německa a dalších okolních zemí zastropování nelimituje spotřebou. Který přístup je lepší? Analytici se neshodnou.

Přečíst článek

Cena plynu dramaticky klesá

Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu a ve středu dopoledne se kontrakt k lednovému dodání suroviny propadl až na 76,18 eura (zhruba 1847 korun) za megawatthodinu (MWh). Cena klesá už osmý obchodní den v řadě a dostala se nejníže od února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu. Na rekordních asi 345 eur se vyšplhala v létě, prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Hlavním důvodem poklesu cen jsou mírné venkovní teploty, které přispívají k nižší spotřebě plynu. Více energie nyní také dodávají větrné elektrárny. Na výrobu elektrického proudu se tak spotřebovává méně plynu.

ExxonMobil

Kovanda: ExxonMobil žaluje Evropskou unii. Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů

Americký ropný obr ExxonMobil žaluje Evropskou unii, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko – Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů.

Přečíst článek

Na Silvestra bude 15 stupňů

Teplé počasí má přetrvat i na přelomu roku. O víkendu by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo být přes den až 15 stupňů Celsia. Mrznout nemá ani v noci.

Celková kapacita tuzemských zásobníků je 3,5 miliardy metrů krychlových plynu. Skladují ho v nich soukromé společnosti, které surovinu dodávají svým zákazníkům. Mezi hlavní hráče na trhu patří RWE Gas Storage a MND.

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Nákupní centrum

Jana Matesová: Ekonomika se propadne. Lidé přestanou nakupovat to, co nepotřebují

Inflace nejspíš nadále zůstane dvouciferná a může za to i aktuální politika České národní banky, myslí si bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance a respektovaná ekonomka Jana Matesová. Jak se podle ní bude vyvíjet česká ekonomika v příštím roce? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

I přes mrazy má Česko nejvíce plynu za posledních devět let, tvrdí ministr průmyslu Jozef Síkela

I přes mrazy má Česko druhé největší zásoby plynu za devět let, tvrdí Síkela

Přečíst článek
Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme