Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čím menší penze je, tím méně roste: Kritizují valorizaci důchodci

Čím menší penze je, tím méně roste: Kritizují valorizaci důchodci
ČTK
 ČTK

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od středy kvůli vysoké inflaci mimořádně zvyšují. Zásluhová část penzí roste všem příjemcům o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod se tak zvedá o 1017 korun.

Reklama

Růst penzí upravuje nařízení vlády, které je ode dneška účinné. Na toto mimořádné přidání vydá státní rozpočet letos zhruba 21 miliard korun.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci března přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Své důchodové systémy mají pak i policie, obrana a justice.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Nyní se zvedá o tolik procent, o kolik se zvýšily od začátku loňského července do konce letošního ledna ceny. Kvůli inflaci se mimořádně zvyšují i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Rostou také o 8,2 procenta.,

Schváleno. Penze se letos kvůli inflaci navýší natřikrát

Penzisté a další pobíratelé důchodů se kvůli inflaci dočkají druhé mimořádné valorizace. Od září se zásluhová část penze zvýší o 5,2 procenta. Ve středu nařízení schválila vláda.

Přečíst článek

Víc si přilepší důchodci s nadprůměrnou penzí

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a měl by odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zásluhová část se stanovuje podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Lidé s podprůměrnou penzí si tedy přilepší o méně než 1017 korun, lidé s nadprůměrným důchodem naopak víc. Člověk, který pobírá 15 tisíc korun, bude mít teď o 911 korun víc. Penzista s 13 tisíci korunami si polepší o 747 korun. Ten, kdo má důchod 18 tisíc korun, by měl dostávat o 1157 korun víc. Penze 20 tisíc korun se navyšuje o 1320 korun.

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Rada seniorů valorizační model kritizuje. Poukazuje na to, že čím nižší penze je, tím méně roste. Naopak vyšší důchody se zvedají víc. Šéfka rady Lenka Desatová mluví o rozevírání nůžek mezi chudšími a bohatšími důchodci.

Důchody se zvedly naposledy v lednu po pravidelné běžné valorizaci. Průměrná starobní penze se tehdy navýšila o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu. Další mimořádné přidání kvůli zdražování bude od září. Zásluhová výměra se navýší o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak stoupne o 699 korun. V lednu příštího roku pak bude následovat pravidelná běžná valorizace.

Barber shop

Lukáš Kovanda: České ekonomice se na začátku roku dařilo nad očekávání dobře. Lidé hojně utráceli za služby

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí pozitivně překvapila. Podle dnes zveřejněného, zpřesněného odhadu ČSÚ rostla totiž meziročně o 4,8 procenta. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali jen s růstem čítajícím 4,6 procenta.

Přečíst článek

Bleší trh, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Lidé začali šetřit. Co jde, prodávají a méně nakupují. Co přijde dál?

Už jste si toho mohli všimnout v březnu, kdy raketově vystřelila cena benzínu a nafty. Při cestě po dálnici najednou mnohem více řidičů jezdilo v pravém pruhu, rychlost 120 v hodině. O pár měsíců dříve půlka aut svištěla v levém pruhu, sto padesát na tachometru. Jasná a jednoznačná změna spotřebitelského chování, kterou dokládají i první statistická data.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

dvousetkoruna

Lepší rating Česka? Ne díky konsolidačnímu balíčku, ale velkému odběru ruské energie

Přečíst článek
Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, premiér Petr Fiala (ODS) a Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR (KZPS)

Bitva o konsolidační balíček vlády začíná. Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun

Lukáš Kovanda: Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další téměř čtyři miliardy korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme