Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda „prázdných gest“ letos vykáže schodek 330 miliard korun, míní ekonom Kovanda

Stanjura a Fiala
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Česká vláda letos za období ledna až května vykazuje druhé nejhorší hospodaření v historii ČR. Hůře hospodařila pouze Babišova vláda loni. Pokud Fialův Kabinet neodolá pokušení činit prázdná, ale drahá gesta, letošní schodek bude jistě přesahovat schválených 280 miliard korun, komentuje novou statistiku vládního účtu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Reklama

Státní rozpočet za prvních pět měsíců letošního roku totiž vykazuje schodek čítající 189,3 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Loni to za stejnou část roku bylo dokonce 255 miliard korun a byl to nejhorší květnový výsledek od vzniku ČR. Na celý letošní rok přitom počítá v březnu schválený státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun.

„Květen je tradičně slabší měsíc, odešly vysoké platby do regionálního školství a na sociální služby, zatímco na příjmové straně chybí vysoká čtvrtletní inkasa daní z příjmů a DPH. Především se ale ukazuje, že očekávání 100 miliard daňových příjmů navíc oproti schválenému rozpočtu jsou iluzí opozice,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda se podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy snaží nadále klást důraz na redukci schodku, přesto že ji tuto snahu komplikuje válka na Ukrajině a její ekonomické důsledky, včetně nutnosti realizovat navýšené výdaje související s uprchlickou vlnou.

Úřad práce - ilustrační foto

Nejvíc lidí bez práce je ve Španělsku a Řecku. Naopak nejmenší počet nezaměstnaných v tuzemsku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v dubnu podle sezonně přepočtených údajů činila 6,2 procenta, a zůstala tak na stejné hodnotě jako v březnu. Nejnižší je i nadále v Česku.

Přečíst článek

„Na druhou stranu je důsledkem války ještě rapidnější inflace, než s jakou bylo možné počítat loni a začátkem letoška. Tato rapidní inflace navyšuje příjmy rozpočtu, neboť s růstem cen v ekonomice pochopitelně roste i objem inkasa daní, například DPH, které se vyměřují právě z nominálních cen v ekonomice,” komentuje čerstvá data Kovanda. 

Pokud se dále nebudou nepředpokládaným způsobem navyšovat výdaje spjaté s válkou a Ukrajině, lze podle Kovandy čekat, že schodek se letos zvýší z nyní plánovaných 280 miliard na 330 miliard korun.

„Vláda ale musí odolat tlakům poskytovat nesystémové dávky a činit prázdná gesta. Takovou nesystémovou dávku je zvažovaná dávka 5000 korun na dítě do 18 let. Takovým prázdným gestem pak plošné snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 koruny na litr, k němuž dochází ode dneška. Tyto kroky nemají ekonomické opodstatnění a politicky si nimi vláda škodí, jelikož navazuje ne konání předchozího kabinetu, které kritizovala,” dodal Kovanda.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci května meziročně stouply o 48,8 miliardy na 601,8 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 58,2 miliardy na 526,7 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci května pak meziročně klesly o 16,9 miliardy na 791 miliard korun.

Čím menší penze je, tím méně roste: Kritizují valorizaci důchodci

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od středy kvůli vysoké inflaci mimořádně zvyšují. Zásluhová část penzí roste všem příjemcům o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod se tak zvedá o 1017 korun.

Přečíst článek

Inkaso daně z přidané hodnoty ke konci května meziročně stouplo o 24 miliard na 132 miliard korun. Na dani z příjmu firem rozpočet meziročně získal o 2,5 miliardy korun více, celkem 33,5 miliardy korun. Na dani z příjmu fyzických osob rozpočet inkasoval ke konci května 37 miliard korun, meziročně o 5,6 miliardy více.

Na běžné výdaje stát ke konci května dal 740,6 miliardy korun, meziročně o 20,4 miliardy méně. Kapitálové výdaje naopak meziročně stouply 3,5 miliardy na 50,4 miliardy korun.

„Těší mě, že se v květnu razantně zvýšily investice, hlavně na dopravní stavby jsme poslali 14 miliard korun. V meziročním srovnání tak už máme investice o 3,5 miliardy vyšší a platí náš slib, že na investicích šetřit nebudeme. Naopak mě netěší vysoké mandatorní výdaje za obsluhu státního dluhu, kdy nás dobíhají rekordní schodky minulé vlády. V důsledku toho dnes každý měsíc platíme na úrocích dluhu skoro o miliardu víc než loni,” dodal Stanjura.

Lukáš Kovanda: Na kolik vyjde výchova dítěte? Suma vás možná překvapí

Náklady na výchovu dítěte v ČR kvůli inflaci za rok stouply o 200 tisíc korun, nyní činí 1,8 milionu korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Šéfové tří koaličních stran z koalice SPOLU

Lukáš Kovanda: Vláda padla do pasti vlastních slibů a nevyhne se zvýšení daní. Schodek poroste o desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme