Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Palec dolů. Nadnárodní banky předpovídají Číně horší budoucnost

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.
iStock
 ČTK

Několik významných bank v poslední době zhoršilo výhled vývoje čínské ekonomiky na letošní rok, naposledy tak učinila americká investiční banka Goldman Sachs. Oživení druhé největší ekonomiky světa po uvolnění protipandemických opatření totiž ztrácí dynamiku, upozornil zpravodajský server CNBC.

Reklama

Goldman Sachs snížil výhled letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Číny na 5,4 procenta, zatímco dosud analytici této banky počítali s růstem o šest procent. Dříve už výhled revidovaly směrem dolů například banky UBS, Bank of America nebo JPMorgan.

banka předchozí výhled aktuální vyhled
Bank of America 6,3 5,7
Goldman Sachs 6,0 5,4
JPMorgan 5,9 5,5
Nomura 5,5 5,1
Standard Chartered 5,8 5,4
UBS 5,7 5,2

Goldman Sachs má za to, že Čínu čekají další potíže. Výhled snížila mimo jiné s ohledem na slabé ekonomické statistiky a rostoucí tlak na sektor nemovitostí.

Čína překvapivě snížila krátkodobé úvěrové sazby. Nepřímo tím přiznává potíže s obnovou ekonomiky, míní analytik

„Čína tímto krokem nepřímo přiznává potíže s obnovou ekonomiky a mohlo by to být předzvěstí intenzivnější stimulace a snížení klíčových úrokových sazeb později v tomto roce,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Pesimismus na všech stranách

„Vzhledem k přetrvávajícím problémům na trhu nemovitostí, všudypřítomnému pesimismu mezi spotřebiteli a podnikateli a pouze mírnému uvolnění vládních opatření (...) snižujeme prognózu reálného HDP na rok 2023,” uvedli ve zprávě ekonomové této americké investiční banky.

Země podle nich čelí řadě makroekonomických problémů, z nichž jmenovali "demografii, několikaletý pokles na trhu nemovitostí, problémy s implicitním zadlužením místních vlád a geopolitické napětí".

Očekávají také další oslabení jüanu vůči americkému dolaru vlivem rozdílného přístupu centrálních bank dotyčných zemí k úrokovým sazbám. Zatímco čínská centrální banka bude patrně svou měnovou politiku uvolňovat, americká centrální banka (Fed) naznačila další zvýšení úroků.

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Naděje vkládané do raketového ekonomického čínského oživení na přelomu roku se nenaplnila. Čínské akcie klesají. Návrat zahraničních manažerů do Číny a tedy i případného kapitálu se navíc stal rizikový kvůli novému zákonu o špionáži a snaze Pekingu kontrolovat informace plynoucí mimo Čínu. Byznysmeni zejména ze Západu tak své cesty do říše středu pečlivě zvažují.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme