Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dnes benzin výrazně zlevní. O kolik to bude a jak dlouho to vydrží?

Čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Češti pumpaři ve středu citelně zlevnili, započítali nižší spotřební daň. Za zhruba 10 dní ale ceny budou pravděpodobně výše, než byly včera, rozhodnou o tom Saúdové v Rijádu.

Reklama

Čerpací stanice v ČR podle aktuálních dílčích pozorování přímo v terénu ve svých cenách zohlednily středeční snížení spotřební daně z pohonných hmot. Vláda o jejím snížení rozhodla na dobu čtyř měsíců, a to v rozsahu 1,50 koruny na litr. Pohonné hmoty by tak mohly zlevnit až o zhruba 1,80 koruny na litr, neboť se snížením spotřební daně klesá také příslušná daň z přidané hodnoty.

Pumpaři ovšem zlevňují spíše méně, o zhruba 1,50 koruny na litr v případě benzínu a o 1,30 koruny na litr v případě nafty. Zlevnění o 1,50 koruny na litr v případě benzínu, pokud by platilo jako průměr pro celou republiku (dozvíme se ve čtvrtek ráno), ovšem znamená, že se cena benzínu vrací na úroveň z doby před čtrnácti dny. Takže snížená daň tak vlastně „vymaže“ cenový nárůst jen za posledních čtrnáct dní. Stát přitom vyjde na miliardu korun měsíčně.

vysoké účty

Lukáš Kovanda: Na Čechy udeří až 10procentní inflace. Kdo za ni může?

Česko v příštím roce čeká inflační smršť. Zvláště neúprosná bude v prvních měsících roku, zejména hned v lednu, kdy meziroční míra hladiny růstu spotřebitelských cen může atakovat nevídanou hodnotu deseti procent. Během roku smršť sice zmírní, ale odeznívat bude jen pomalu.

Přečíst článek

Efekt snížení daně se smaže za deset dní

Při současném tempu zdražování pohonných hmot v ČR i při zohlednění vývoje cen na surovinové burze v Rotterdamu lze navíc očekávat, že už zhruba za deset dní budou pohonné hmoty v Česku dražší, než byly včera. Efekt snížené daně se tedy „smaže“ za deset dní. Skutečný klíč ke zlevnění pohonných hmot totiž nedrží Fialova vláda, alespoň tedy ne ten v podobě mírného snížení spotřební daně. Drží ho Rijád.

Je to totiž právě Saúdská Arábie, která v tandemu s Ruskem uplatňuje mocný vliv na světové ceny ropy. Od nich se pak odvíjí cena velkoobchodně prodávaných paliv na zmíněné rotterdamské burze, jež je zase určující pro české čerpadláře.

Saúdská Arábie a Rusko představují dvě vůdčí síly kartelu OPEC+. Ten manipulací s těžbou ropy, prostřednictvím takzvaných těžebních kvót, manipuluje s cenou ropy ke svému prospěchu, respektive ku prospěchu svých členů.

Ropa, ilustrační foto

Richard Bechník: Averze vůči ruské ropě teprve zraje. Plně se projeví až v květnu

Pádící ceny energií dopadají úplně na všechny. Kdy se tento extrémní růst zastaví? A jaké faktory rozhodnou v krátkodobém i dlouhodobém horizontu? Nad tím se zamýšlí ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Některým ze členů kartelu ale dochází trpělivost s Ruskem. Vadí jim, že Rusko kvůli západním sankcím není s to plnit své těžební závazky. Kreml totiž musí v důsledku sankcí hledat nové odběratele své ropy místo těch západních, kteří si nechtějí pošramotit pověst obchodováním s podniky válečného agresora. Než se najde dostatečný počet indických nebo čínských náhradních odběratelů ruské ropy, chvíli to trvá. Takže Rusko omezuje svoji těžbu, aby suroviny nevytěžilo tolik, že ji nebude, kde skladovat.

Někteří členové OPEC chtějí Rusko vyškrtnout

Někteří členové kartelu jej právě pro tuto nepružnost chtějí ze systému stanovování těžebních kvót vyškrtnout. Omezení ruské těžby totiž znamená, že země neplní své těžební závazky dojednané v rámci kartelu OPEC+. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov proto ve středu v Rijádu tužil vztahy se svým saúdským protějškem, aby vyškrtnutí předešel. Kremlu záleží na tom, aby jej Saúdi „nepotopili“. Pokud by ale Saúdská Arábie s vyškrtnutím Ruska nakonec přesto souhlasila, v důsledku vyvázání se ze současného nastavení těžebních kvót bude potenciálně sama moci navýšit těžbu nad rámec současných limitů.

Navíc by vyškrtnutí Ruska znamenalo, že ropný pakt Rijád-Moskva se bortí. Do Saúdské Arábie se chystá také americký prezident Joe Biden. Bude se snažit napravovat pošramocené vztahy. Zejména během vlastní předvolební kampaně se totiž do Saúdské Arábie navážel coby do vyvrhelského státu. Rijád se tak urazil. Pokud by ale Biden Rijádu uměl nabídnout například výhodný obchod se zbraněmi, jež Rijád upotřebí v bojích v Jemenu, vztahy Washingtonu a Rijádu se mohou zase zlepšit.

Ilustrační foto

Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

Zájem o burgundská vína jakožto investice nebývale roste. Rostoucí poptávka zvyšuje jejich cenu, a to až o desítky procent. Loňská produkce francouzského vína navíc byla vůbec nejslabší v historii, což se také podepsalo na jeho ceně.

Přečíst článek

To vše by obchodníci s ropou započítali do svých úvah. Vyškrtnutí Ruska ze systému stanovování těžebních kvót by jim bylo signálem, že Rijád bude nyní ochotněji vycházet vstříc zájmům administrativy USA. A mezi ně kromě oslabení Ruska patří také snížení cen pohonných hmot v USA, jejichž cenový růst tam nyní představuje mocný inflační činitel, který vnitropoliticky oslabuje jak Bidena, tak demokraty, zatímco nahrává „opozičním“ republikánům.

Vyškrtnutí Ruska by tak srazilo cenu ropy Brent na světových trzích z nynější úrovně kolem 115 až 120 dolary za barel na hodnotu kolem 100 dolarů za barel, což by způsobilo zastavení růstu cen pohonných hmot v ČR. Fialova vláda by to pak české veřejnosti mohla prodat jako úspěch svého opatření v podobě snížení spotřební daně.

I když ve skutečnosti by šlo o důsledek zlepšení vztahů Rijádu a Washingtonu.

Těžba ropy, ilustrační foto

EU omezí dovoz ruské ropy. Rusko na oplátku zvýší těžbu

Ruské ropné společnosti v čele s Rosněftí plánují v červnu znovu spustit vrtné soupravy na místech, kde byla těžba přerušena kvůli západním sankcím. Firmy spoléhají na zvýšení sezonní poptávky a trvalé nákupy z Asie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čtyři informované zdroje.

Přečíst článek

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Řidiči, připravte se. Benzin zdraží o korunu na litr během pár dní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme