Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvíc lidí bez práce je ve Španělsku a Řecku. Naopak nejmenší počet nezaměstnaných v tuzemsku

Úřad práce - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v dubnu podle sezonně přepočtených údajů činila 6,2 procenta, a zůstala tak na stejné hodnotě jako v březnu. Nejnižší je i nadále v Česku.

Reklama

Míra nezaměstnanosti v tuzemsku vzrostla o desetinu procentního bodu a činila 2,4 procenta. Žádná jiná země EU nemá nezaměstnanost pod třemi procenty.

V eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti rovněž beze změn a činila 6,8 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává ve Španělsku, kde proti březnu klesla a činila 13,3 procenta, a v Řecku, kde naopak vzrostla a dosáhla 12,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Na kolik vyjde výchova dítěte? Suma vás možná překvapí

Náklady na výchovu dítěte v ČR kvůli inflaci za rok stouply o 200 tisíc korun, nyní činí 1,8 milionu korun.

Přečíst článek

Letos v dubnu byla situace na trhu práce mnohem příznivější než před rokem. Loni v dubnu byla v EU míra nezaměstnanosti 7,5 procenta a v zemích platících eurem 8,2 procenta. Tehdy se ekonomika potýkala s dopady uzávěr v souvislosti s pandemií covidu-19.

V dubnu nemělo v EU práci 13 milionů lidí

Eurostat odhaduje, že v dubnu bylo v celé EU bez práce 13,26 milionu lidí, z toho 11,18 milionu v eurozóně. Proti loňskému dubnu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 2,54 milionu a v eurozóně o 2,18 milionu.

Dál klesá i nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 25 let, a to jak proti letošnímu březnu, tak meziročně. V celé EU jich letos v dubnu bylo 2,60 milionu a v eurozóně 2,12 milionu. Míra nezaměstnanosti mezi mladými v EU i v eurozóně tak činila 13,9 procenta.

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně vystoupila nad osm procent. Ceny rostou nejrychleji Estoncům

Inflace v zemích platících eurem vystoupala na další rekord, v průměru přesáhla osm procent. Vyplývá to z dat Eurostatu. Nejvýrazněji se zvýšily ceny energií.

Přečíst článek

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v dubnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,3 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Domácnosti začínají šetřit

Ekonomika meziročně rostla díky utrácení domácností. Ty však nákupy začínají omezovat, tvrdí Český statistický úřad

Česká ekonomika rostla i přes nepříznivé okolnosti nadále v prvním kvartálu letošního roku. Meziročně přidala 4,8 procenta, oproti čtvrtému kvartálu loňského roku posílila téměř o procento, uvedl Český statistický úřad. Růst táhly především útraty domácností. Ty však v posledních měsících začínají šetřit, upozorňují statistici.

Přečíst článek

Bankomat Monety v Praze. Brzy pro zákazníky Komerční banky zdarma

Banky šetří. Komerční banka a Moneta startují éru sdílených bankomatů

Komerční banka a Moneta povolí klientům obou finančních domů vybírat peníze zdarma. V dalším kroku spolupráce chystají instalaci společných bankomatů. Cílem jsou úspory, ale také rozšíření sítě na méně dostupných místech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovnice ve skladu

Češi jsou v práci méně produktivní a tráví v ní víc času než je průměr EU

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme