Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Ceny benzinu - ilustrační foto
Zdeněk Pečený / Newstream
Lukáš Kovanda

Řidiči už tankují dráže než před snížením spotřební daně. Cena benzínu už dnes může být historicky rekordní, což by bylo pro vládu fiasko.

Reklama

Už včera došlo k optickému „smazání“ efektu týden starého snížení spotřební daně v případě benzínu. Fialova vláda rozhodla s platností od 1. června o snížení daně z pohonných hmot o 1,50 koruny na litr. Předpokládala, že pohonné hmoty v důsledku opatření zlevní o 1,80 koruny na litr, neboť se bude platit i nižší DPH, která se vypočítává až po zohlednění právě spotřební daně.

Jenže benzín byl včera podle dat CCS už o 29 haléřů na litr dražší než poslední den před snížením daně, tedy 31. května.

Benzín už byl včera pouze o 34 haléřů na litr levnější v porovnání s jeho historicky rekordní cenou z letošního března, která činila 47,26 koruny na litr. Vládní snížení spotřební daně tak může zaznamenat už dnes mediální fiasko.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Správný čas na snížení spotřební daně na benzin byl ve čtvrtek. Teď už je pozdě

Vláda Petra Fialy směřuje k historické chybě, která připomíná legendární zvýšení DPH na potraviny Nečasovy a Kalouskovy vlády. Přes veškerou pomahačskou euforii, kterou se Češi snaží překlenou stres z konfliktu na Ukrajině, tady není nikdo připraven na benzin za 45, natož 50 korun. Dočasné snížení spotřební daně mělo být ohlášeno již ve čtvrtek. Nyní jsme tři dny pozadu.

Přečíst článek

Opozice si jistě „smlsne“ na tom, že hned první týden po snížení spotřební daně z benzínu se jeho cena dostala na absolutní historický rekord. Z předvčerejšku na včerejšek benzín zdražil o 37 haléřů na litr, takže pokud z včerejšku na dnešek zdraží ve stejném rozsahu, bude právě již dnes, deset dní po snížení daně, jeho cena historicky rekordní.

Pumpaři ceny nesnížili dostatečně

Vzhledem k vývoji cen ropy na světových trzích i vzhledem k vývoji velkoobchodních cen paliv na Rotterdamské burze mohou už dnes, deset dní po zavedení snížení daně, řidiči platit více než před snížením daně nejen za benzín, ale také za naftu (dnešní cenu se dozvíme zítra ráno). Efekt snížení daně by tak byl kompletně opticky „smazán“ hned první týden po zavedení opatření.

Důvodem mizivého viditelného účinku snížení spotřební daně je fakt, že čerpací stanice si část příslušného snížení přisvojily, takže nezlevnily v celém rozsahu snížení daně, a naopak si navýšily marže.

Vládu opatření vyjde za čtyři měsíce na čtyři miliardy korun. Z této částky ovšem až 1,5 miliardy poputuje do kapes čerpadlářů. Ti totiž platí nižší celkovou daň z pohonných hmot, ale do konečných cen promítli jen část tohoto snížení.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Jako Pat a Mat aneb Jak Maďaři a Češi snižovali ceny benzinu

Ceny pohonných hmot letí raketově vzhůru v celé Evropě. A vedle všeobecné snahy pomoci Ukrajincům zasažených válkou se lidé začínají bát, za kolik budou tankovat. Vlády mají docela dost možností, jak cenu benzinu a nafty srazit. Ale z nějakého důvodu vymýšlejí složité mechanismy, které k cíli nevedou vůbec, nebo jen minimálně. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, že? 

Přečíst článek

Pohonné hmoty budou dál zdražovat

Dalším důvodem rychlého návratu cen nad úrovně před snížením daně je vývoj na světovém trhu s ropou a také na Rotterdamské surovinové burze, kde se paliva prodávají velkoobchodně.

Například cena nafty se v Rotterdamu se stále drží poblíž svých historických maxim, vykazuje v přepočtu cenu takřka 31 tisíc korun za tunu.

To ovšem znamená, že nafta u českých čerpacích stanic bude dále zdražovat. A benzín také. Ropa Brent je také stále vysoko, kolem 120 dolarů za barel. Pohonné hmoty navíc zdražuje poměrně silný dolar, neboť za dolar se platí stále více než 23 korun.

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

O Vladimíru Dlouhém, prvním porevolučním ministrovi hospodářství a současném prezidentovi Hospodářské komory, se na jaře mluvilo jako o jednom z favoritů na post budoucího guvernéra ČNB. I on sám připouští, že tato varianta byla ve hře. Vítězem se však stal Aleš Michl. Dlouhý kvůli volbě nového guvernéra opustil poradní sbor prezidenta Miloše Zemana. A strhl tím lavinu, kdy i další členové tohoto orgánu odešli. Pro newstream.cz nyní vysvětluje pozadí celého dění.

Přečíst článek

Čtyřměsíční snížení spotřební daně z pohonných hmot, které vládu vyjde na miliardu korun měsíčně, tak naráží na svůj klíčový koncepční problém. Je příliš malé na to, aby jej řidiči trvaleji zaznamenali, neboť může – a také je, jak vidíme – být překryto jen několikadenním pohybem cen ropy, od nichž se odvíjejí ceny na burze v Rotterdamu.

Lukáš Kovanda: Řidiči, připravte se. Benzin zdraží o korunu na litr během pár dní

Už dnes zřejmě došlo ke „smazání“ efektu snížení spotřební daně z pohonných hmot z minulého týdne. Alespoň tedy v případě benzínu. Pohonné hmoty v dalších dnech podraží o korunu a více na litr.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Petr Dufek: ČNB čeká ještě kus práce

Nové členy bankovní rady ČNB už známe. Jakou taktiku v boji proti inflaci zvolí, se můžeme jen dohadovat. Jedno je jisté, čeká je velký kus práce, především pak na poli tvorby inflačních očekávání, píše v komentáři pro Newstream Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důchodci se mohou tiše smát. Polepší si výrazně víc než rodiny s dětmi

Přečíst článek
Řadu problémů lze i ve státní správě řešit online

Lukáš Kovanda: Ano, přidejme státním zaměstnancům. A také jich spoustu propusťme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme