Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína překvapivě snížila krátkodobé úvěrové sazby. Nepřímo tím přiznává potíže s obnovou ekonomiky, míní analytik

Čína překvapivě snížila krátkodobé úvěrové sazby. Nepřímo tím přiznává potíže s obnovou ekonomiky, míní analytik
ČTK
 nst
nst

„Čína tímto krokem nepřímo přiznává potíže s obnovou ekonomiky a mohlo by to být předzvěstí intenzivnější stimulace a snížení klíčových úrokových sazeb později v tomto roce,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Reklama

Čínská lidová banka (ČLR) překvapila většinu ekonomů i účastníků trhu snížením krátkodobé úrokové sazby, což signalizuje rostoucí obavy o hospodářské oživení a zvýšenou snahu o stimulaci ekonomiky. V úterý ČLR snížila sedmidenní reverzní repo sazbu o 10 bazických bodů na 1,9 procenta. Jedná se o první snížení sazeb od srpna 2022, což zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banka ve čtvrtek sníží základní sazbu pro jednoleté úvěry a následně dojde k očekávanému snížení výpůjčních sazeb bank. Tento krok odráží zvýšené obavy ze zpomalování růstu, neboť podle nedávno zveřejněných statistik, čínská inflace zůstala v květnu blízko nuly, poklesla výrobní aktivita a oslabuje počáteční oživení na trhu nemovitostí.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Překvapivě špatná zpráva, čínské hospodářské oživení zpomaluje

Čínské hospodářské oživení překvapivě zpomaluje. Druhý měsíc po sobě se snížil index nákupních manažerů a slábne i index výrobců ve službách. Vyplývá to z dat, která zveřejnil čínský statistický úřad. Po USA druhá největší světová ekonomika se tak z pandemie covidu-19 vzpamatovává pomaleji, než mnozí čekali.

Přečíst článek

Potíže s obnovou čínské ekonomiky

Množí se spekulace, že ČLR může v letošním roce dále snížit úrokové sazby, zatímco Peking zvažuje široký balíček stimulačních opatření. Podle Kena Cheunga, hlavního asijského devizového stratéga Mizuho Bank, načasování úterního kroku naznačuje, že se ČLR možná snaží „předběhnout“ americký Fed a zmírnit dopad snížení sazeb na jüan. Ekonomové očekávají, že Fed nakonec své agresivní zvyšování sazeb koncem tohoto týdne pozastaví. Tato pauza by mohla zmírnit případný dopad opatření ČLR na odliv kapitálu a na jüan, který letos vůči dolaru oslabil již o 3,6 procenta.

David Havrlant: Struktura válcuje cyklus. USA mají „zaděláno“ na solidní ekonomický výkon

Stále se hledají nové důvody, proč ekonomika USA spadne do recese. Ta se přitom opakovaně odsouvá na další půlrok. Je to mimo jiné tím, že jsou při činu strukturální posuny, které jsou mnohem rozsáhlejší než přechodné zaváhání v rámci hospodářského cyklu, píše ve svém komentáři pro Newstream analytik J&T David Havrlant.

Přečíst článek

Politici tak konečně nepřímo uznali ekonomické potíže. Ve druhé polovině roku 2023 by se dalo očekávat další snížení úrokových sazeb a snížení sazby povinných minimálních rezerv. Také ekonomové Goldman Sachs předpokládají, že ve třetím čtvrtletí dojde ke snížení sazby povinných minimálních rezerv pro věřitele o 25 bazických bodů, což by uvolnilo více prostředků pro poskytování úvěrů. Jak uvádějí ve své výzkumné zprávě, naznačují také možnost dalšího snížení sazeb nebo úpravy základních sazeb ve čtvrtém čtvrtletí v závislosti na ekonomické výkonnosti. Přestože snížení sazeb může krátkodobě podpořit náladu, je třeba udělat více pro posílení důvěry a povzbuzení podniků k investicím. Slabá poptávka po úvěrech a rychlý růst peněžní zásoby spolu se skromnými soukromými investicemi znamenají, že samotná měnová politika nemusí být dostatečná.

Vše pro růst

Snížení základní úrokové sazby pravděpodobně otevírá cestu ke snížení výpůjčních nákladů, neboť příští týden se očekává vyhlášení faktických referenčních sazeb pro úvěry. Základní sazby pro úvěry (LPR) vycházejí z úrokových sazeb, které 18 bank nabízí svým nejlepším klientům, a obvykle se pohybují společně se sazbou střednědobé zápůjční facility. Úřady nedávno nařídily velkým bankám, aby snížily své depozitní sazby, což by jim mohlo pomoci udržet marže a vyrovnat se s nižšími výpůjčními náklady.

Ekonom agentury Bloomberg David Qu zmiňuje, že ČLR obvykle nástroje monetární politiky upravuje ve stejnou dobu. Proto se domnívá, že snížení sedmidenní reverzní repo sazby o 10 bazických bodů je předzvěstí, která 15. června provede k ekvivalentnímu snížení střednědobé zápůjční klíčové sazby. „Dřívější posun u repo sazby je významný. Myslíme si, že centrální banka chtěla poskytnout včasné vodítko a ujistit trh o svém expanzivním postoji“ míní Qu.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek

Do pěti let vzroste počet dolarových milionářů o 40 procent. V Číně se jejich počet zdvojnásobí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme